Victor Popescu aka Mathmatrix s-a apucat de producție muzicală la nici 10 ani de la revoluție, atunci când a dat drumul proiectului Brazda lui Novac, prin care a intrat în lumea filmului și advertisingului. Primul album BLN a venit 13 ani mai târziu, dar între timp a avut mult de lucru și cel mai important, nu și-a pierdut calitatea de fan al muzicii:
“Am iubit muzica dintotdeauna, însă nu mă vedeam un artist. De fapt, și acum mă văd tot ca pe un fan al muzicii și sper să nu pierd asta niciodată, cred că e vital”
Nu e foarte autoritar când vine vorba de jobul lui, când vine vorba de artiștii self produced, e convins că “ăsta e viitorul”:
“Pe YouTube găsești tot ce îți trebuie, la liber. Trebuie doar să vrei, și aici e problema, cu vrutul”.
Printre proiectele sale de suflet se numără filmul de animație Numinosum și un nou EP, sub numele Mathmatrix.
Etapele care te-au adus aici
M-am apucat de muzică în 1997, odată cu primul meu PC.
Prima etapă importantă a fost contactul cu muzica Kraftwerk și Depeche Mode, în 1981. A doua, prin 1983 cred, am pus mâna prima data pe un sintetizator analogic, primit cadou de vărul meu de la tatăl lui. A treia a fost chitara primită de la tatăl meu, probabil 1986. A patra etapă a fost când am renunțat la arhitectură pentru sunet, am dat drumul la Brazda lui Novac și am intrat în lumea advertisingului și a filmului, în 1997. A cincea a fost în 2010 când m-am hotărât, într-un final, să lansez primul album cu câteva dintre piesele mele. Până atunci nu am văzut rostul unui album, deși acum regret că nu am făcut-o cu cel puțin 10 ani mai devreme. Cam astea sunt, zic.
Într-o relație cu muzica
Am iubit muzica dintotdeauna, însă nu mă vedeam un artist. De fapt, și acum mă văd tot ca pe un fan al muzicii, și sper să nu pierd asta niciodată, cred că e vital. M-am jucat cu chitara din adolescență, am avut și o mică clapă, dar nu m-am gândit niciodată că voi face asta toată viața. Cred că momentul în care am realizat câte se pot face pe un computer a fost crucial. Deși, iată, 13 ani nu am considerat că ar trebui să scot un album.
Producător audio. Definiție
E o meserie foarte frumoasă și care îți dă satisfacții, dar trebuie să muncești mult ca să ajungi în punctul ăla. Dacă ești gata să iei taurul de coarne, fă-o fără să te uiți înapoi, dar nu te aștepta să fie ușor. Lumea nu cred că știe prea multe despre această meserie, dar nici nu îi cere nimeni să știe. Nu trebuie să știe. Să spun ce se întâmplă de fapt? Nu avem timp și spațiu pentru asta, dar cum spuneam, nu e ușor, ci devine ușor în timp, cu muncă și răbdare. Lucru valabil în orice domeniu cred.
Producția pe timp de Covid
Eu sunt izolat de când am studioul, adică de 12 ani. Pentru mine nu s-a schimbat mare lucru, dar lucrările s-au mai rărit. Nu îmi câștig existența din live-uri, așa că nici acolo nu sunt afectat. Am stat mai mult cu familia, și nu a fost rău deloc.
Am stat aproape două luni acasă dar mi-a fost imposibil să lucrez. Am creat toate condițiile tehnice ca să pot lucra, dar am 3 copii care au școală acasă, vor să se joace la Playstation sau PC, e o mișcare continuă. Așa că mi-am luat jucăriile și m-am întors la studio. A fost o perioadă mai grea, e adevărat, dar cred că se vor dezgheța lucrurile. Ieri am avut ceva de lucru.
