[Gif Art] Otilia Fleissig: Arta digitala ofera deschiderea catre o lume cu infinite posibilitati

[Gif Art] Otilia Fleissig: Arta digitala ofera deschiderea catre o lume cu infinite posibilitati

Câteva secunde pot deschide drumuri către universuri noi și pot surprinde lucruri care nu se lasa spuse altfel nici in zeci de minute. Acesta e motto-ul cu care a pornit Otilia Fleissig pe drumul spre gif și artă, pentru a se inscrie la Uninterrupted GIF Festival by glo. Provocarea de a crea un gif nu e deloc usoara, spune ea: 

Trebuie sa fii foarte exigent cu alegerile vizuale si artistice pe care le faci, fiind restrictionat de durata animatiei, numarul de cadre si elementele grafice pe care le poti exprima.

E dificil sa exprimi o senzatie si sa creezi o atmosfera doar cu ajutorul unor elemente simple si in doar cateva secunde. Dar rezultatul poate fi un strop de bucurie vizuala. Asteptam propunerile voastre pentru acel loop fresh care sa fascineze oamenii si sa convinga juriul Uninterrupted GIF Festival by glo. 

Pana atunci, povestim cu Otilia despre arta, digital, inspiratie si procesul de creatie al lucrarii inscrise in competitie.

 

Scurtă biografie  

M-am nascut la Falticeni, in 77, si am crescut inconjurata de natura. Joaca mea preferata era sa cutreier livezile nesfarsite de pe dealurile din preajma casei si malul lacului din apropiere. Cred ca, pe langa firea sensibila mostenita, crescand aproape de natura a avut si va avea mereu un mare ecou in toata formarea mea ulterioara. Iubesc Bucurestiul care mi-a devenit "acasa" in urma cu mai bine de 20 de ani, insa mi l-as dori mai verde si mai linistit.

 

Relatia cu arta

Cred ca am inceput sa desenez imediat cum am reusit sa tin un creion in mana. Am fost indragostita obsesiv de cai de mica, asa ca primul lucru desenat a fost un cal, si am tot exersat pana ce ceea ce desenam semana din ce in ce mai bine cu realitatea. Mai tarziu, in scoala, am continuat sa desenez si sa pictez, astfel ajungand la Liceul de Arta si mai tarziu la Universitatea de arta din Bucuresti.

Am avut parte de un profesor extraordinar in scoala generala, care a avut o mare influenta asupra mea si m a motivat sa imi urmez visul. Dupa facultate, au urmat multe experiente si provocari creative in cadrul numeroaselor joburi pe care le am avut, din care mereu am invatat si care au contribuit la formarea mea. 

In prezent incerc sa ma dedic cat mai mult proiectelor personale pe cat posibil si imi doresc sa continui sa cresc pe partea de animatie cat mai mult, fiind un univers cu care rezonez si care imi ofera infinite posibilitati de exprimare.

 

Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo  

Tocmai lucrasem la ceva Gif uri pentru proiecte personale, motivata fiind de ideea de a exprima o senzatie si de a crea o atmosfera doar cu ajutorul unor elemente simple si in doar cateva secunde. 

Mi se pare o provocare deloc usoara, care te face sa fii foarte exigent cu alegerile vizuale si artistice pe care le faci, fiind restrictionat de durata animatiei, numarul de cadre si elementele grafice pe care le poti exprima.

Cand am aflat de Uninterrupted GIF Festival by glotoate aceste lucruri m-au atras in primul rand, si, citind brief-ul care mi-a placut mult, mi s-a parut o provocare foarte faina de a incerca sa creez un strop de bucurie vizuala.

 

Inscrierea & procesul de creatie  

Dupa ce am citit brief-ul, am stiut ca as vrea sa fac ceva cu motiv vegetal, niste structuri si forme care dau senzatia de evolutie si amplificare, generate fiind doar de o picatura de lumina sau un strop de energie care pun in miscare tot angrenajul, intr-un loop infinit.

Initial am ales mai multe forme, insa pe parcurs mi s-a parut totul prea incarcat si astfel am renuntat la o parte din ele alegand o varianta mai simpla.

 

Etapele

Parcurgerea brief-ului, alegerea unei idei, primele schite, animatia primului element, ajustarea planului initial in functie de primele animatii si durata lor, finisarea gamei de culori, verificarea tehnica a animatiei finale.

 

Dificultati

Alegerea unei singure idei din multitudinea la care ma gandisem initial; pastrarea simplitatii pe parcursul inaintarii in proiect; reducerea numarului de cadre; meticulozitatea cu care mi am dorit fluidizarea animatiei a avut in spate un shape animation destul de complex; dpdv tehnic, fisierul sursa nu se potrivea cerintelor (lucrand in After Effects), insa am reusit sa gasesc o rezolvare.

 

Ce transmiți juriului si publicului

Un strop de bucurie, o atmosfera care trezeste trairi frumoase si captiveaza.

 

Intersecția artei cu digitalul   

Mi se pare ca arta digitala ofera deschiderea catre o lume cu infinite posibilitati artistice, mie personal imi pare rau ca nu am avut acces la ea mai devreme in drumul meu artistic. Corelata cu muzica (pe care o consider parte foarte importanta intr o animatie/film, etc), cred ca poate ajunge in niste zone lipsite de orice bariere in care poti exprima si transmite enorm.

 

Menirea gif-urilor

Sunt destul de selectiva in ceea ce priveste gif art, ma inspira multi artisti care fac animatie in general si care reusesc sa creeze si niste gif-uri extraordinare, pe care chiar iti doresti sa le privesti continuu. Imi doresc sa aprofundez si eu genul acesta de animatie scurta, care poate spune in cateva secunde ceea ce poate nu reusesti uneori sa spui in zeci de minute.

vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related