Duc medicina secolului nostru în zonele uitate de lume ale României. În urmă cu 6 ani, 5 medici rezidenți au decis să caute soluții pentru absența educației și a serviciilor medicale de bază în mediul rural. Așa a apărut Caravana cu Medici, care s-a transformat cu timpul într-o adevărată rețea de medici și studenți la medicină. Cu toții acordă consultații și îngrijiri medicale oamenilor din medii defavorizate.
Pandemia a întrerupt activitatea de tip caravană a organizației, însă voluntarii ei nu au rămas inactivi, ci au dezvoltat campanii și inițiative de criză. O parte dintre fondurile ONG-ului au fost donate pentru dotarea spitalelor de stat, iar voluntarii au contribuit la amenajarea unității medicale pentru Covid-19 la Cluj. În plus, s-au folosit de social media ca să facă educație sanitară publică pentru prevenirea infecției cu coronavirus.
”Astăzi, mai toată lumea e conectată la internet și nu credem că mai este dificil în a găsi o informație de actualitate. Problema este în a face diferența dintre o informație validă și una menită doar a stârni anxietatea în populație, nebazată pe lucruri reale. Noi am încercat să ne informăm comunitatea de oameni care ne urmărește cu informații științifice”
Irina-Maria Stoleru, cea care coordonează relațiile publice ale filialei din Cluj a Caravanei cu Medici, povestește mai multe în cele ce urmează despre activitatea organizației în vremea pandemiei.
Caravana cu Medici în pandemie
Pentru Caravana cu Medici, această perioadă a însemnat în primul rând amânarea tuturor caravanelor deja programate în perioada primăvara-vară 2020. Echipa noastră reunește atât studenți, în general ani clinici 4-6, medici rezidenți, respectiv medici specialiști și medici primari. Studenții au fost nevoiți să stea acasă și să-și continue activitățile înafara spitalului, dar restul medicilor au fost puși în situația de a se reîntoarce în spitale și de a se adapta noilor schimbări epidemiologice deja mult dezbătute până în acest moment.
Cu toate acestea, nu am rămas inactivi! Am derulat mai multe inițiative, fie singuri, fie în colaborare cu alte ONG-uri. Poate cel mai triumfător lucru pe care l-am întreprins în această perioadă a fost realizarea cadrului legislativ de organizare a activităților medicale de tip caravane în zonele fără acces la medicina secolului XXI.
Strategia de comunicare în criză
Multe dintre idei au venit pe parcurs, am făcut brainstorming, ne-am consultat toți în echipă online și am încercat să luăm cele mai bune decizii în acele momente. Pentru unele proiecte s-au realizat unele strategii de comunicare, în special pentru cele ce țin de partea de educație medicală prin postări pe pagina noastră de Facebook și distribuirea lor comunităților care nu lucrează în domeniul medical.
Proiectele organizației din această perioadă
În primul rând, am decis redirecționarea a unei părți din bugetul nostru anual unor ONG-uri care au luptat în această perioadă pentru achiziționarea de echipament medical din spitalele de stat din prima linie. Filiala Cluj a direcționat 40.000 RON asociației Beard Brothers din Cluj, suma ajutând la cumpărarea unui aparat de testare Real Time PCR pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. De asemenea, celelalte filiale au donat câte 10.000 RON asociației Zi de Bine care au achiziționat echipament medical în această perioadă.
Cu ajutorul asociației Romanian United Funds, am realizat o campanie de strângere de fonduri pe Facebook necesară achiziționării unui aparat Real Time PCR pentru INSMC ”Alessandrescu-Rusescu” București, necesar testării Covid-19.
