În Star Trek, la un moment dat, apărea o facțiune vulcaniană ciudată: un fel de extremiști ai logicii care credeau că toți cei care nu se aliniau ideologiei lor erau inferiori. Ei, am fi spus noi în alte condiții, scenariștii ăia ar mai putea lucra la proprietatea termenilor. Dar iată că prezentul e chiar mai surprinzător decât teroriștii spațiali ai binelui. Cătălin Teniță a vrut să cumpere un cățel și lumea internetului s-a întors cu fundul în sus. Dincolo de dramatismul telenovelic pe care l-au trezit miile de comentarii pe acest fapt divers, rămâne contextul: cazul golden retrieverului spune multe despre internetul lui 2020 și oamenii care îl locuiesc. Despre cât de intensă e credința în propriul stil de viață și cum acesta devine uneori adevăr suprem.
Putem cadea de acord ca avem cu totii perspective diferite asupra lumii si a modului optim de a ne trai viata. Si societatea in care traim ne permite sa ne exprimam convingerile liber. Mai ales ca avem si unde, in agora digitala social media. Problema e ca uneori, in loc sa ne expunem convingerile, le impunem.
Cioran spunea ca fanaticii sunt acel tip de oameni care cred ca pe umarii lor sta povara salvarii lumii. O parte din ei au avut posibilitatea sa se manifeste chiar in aceasta pandemie, folosindu-si energia ca sa explice si celorlalti, cine si din ce cauza a pornit-o. Dar astfel de oportunitati sunt rare in istoria omenirii, si cum fanaticii nu pot lasa lumea sa se duca de rapa, se dedica fara nicio retinere si cauzelor mici. Nu spunem ca sunt aceeasi, dar comportamentul e similar si se bazeaza pe dorinta lor de a-ti schimba perceptia, de a-ti face un bine, indiferent daca situatia o cere sau nu.
Catalin Tenita, fondator Zelist Monitor si activist civic la Geeks 4 Democracy, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj banal, in care cerea prietenilor un sfat despre locul din care ar putea lua un caine pentru fiica lui, care isi doreste un golden retriever. S-a ales cu reactii de la oameni care nu il cunosteau, dar care au tinut sa il puna la punct pentru faptul ca nu opteaza pentru un caine de la un adapost sau chiar pentru ca dorinta copilului nu este legitima. In cele din urma, Facebook a retras postarea, in urma reclamatiilor celor care au vrut ”sa-l corecteze”.
Poate ca nu au insistat toti sa-si impuna parerea, dar unii au exagerat cu expunerea ei:
Comunitatea din jurul lui Catalin a reactionat la ce s-a intamplat:
Altii, au gasit latura amuzanta a situatiei, iar cainele si adoptia au devenit elemente de meme:
Orișicum, istoria nu se dezminte: in numele binelui se intampla multe lucruri trasnite.