Stare de urgență. Stăm acasă. Trăiască internetul, care în perioada asta reușește să ne țină conectați, uniți, solidari, umani. UMANI. Despre asta ne-am propus să fie acest articol, ca să mai diversificăm newsfeed-ul posomorât și ca să ne mai relaxăm neuronii, am adunat chiar aici niște semne de omenie.
Colegul nostru, Lucian, povestea despre cum și ce fac brandurile și societatea civilă pe timp de pandemie, despre responsabilitatea tuturor, oameni, organizații, companii, de care e nevoie acum mai mult ca oricând. Și continuăm despre același Ajutor. Dacă tot a început săptămâna de duminici, haideți să vedem niște oameni și inițiative care țin speranța în umanitate.
Dans
Să pornim frumos, cu muzică și dansuri, acest manifest al omeniei. Cu toții am privit cel puțin un video în care cântă italienii aflați în carantină. Ce-am văzut de fapt? Alinare. Așa-și răsfață ei dorul, dând parcă semnale undeva, Cuiva, acolo sus.
Nu se prea dansează acum pe străzile din București. Dar se dansează în apartamente. O fotografie prinsă de Andreea Alexandru arată ce mai fac oamenii în timp ce stau acasă.
Să cântăm și să dansăm, aceste două distracții cu siguranță nu vor face niciun rău omenirii. Mai ales, de acasă.
Aplauze
În publicaţia „La Vanguardia" se anunța: „în semn de solidaritate şi respect pentru personalul sanitar, să ieşim la ora 22:00 pe balcon şi să aplaudăm”. Iar Maria Mazilu, ne arată cum se vede recunoștința de la etaj.
Îndemnul a fost ascultat în toată Barcelona.
Even when life doesn’t work out perfectly, it gives you little gifts. I was witness to #AplausoSanitario, which started at 10pm. Applauding care and health workers in Barcelona. pic.twitter.com/FTNgg118HR
— Jess Shanahan (@jetlbomb) March 14, 2020
În același timp, cei de la „El Mundo” publică și ei pe prima pagină un apel la solidaritate: #ACEST VIRUS ÎL OPRIM ÎMPREUNĂ.
Mobilizare
Doctorii din China, experți în Covid 19, au aterizat la Roma cu un avion întreg cu ventilatoare, măști, kituri de test. Chiar dacă și la ei situația nu-i tocmai unsă cu miere. În aceste momente de grea cumpănă, e cumva o obligație morală să ne ajutăm unii pe alții.
Apoi, da. Oamenii sunt cei care s-au mobilizat, să susțină instituțiile ai căror angajați sunt mai expuși riscului de contaminare. Aici un îndemn de la Bogdan Micu.
„Nu înseamnă că înlocuim statul, doar îl ajutăm”
Impreuna cu partenerii sai, UNICEF a dezvoltat materiale de informare utile pentru copii si parinti. Lăsăm mai jos câteva dintre ele:
Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre boala cauzată de noul coronavirus - video cu Andreea Marian, Ambasador National pentru UNICEF in Romania
Noul coronavirus: intrebari si raspunsuri pentru copii si tineri
Cum sa-ti petreci timpul daca trebuie sa stai acasa din cauza noului coronavirus
Și un dans cu spălat pe mâini:
„Împreună pentru voi”
Este inițiativa lansată de curând peste Prut, care și-a propus să colecteze fonduri pentru a procura ce este necesar pentru cadrele medicale care sunt implicate acum în combaterea epidemiei: medici, personal medical din laborator, asistenți și asistente, infirmieri și infirmiere, șoferi de ambulanțe, operatori de la serviciul 112 și tehnicieni – specialiști care au grijă de tratamentul celor internați!
„Italienii cântă de pe balcoane medicilor lor, spaniolii îi aplaudă pe eroii lor, noi vrem să venim cu suport pentru toți cei care sunt pe linia întâi”, spune Anatol Untura, unul din fondatorii grupului de inițiativă.
Mesajul Bisericii
Am râs noi la glumele lui Micutzu, dar iată că Biserica Ortodoxă Română pune la dispoziția autorităților spațiile de cazare din mănăstiri pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină.
Papa Francisc s-a pornit pe străzile pustii ale Romei, pentru a se ruga. După ce a părăsit Vaticanul neanunţat şi s-a dus să se roage la Bazilica Santa Maria Maggiore, s-a îndreptat, pe una dintre principalele străzi din Roma, spre biserica Sf. Marcello, unde s-a rugat în faţa unui crucifix folosit într-o procesiune pe vremea în care ciuma a lovit Roma, în 1522.
Totodată, Vaticanul a anunţat duminică că toate celebrările liturgice din Săptămâna Paştelui vor avea loc „fără prezenţa fizică a credincioşilor” în Piaţa Sf. Petru, din cauza pandemiei.
Dezinfectant Dior
Între timp, LVMH - un conglomerat masiv de mărfuri de lux care cuprinde Louis Vuitton, Moët, Hennessy, Dior și multe altele - a anunțat duminică că trei dintre cele mai mari fabrici de parfumuri încep producția dezinfectantelor pentru mâini și le va oferi gratuit instituțiilor medicale din Franța, și nu numai. Potrivit New York Times, LVMH anticipează că va face 12 tone de dezinfectant în prima săptămână și a promis într-o declarație că „va respecta în continuare acest angajament atât timp cât este necesar”.
Ce am putea învăța din statul acasă
Ne spune Oana Dimofte. O listă întreagă de lucruri bune care ni se întâmplă, cu sau fără știrea noastră, dar care atât de mult lipsesc în era asta (și bună, și rea) a internetului. Probabil că omenia se activează atunci când suntem în sânul familiei, când bem ceai în bucătărie cu cei dragi, când vorbim fără să ne uităm la ceas, ore în șir, ca atunci când nu era lumină, și eram „nevoiți” să comunicăm cu ai casei.
Stăm acasă, bem ceai și… poate facem o vizită la muzeu? Online. Așa e, ați citit bine. 12 muzee, din întreaga lume, și-au expus operele online. Faceți o plimbare virtuală. Nu se știe cât mai stăm acasă, de aceea niște ieșiri culturale nu strică. Poftiți aici.
Până la urmă, stând acasă, Bocaccio a început Decameronul.
Soluții sunt
Și dacă tot vorbim despre semne de omenie, poftim aici un discurs structurat, care pune niște puncte pe „i”. Un mesaj din Singapore despre cum se gestionează și cum ar trebui să se gestioneze această situație de criză. Soluții sunt. Le așteptăm cuminți.
Orice motiv de optimism e bun de pus pe listă zilele acestea. Un discurs lucid, un citat emoționant, o melodie, un telefon, un ”mi-e dor de tine”. Suntem aici, departe unii de alții, dar iată că și extrem de aproape.