Tot pe pagina de Facebook a Caravanei am făcut postări privind infecției cu Coronavirus, educând populația privind prevenirea infecției. De asemenea, am derulat un proiect denumit ”Eroii noștri în vreme de Coronavirus” unde ne-am prezentat o parte din echipa care luptă zilnic împotriva Coronavirusului din spitale, dar și realizarea unor postări de tip educație medicală, dincolo de pandemia actuală. Echipa noastră de Educație Medicală din Cluj a oferit chiar și cursuri online unor clase de elevi despre prim-ajutorul medical, dar și despre detalii ce țin de pandemia cu Covid-19.
O parte din echipa de la Cluj s-au oferit voluntari la amenajarea unității medicale pentru Covid-19 de la Sala Polivalentă Cluj-Napoca realizate de Auchan, împreună cu multe alte ONG-uri locale.
Sfârșitul de februarie a marcat o zi istorică pentru noi. În parlament a fost votat cu 293 de voturi ”pentru” un amendament la Legea Sănătății care reglementeaza activitatea de tip caravană, ceea ce ne demonstrează încă o dată că facem bine ceea ce facem și că mediul rural are nevoie de acțiuni tip caravană. Mulțumim Tudor Pop pentru această inițiativă și pentru că nu te-ai dat bătut niciun moment.
La inițiativa celor de la Observatorul Român de Sănătate am semnat alături de cele mai mari ONG-uri din domeniul medico-social ”Decalogul pentru Sănătate” prin care solicităm clasei politice și autorităților implementarea, până la finalul anului 2021, a zece reforme concrete care vor aduce îmbunătățiri în viața tuturor beneficiarilor sistemului medical din România.
Comunicarea cu autoritățile române
Nu putem spune că au fost multe piedici în termeni de comunicare cu autoritățile române pentru că nu am fost implicați direct cu acestea. Ce putem spune că a fost o piedică pentru noi timp de mulți ani a fost implementarea cadrului legislativ al activităților noastre, iar cum în această perioadă toată atenția a fost îndreptată sistemului medical, în sfârșit au putut fi auzite și vocile noastre și pentru noi acest lucru e o mare realizare.
Sperăm să putem aduce niște schimbări și prin ”Decalogul pentru sănătate”: un apel către partidele politice și guvern pentru 10 reforme concrete în sistemul medical, proiect derulat împreună cu cele mai mari ONG-uri din domeniul medico-social românesc.
ONG-urile în perioada pandemiei
Prin numeroasele proiecte întreprinse în ultima perioadă, credem că mediul non-guvernamental a făcut o treabă minunată în gestionarea crizei actuale. Oamenii au crezut în oameni și au făcut un front comun în această luptă. Din păcate, sistemul nostru medical nu este unul perfect, iar ajutorul adus prin ONG-uri a fost unul prompt și rapid. Echipa noastră a luptat dintotdeauna pentru alți oameni, pentru accesul la îngrijiri medicale, așa că nu puteam să nu răspunem tuturor proiectelor decât cu inima deschisă.
Implicarea sectorului privat
Cu siguranță sectorul privat a fost de un real ajutor în această perioadă. Multe companii au donat sume imense în lupta contra Covid-19, alții au venit cu idei minunate în gestionarea acestei lupte. Acest lucru dovedește încă o dată că dincolo de un nume de firmă există oameni cu inimi mari și nu putem decât să ne înclinăm la rândul nostru în fața lor și să le mulțumim că ne sunt alături și că rezonează la aceeași intensitate cu visele noastre.
De ce este nevoie în acest moment
Credem că cel mai important în acest moment e să fim ascultați, în primul rând de populația țării. Lumea trebuie să aibă mai multă încredere în medici, să ne asculte mai mult părerile noastre din domeniul medical și să aplice mai bine în propriile vieți sfaturile date de noi.
Desigur, ca orice ONG, avem nevoie de sprijinul financiar desfășurării activităților noastre obișnuite. Ne-am bucurat nespus când oamenii au crezut și sperăm că vor crede în continuare în lucrurile frumoase pe care le facem și ne vor ajuta să învingem acest mic impediment. Cu fiecare donație, cauza noastră a prins viață și a pus mai multe zâmbete pe fața unor oameni care nu au un acces facil la sprijin medical. Cu această ocazație le mulțumim tuturor celor care au ajutat astfel la clădirea unei Românii mai sănătoase!
