Corina Bucea: Fără o recunoaștere socială și fiscală, artiștii independenți vor fi condamnați la un statut marginal și vulnerabil

Corina Bucea: Fără o recunoaștere socială și fiscală, artiștii independenți vor fi condamnați la un statut marginal și vulnerabil

Am mai spus, repetăm, poate, cine știe? această incantație va schimba realitatea: perioada aceasta de izolare ne-a demonstrat că oamenii nu au nevoie doar de drojdie și hârtie igienică, ci au nevoie unii de alții. Și mai au nevoie de lumi imaginare, de perspective neașteptate, de artă și artiști. Așa a pornit Artiști Împreună: un loc în care vocile lor să se audă, dar și un mod de a-i susține în perioada de criză.

Artiști Împreună este genul de mișcare de care avem nevoie în această perioadă - este o soluție agilă pentru sprijinirea artiștilor, care sunt plătiți pentru lucrările pe care le produc, dar este și o reflecție a rolului artei în societate, spune Corina Bucea, managerul proiectului

În cadrul acestui proiect, artiștii au propus idei de lucrări pe 3 teme lansate: #împreună, #responsabilitate, #eroi. Au fost înscrie 450 de propuneri, iar din acestea 45 au fost selectate pentru a fi finanțate. Cum a pornit initiativa, care au fost descoperirile, ce se intampla cu zona artistica in aceasta perioada, povesteste Corina Bucea mai jos.

 

Povestea Artiști Împreună

Artiști Împreună a fost conceput în primele zile ale perioadei de criză cauzate de pandemia Covid-19, când începuse să devină evident că vom intra într-o perioadă în care va fi nevoie de informație corectă, care să ajungă ușor și inteligibil către publicul larg.

Declicul s-a produs în discuțiile cu partenerii noștri de la Observatorul Român de Sănătate, care lucrau în acel moment alături de Ministerul Sănătății pentru comunicarea strategică în timp de criză. Pe lângă nevoia imediată de a răspunde temelor care pluteau în aer, ce ne-a motivat și mai mult a fost dorința de a oferi artiștilor un sprijin financiar în acest moment în care activitatea lor a fost pusă în mare parte pe pauză.

Lucrare Anelise Salan

 

De la idee la practică

Ce am învățat, probabil cu toții, din această perioadă, e că avem nevoie de răspunsuri urgente, agile la situațiile de criză. A fost clar și pentru noi de la început că e nevoie de un sistem simplu, ușor de implementat și ușor de accesat de artiști.

O provocare a fost să găsim un sistem echilibrat în care să adresăm contextul (cu temele importante) și să lăsăm spațiu liber vocilor artiștilor. De aceea, temele selectate au fost mai degrabă un ghidaj general, dar necesar având în vedere originea mișcării, destul de flexibil încât să poată integra preocupările artiștilor în aceste momente. 

Lucrare de Alina Andrei. Lucrarea completă aici 

Am lansat un prim apel pe platforma artistiimpreuna.ro, la finalul lunii martie. Artiștii au propus idei de lucrări în orice mediu, cu condiția să fie conectate celor 3 teme lansate: #împreună, #responsabilitate, #eroi și să poată fi diseminate online. Apelul a fost deschis câteva zile, timp în care am primit peste 450 de propuneri. Bugetul inițial al proiectului ne-a permis să selectăm în jur de 45 de lucrări, iar artiștii au avut la dispoziție 2 zile pentru a le realiza.

Lucrare de Amalia Vornicu

 

Ce urmeaza 

Pe termen lung, ne dorim ca platforma să continue să servească alte cauze sau să genereze campanii similare. Pe de altă parte, ne dorim ca mișcarea să continue să susțină munca artiștilor contemporani. Ceea ce ne propunem pe termen scurt e să lansăm un nou apel în următoarele luni, să extindem mișcarea la nivel internațional – primul ecou în acest sens fiind colaborarea cu orașul Faro din Portugalia, care a derulat deja o campanie similară

În acest moment ne concentrăm atenția spre crearea unui fond pentru artiști – de îndreptăm în mod special atenția spre companii care pot contribui financiar la susținerea mișcării. 

Lucrare de Sebastian Danciu

 

Reactii

Artiști Împreună este genul de mișcare de care avem nevoie în această perioadă - este o soluție agilă pentru sprijinirea artiștilor, care sunt plătiți pentru lucrările pe care le produc, dar este și o reflecție a rolului artei în societate. Credem că e important să creăm contexte în care artiștii pot contribui, prin vocea și viziunea lor singulară, la conștientizarea unor subiecte sociale relevante.

Lucrările au fost diseminate prin platforma artistiimpreuna.ro și a partenerilor online. Ministerul Sănătății a inclus în comunicare lucrări din platformă, lucrări audio au fost prezentate la radio, mișcarea a inspirat crearea unei campanii similare în Faro, Portugalia, iar ecourile continuă încă să apară.

 

Efecte asupra zonei culturale

 Sectorul cultural în general este profund afectat în aceste momente, în condițiile unei vulnerabilități preexistente. Ceea ce cred că nu prea știe nimeni (și cred că a fost o noutate inclusiv pentru autorități) este că în România există un număr considerabil de persoane care lucrează în domeniul cultural – inclusiv artiști – despre care nu avem niște date concrete: cum supraviețuiesc, cum se organizează, nici ce impact au (inclusiv economic).

Lucrare Ioana Petre

Pentru artiștii independenți, care nu beneficiază de aceleași sisteme de sprijin ca cei angajați în sistemul public, această perioadă a fost dramatică – nu pentru că munca lor se oprește (dimpotrivă, unii artiștii e posibil să fie mai productivi în perioade complicate), dar mai ales pentru că posibilitatea de a-și capitaliza munca este redusă.

În lipsa evenimentelor cu public, a anulării festivalurilor, turneelor, spectacolelor, expozițiilor, târgurilor de artă, dar și a unor finanțări esențiale, artiștii și întreg ecosistemul din jurul lor este profund afectat. Între timp, chiria pentru spații de repetiții sau ateliere se acumulează, asigurarea de sănătate nu este acoperită, costurile de viață rămân în mare parte la fel de mari.

Ceea ce s-a întâmplat în această perioadă a fost totuși că artiștii au fost incluși în câteva dintre măsurile de sprijin ale statului – indemnizațiile pentru cei care au venituri inclusiv din drepturi de autor, de exemplu. Sistemul e în continuare greoi și birocratic, dar pentru cei care au reușit să beneficieze de indemnizație, aceasta a fost singura sursă de venit pe perioada crizei.

Lucrare Andrei Pungovschi

 

Solutii de supravietuire

Artiștii se numără printre categoriile sociale cu o capacitate imensă de reinventare și adaptare. Fără un sistem care să le asigure o minimă stabilitate însă, care să creeze o ruptură în modul de supraviețuire doar de la o zi la alta, fără o recunoaștere socială (și fiscală), artiștii independenți în mod special vor fi condamnați la un statut marginal și vulnerabil.

Lucrare Adela Holdon

În schimb, cred că arta ne-a ajutat în aceste vremuri dificile să trecem mai ușor peste izolare și sper ca rolul artiștilor și al artei în general să fie recunoscut și sprijinit într-un mod mai asumat odată cu ieșirea din criză.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related