Au fost aleși câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului de scenarii: WRITE A SCREENPLAY FOR…/ SCRIE UN SCENARIU PENTRU…, organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, în cadrul ediției a patra a American Independent Film Festival. Adina Sădeanu și Kirsten Peters cu Intangibilul câștigă la categoria miniserie TV și Maria Avram cu proiectul S-a întâmplat? la categoria lungmetraj ficțiune.
Ediția de anul acesta a concursului este dedicată actorilor Anamaria Marinca și Vlad Ivanov. Outline-urile au fost scrise pentru filme de lungmetraj ficțiune sau pentru o miniserie TV de 6 episoade. Atât proiectele de lungmetraj, cât și cele de miniserie TV, au trebuit să îi aibă pe unul dintre cei doi actori sau pe amândoi, în roluri principale.
Anul acesta, peste 150 de autori și-au înscris creațiile în concurs. 148 de înscrieri au fost considerate valide, dintre care 22 de proiecte de miniserie TV și restul, proiecte de film de lungmetraj. 31 de scenariști profesioniști și-au trimis propunerile pentru Anamaria Marinca & Vlad Ivanov, 110 înscrieri provenind de la povestitori cu profesii/ ocupații diferite, de la avocați și până la elevi. 7 persoane și-au înscris mai multe proiecte în concurs.
În primă fază, proiectele au fost citite de către specialiștii HBO și scenaristul Alexandru Baciu, care au selectat și trimis ideile cele mai promițătoare în faza sesiunilor de pitching online, fază adaptată condițiilor și restricțiilor aflate în vigoare la momentul actual.
,,Ca scenarist român, te-obișnuiești să activezi într-o lume mică, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea și unde posibilitățile de afirmare sînt limitate și mereu aceleași. Tocmai d-aia, astfel de inițiative îmi dau mai multe motive de bucurie. O dată pentru că aduc în atenție nume noi, care altfel poate ar fi rămas necunoscute, apoi pentru că fac posibilă, întîlnirea directă, nemediată, a unui aspirant (amator, debutant sau profesionist) cu un producător și cu un star (sau chiar două), de cinema, lucru care de obicei se întîmplă mai tîrziu, cînd ești deja consacrat. Dacă mai adaug la asta și faptul că, în ciuda situației incerte în care a intrat și industria noastră, s-a onorat promisiunea celei de-a doua ediții și se pregătește cu siguranță și a treia, am toate motivele să fiu optimist și să cred în viitorul acestei meserii.”, spune scenaristul Alexandru Baciu.
În faza a doua, cei 10 participanți aflați pe lista scurtă a proiectelor câștigătoare au avut ocazia să primească feedback, precum și teme de gândire pentru dezvoltarea proiectului, astfel încât să poată trimite către juriu propunerile revizuite.
Etapa a treia a selecției a presupus sesiuni de grup online, între finaliști, Alexandru Baciu și Ioanina Pavel (HBO) și sesiuni one-on-one cu tutorii. Fiecare proiect finalist a fost discutat în grup pe parcursul a 6 sesiuni, în urma cărora participanții au primit feedback și au avut ocazia să lucreze din nou pe scenariu. A urmat apoi ultima etapă înainte de anunțul câștigătorilor, sesiunile one-on-one. Ioanina Pavel, development producer HBO, ne spune cum ,,Concursul de scenarii din cadrul AIFF a fost, și la această a doua ediție, un succes. Am descoperit noi talente, voci originale, și ni s-a confirmat că avem o piață care promite incredibil de mult, nu doar la capitolul cinema, ci și în sectorul de premium TV. Dacă perioada recentă ne-a perfecționat tuturor talentul de ,,devorator TV” în izolare, finaliștii concursului de scenarii și-au folosit timpul cu și mai mult folos. S-au dovedit scriitori de producții TV inspirați, care înțeleg procesul de workshop necesar dezvoltării unei miniserii premium. A fost o plăcere să lucrăm, chiar și la distanță, cu finaliștii de anul acesta și abia așteptăm să începem dezvoltarea proiectului câștigător sub umbrela HBO."
La sfârșitul celei de-a treia etape, juriul a decis să continue procesul dezvoltării de la idee la scenariu cu două proiecte și astfel au fost aleși câștigătorii concursului Write a Screenplay for Anamaria Marinca și Vlad Ivanov: Adina Sădeanu și Kirsten Peters cu Intangibilul pentru miniserie TV și Maria Avram cu lungmetrajul S-a întâmplat?.
Povestea din proiectul miniserie TV Intangibilul are loc în plin Război Rece. Într-o lume în care ideologia este totul, unul din cei mai influenți spioni din Blocul de Est decide să dezerteze în Occident din motive care nu au nici o legătură cu brutalul regim comunist pe care l-a servit ani de zile. El își lasă în urmă familia și o fiică ce îl adoră, trădând tot ce știe doar pentru a scăpa de investigațiile ce-i pun în pericol cariera și chiar viața. În decurs de câteva zile, agenda politică a României și a unei mari puteri sunt date peste cap. Vânătorul devine vânat iar ,,regele” devine un pion în jocurile politice ale istoriei.
În lungmetrajul S-a întâmplat?, doi profesori sunt puși într-o poziție dificilă atunci când o fată acuză un coleg de abuz sexual în timpul unei excursii cu școala. Când unul o crede pe fată și celălalt vrea doar să evite un scandal, apare o situație imposibilă în care fiecare persoana implicată oferă o poveste și o soluție diferită și un compromis pare imposibil.
,,M-am bucurat să fac parte din duo-ul cu Vlad, să citim numeroase proiecte de calitate de la un grup de scriitori și scenariști atât de diverși. Le mulțumesc și îi felicit din toata inima. Mi-a placut mult propunerea Mariei Avram, care la doar 18 ani a creat o poveste originală, intrigantă și matură. Voi urmări dezvoltarea proiectului și sper că Maria își va vedea filmul la cinema, într-o lume mai senină și mai atentă la tinerii ei talentați și la enormul potențial cultural pe care îl are România.”, declară actrița Anamaria Marinca.
Vlad Ivanov ne spune că:
,,Proiectele câștigătoare, diferite dar în egală măsură foarte puternice, oferă oportunitatea de-a juca pe de o parte un rol consacrat în istoria recentă și destul de puțin abordat de cinematografia noastră, pe de altă parte un rol original și provocator scris de o tânără talentată. Amândouă mă încântă și mi se par importante de explorat pentru viitorii spectatori. Colaborarea cu Asociatia Cinemascop și HBO mă bucură, ca de fiecare dată, și cu siguranță ne vom întâlni din nou, pe viu, sperăm cât mai curând, să dezvoltăm serialul împreună. Îi felicit pe toți cei care s-au înscris și le urez succes câștigătorilor.”
Proiectele câștigătoare vor primi un sprijin de câte 1000 de euro și asistență pe toată perioada de dezvoltare a proiectelor din partea unor profesioniști, cu o primă formă a scenariilor preconizând a fi gata până pe data de 1 octombrie 2020. Totodată, când noile date American Independent Film Festival vor fi anunțate, câștigătorii cât și cei care au trimis proiecte în cadrul concursului vor fi invitați să participe la o serie de de workshop-uri și întâlniri cu profesioniști din industria românească și internațională.
Prima ediție a concursului Write a Screenplay For... a avut loc anul trecut și l-a avut ca invitat special pe actorul american de origine română – Sebastian Stan. Proiectele câștigătoare de anul trecut au fost dezvoltate până la stadiu de scenariu final, iar HBO Europe continuă dezvoltarea serialului câștigător la categoria miniserie TV a lui Alex Molico intitulat URUC.