Promovarea faptelor bune
Nu am putea spune că avem probleme în promovarea și comunicarea faptelor bune. Încercăm să ne menținem paginile de Facebook și Instagram cât mai active și mai intercative. În ultima perioadă, am fost contactați și de foarte multe agenții de televiziune sau presă care doreau să ne facă glasurile auzite.
Ne-am dori poate să avem mai mulți voluntari care să ne ajute pe partea de graphic-design pentru că suntem puțini care știm cum să realizăm postări catchy.
Cum ajung mesajele corecte la oameni
Astăzi, mai toată lumea e conectată la internet și nu credem că mai este dificil în a găsi o informație de actualitate. Problema este în a face diferența dintre o informație validă și una menită doar a stârni anxietatea în populație, nebazată pe lucruri reale.
Noi am încercat să ne informăm comunitatea de oameni care ne urmărește cu informații științifice cât mai veridice sau să facem trimiteri la acelea cu conținut real. La acest lucru se adaugă și faptul că am fost întotdeauna transparenți prin publicațiile legate de activitățile noastre.
Efectele crizei
Suntem convinși că pe fiecare dintre noi ne-a atins aceasta perioadă urmărind în mass media știri legate de oameni care au venit în aiutorul celor mai vulnerabili dintre noi, evocând un adevărat exemplu de voluntariat.
Am văzut bunătate în gesturile oamenilor și asta ne face să ne dorim mai mult să ne continuăm activitățile, să ne gândim la fiecare caravană că suntem aici pentru acei oameni care, chiar și în afara crizei Covid-19, sunt mai vulnerabili decât suntem noi!
Viitorul Caravanei cu medici
Destul de greu de spus cum va arăta. Activitățile noastre efective, cele de tip caravană, vor rămâne suspendate în continuare pentru că ar fi cam dificil de organizat, respectând toate elementele epidemiologice și legale actuale necesare unui consult medical înafara spitalului. Nici pacienții probabil nu ar m-ai veni cu aceeași deschidere. Va trebui să ne gândim cum să implementăm modul de evaluare al pacienților, de creare a unor circuite intra-caravană pe viitor astfel încât să ne putem relua activitățile.
În urma acestei crize, putem spune faptul că măsurile de siguranță, igienă și prevenție sunt superioare tratamentului în sine, iar acest subiect va fi unul de maximă importanță în viitoarele noastre acțiuni educaționale.
Caravana cu Medici va încerca să facă tot posibilul să își dezvolte noi filiale pentru a putea acoperi cât mai mult din România rurală, pentru că odată cu pandemia s-a evidenția și mai mult necesitatea unui astfel de proiect care să asigure egalitate în sănătate, prevenția și screeningul bolilor.
Fiind o situație în continuă schimbare, ne vom adapta și vom încerca să identificăm necesitățile medicale ale societății pentru a le putea acoperi. Cu siguranță voluntariatul în cadrul caravanei va continua, și încă în număr și mai mare!
Ce ar fi bine să învățăm cu toții din aceste zile
Situația de față va fi o lecție pentru toată lumea din mai multe puncte de vedere. Cred că noi vom avea datoria (și contextul) de a accentua măsurile de prevenție pe care fiecare persoană le poate lua pentru a evita fie apariția, fie agravarea unei patologii, prin distribuirea de materiale informative și oferirea de cursuri interactive pentru cei mari și cei mici.
Noi vom încerca să ne dezvoltăm cât mai mult în toată România și să aducem și educația medicală mai aproape de oameni! De altfel, vom putea să colaborăm și mai mult cu unitățile de învățământ și Direcțiile de Sănătate Publică acum cu noile reglementări legale, de care suntem foarte bucuroși.