Cuvintele au scăpat de sub control. Începutul și-a pierdut astăzi sensul primordial: acela de a exprima Omul. În jegul mediatic, în noroiul socializării virtuale și în voma de vocabule vărsată electronic de noi cei deveniți peste noaptea digitală autori, scriitori, twitter-iști, bloggeri, am uitat adevărurile. Dintre care unul simplu: natura se reînnoiește periodic. Și odată cu ea, societatea. Sînt cicluri uzuale, pe durate mici, precum anotimpurile, sau faze-părți mari: nașterea și dispariția civilizațiilor, creșterea și descreșterea imperiilor, cutremurele sociale asociate acestor schimbări. În urmă cu exact o sută de ani se încheia primul război mondial, gripa ”spaniolă” adusă de regimentele americane în Europa răpunea milioane de oameni, revoluția bolșevică își vopsea în roșu cu sânge steagul, tratatul de la Versailles îi făcea cadou caporalului A. glonțul de argint pentru războiul ”lui”.
Virusul ”chinez” (pentru a cita o ”personalitate” a acestei epoci, Narcis supraponderal care dorește vaccinul doar pentru ”el”) nu este boală, ci un semn. E îndemnul naturii pentru înnoirea și schimbarea unei societăți egoiste, materialiste, auto-suficientă. O societate amnezică, iar uitarea duce la pierderea instinctelor vitale, la absența din mentalul colectiv a reflexelor necesare supraviețuirii. Suntem atât de inteligenți, încât am uitat să respirăm.
Pentru cinepub.ro, COVID19 este un bun prilej de reflecție asupra menirii noastre. În urmă cu cinci ani lansam o platformă liberă, care difuzează conținut cinematografic gratuit. Astăzi, ne apropiem de o cifră-record: trei milioane de spectatori pe lună. Spectatori, nu click-uri! Nu de puține ori ni s-a spus că e o întreprindere nebunească. Așa e, într-o lume în care normalul a devenit anormalitate.
Cinepub este militant al conceptului open source, în reinterpretarea culturală a sintagmei, - open content - acces liber la produsul artistic. Conceptul împlinește jumătate de secol. În anii 70 au fost create primele forme de software liber, sistemul de operare Unix, apoi Linus OX, care au făcut posibil protocolul TCP/IP de astăzi sau Sendmail, strămoșul poștei electronice. Richard Stallman, de la MIT Artificial Intelligence Lab, fondatorul Free Software Foundation, făcea în 1984 o declarație memorabilă: The term free has nothing to do with price. It is about freedom! In 1988 Stallman și FSF au lansat termenul de copyleft, antonimul celui de copyright. Copyleft protejeaza dreptul de a copia, distribui și modifica software, pastrîndu-i astfel libertatea. În 2000, Comisia Europeană a preluat conceptul, care s-a dezvoltat dincolo de IT, în educație și în cultură.
Am făcut Cinepub pentru că arta nu trebuie închisă după ziduri sau în portofoliul, portofelul, sertarul, birourile, posesiunile unor personalități, persoane ori companii. Receptarea ei nu trebuie condiționată economic, dar nici ideologic, ori critic-conceptual. Viitorul este al produsului spiritual liber, iar arbitrajul artei nu este apanajul unei elite – fie ea și intelectuală – sau al criticilor ori liderilor de opinie, ci un demers personal, desprins de sistem.
Suntem independenți și vom rămâne astfel. Recent, unii producători au decis să își retragă filmele de pe platforma noastră pentru a le oferi spectatorilor doar în sistem de abonament plătit. Noi rămânem însă FreeVOD, nu vindem artă și vom continua să luptăm pentru copyleft. Le mulțumim artiștilor și partenerilor prezenți pe platforma noastră, dar mai ales publicului: Cinepub oferă cineastului posibilitatea de a-și arăta opera unui număr imens de spectatori; ce satisfacție mai mare poate avea un autor? Îi lăsăm pe cei de la SVOD să își numere în tăcere numărul vizionări plătite – nu le va lua mult timp... Pe timp de pandemie, ne găsiți la datorie. Și chiar dacă nu vom mai rezista, suntem convinși că pe termen lung, egoismul nu are viitor. Așa cum vaccinul COVID19 va fi disponibil tuturor, fără ”abonament”, cultura, arta, cinematograful, vor trebui să fie la fel. Pentru că viitorul nu poate fi decât Deschis!
Lucian Georgescu și echipa cinepub.ro
Despre cinepub.ro: F(ree) VOD - platformă de content cinematografic, în regim de vizionare gratuită, cu acceptul legal al deținătorilor de drepturi, înființată în 2015 de Lucian Georgescu și operată de GAV – pionier al marketingului cultural autohton.