Ce e arta? s-au intrebat marii maestri ai gandurilor de-a lungul istoriei. Ce e gif-ul?, completeaza ei intrebarea in 2020. Si nu e o gluma. Antropologii si filosofii vorbesc de cativa ani deja de formarea unui nou limbaj, creat din emoji-uri, gif-uri si meme-uri. Un limbaj universal pe care il intelege oricine, indiferent de cultura, limba sau geografie. Si cand arta si gif-ul se intalnesc, nu poate fi decat motiv de bucurie.
Bucurosi anuntam si noi lansarea marii provocari digitale pentru artistii romani: Uninterrupted GIF Festival by glo.
Cine se stie maestru in gif-uri si vrea sa duca arta pe drumuri noi, este asteptat sa se inscrie in competitie.
In timp ce creatorii de arta si gif sunt pe urmele muzeelor digitale, noi vorbim cu juriul festivalului, pentru a le oferi cateva ponturi si inspiratie.
Mario Niculae, typograffer & type enthusiast@baniipetype, este unul din cei trei membri ai juriului Uninterrupted GIF Festival by glo.
In randurile urmatoare, povestim cu el despre festivalul de gifuri, arta, noile dorinte ale publicului si drumul lui spre tipografie si design.
Sfaturi & insighturi pentru participanti
Sfatul meu este sa se distreze cu brieful asta, sa nu lucreze pentru premiu. Sa faca ceva cu care ei sa fie happy: cu cat mai original, cu atat mai bine.
Integrarea glo in lucrari
glo promoveaza creativitatea si aceasta libertate de exprimare, de aici si competitia asta. Nu e genul de brand care vrea logoul cat casa, sa se vada din sptiu, din contra. Vor sa vada feluri cat mai creative prin care interpretezi aceste brand elements.
Asteptari
As vrea sa vad niste lucrari care sa ma faca sa ma oftic ca nu le-am facut eu sau ca nu m-am gandit eu la ceva de genul ala.
Am fost acum vreo 2 ani la un Master Class pe art direction cu Alexandra Taylor, o legenda a art directionului si ea spunea ceva de genul asta: “Show me something that makes me feel so fuckin’ envious that I didn’t do that.”
Scurta istorie personala
Sunt senior art director @ Mullen Lowe Bucharest si typograffer, type enthusiast@Banii pe type.
Primul meu contact cu designul a fost cand lucram intr-un skate shop si mai faceam tot felul de lucruri pentru pagina de Facebook a shopului.
La vremea respectiva eram destul de activ si pe scena graffitiului romanesc: noaptea la desenat si ziua la magazin. Faceam destul de multe prostii in perioada aia si pot sa spun sincer ca trecerea la design mi-a schimbat viata.
Unii oameni stiu ce vor sa faca inca de la o varsta foarte frageda, eu n-am stiut niciodata asta, a fost un sir de decizii, de cele mai multe ori nu foarte calculate, care m-au adus aici. As putea sa zic, fara sa para vrajeala de spus la gazeta, ca meseria asta m-a gasit pe mine.
Arta in 2020
Hmmm, observ o crestere masiva a tot ce inseamna content de calitate in online, pana si unele memeuri pe care le mai vad par super lucrate, fapt ce arata ca oamenii vor sa faca content de calitate pentru urmaritorii lor. Artistii impart cu comunitatile lor work in progressuri, fac tutoriale de ilustratii pt IGTV si tot asa.
Schimbari in relatia dintre public si arta
Poate ca ar trebui sa se bucure mai mult de ea decat sa o puna prin storyuri si postari. Daca tot mergi sa vezi arta, e pacat sa nu te bucuri de ea sau singura bucurie sa fie faptul ca ai postat despre ea si ca ai fost acolo.
Menirea gif-urilor
Le folosesc si eu, uneori e greu sa spui ce vrei doar printr-o imagine statica si atunci apelezi la a aceste GIF-uri care sa-ti spuna povestea pe care tu o vrei.
[ vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.