Lucrul cu artiștii & soluții de criză
Sincer nu prea am legături cu artiștii în perioada asta. Doar cu 2 prieteni care sunt și artiști. Am luat în serios izolarea. Cred că sunt ultimul om care aș putea să dau soluții. Nu am schimbat absolut nimic din ceea ce făceam înainte de pandemie, doar că drumul până la studio e cu mască și mă spăl pe mâini de câte ori pot.
Cum s-a văzut comunitatea în perioada asta
Păi nu prea s-a văzut. Multe home DJ set-uri live, până la refuz. Mie îmi lipsesc concertele. Tare. Și nu cu mine pe scenă, ci în public.
Industria? Aș spune că stăm bine, judecănd după poziția geografică.
Care sunt lucrurile bune care se întâmplă
Aici m-ai blocat. Deși pot vedea lucruri pozitive în pandemie, cum ar fi faptul că, într-un final, statul a hotărât că e momentul să ieșim din evul mediu și să putem face toate plățile online (sunt curios ce se va întâmpla cu drăguțele amabile de la ghișee), dar pentru artiști în general văd doar lucruri negative.
Ce te enervează
Nu avem spațiu pentru asta. LOL.
De ce recunoști imediat o piesă românească la radio
Eu am din ce în ce mai des surpriza să descopăr că o melodie e făcută de o trupă de la noi, eu de fapt crezând că e de afară. Nu cred că mai e valabilă afirmația, deși o lungă perioadă a fost.
La ce ai lucrat în ultimul timp
Probabil cel mai frumos proiect la care am lucrat până acum este filmul de animație Numinosum, făcut de Renifrom Studio. Am făcut muzica si sound design-ul și sunt foarte mulțumit de rezultat. Din păcate, încă nu vă puteți bucura de el, până nu face niște ture pe la festivaluri. Am lucrat la multe reclame, am lansat un EP sub noul moniker Mathmatrix și câteva piese pe compilații la Touched Music și Neo Ouija. Am făcut un remix la Rodion GA împreună cu WE SINGING COLORS.
Cât durează producția unei piese și care e procesul
Pentru mine nu există o rețetă, am făcut o piesă (Piano day) în 30 de minute, dar majoritatea sunt făcute în 3-7 zile. Le mai las ca să le pot asculta cu o ureche odihnită. Ideea de bază e întotdeauna în prima zi. Dacă e bună ideea, totul merge ca uns. Tonul face muzica. Iar ca proces, experimentez tot timpul. Am multe surse de sunet care mă pot inspira, niciodată nu e la fel.
Artiștii / trupele self produced
Ăsta e viitorul.
Toată lumea are nevoie de un producător?
Nu e nevoie de nimeni. Pe youtube găsești tot ce îți trebuie, la liber. Trebuie doar să vrei, și aici e problema, cu vrutul. Că e de muncă. Nevoi au cei care ascultă muzica, să discearnă, e democrație totală. Doar o judecată dreaptă va pune lucrurile pe făgașul normal. Dar ne e lene să gândim, ne place să ni se dea cu lingurița de mâncare, fără să facem nici cel mai mic efort. Eu fac parte din generația care făcea eforturi pentru a obține un disc. Puneam la pușculiță din puținii bani primiți de la părinți…Acum totul e la liber, probabil nu realizează că sunt binecuvântați. Cum sigur nici noi nu realizam anul trecut cât de bine era la mare cu berea în față…
Un sfat pentru cei cu frica de mers la produs
Eu îi înțeleg, am avut tot felul de experiențe. Le transmit simplu, veniți la mine! :) Lăsând gluma la o parte, totul depinde de nivelul la care te afli. Poți cu siguranță să îți faci singur producția, dar trebuie să îți asumi asta și în cazul unui eșec.
Industria muzicală după COVID 19
Sper că vom fi mai inteligenți cu toții după, și cred că e o lecție bună pentru toată lumea. Din păcate nu cred că va dura mult și vom reveni la vechile obiceiuri.