Fundaţia World Press Photo, cu sediul în Amsterdam, a anunţat pe 25 februarie nominalizaţii din cea mai importantă competiție de fotojurnalism, juriul a nominalizat trei imagini unice și trei povești în fiecare din cele opt categorii: subiecte actuale, știri generale, mediu, natură, proiecte de lungă durată, portrete, știri de la fața locului și sport.
„Pe măsură ce fotojurnalismul avansează, fotojurnaliștii sunt mai atenți la detalii de profunzime, astfel cititorii primesc povești care sunt într-adevăr aprofundate și realizate pe o perioadă de timp mai mare și cred că această muncă trebuie recounoscută.", Chris McGrath, Australia, fotograf pentru Getty Images și membru al juriului World Press Photo 2020.
Cei trei nominalizați pentru fotografia anului sunt: Nicolas Asfouri, Danemarca, pentru Agence France-Presse, Neliniștea din Hong Kong, Mulugeta Ayene, Etiopia, pentru Associated Press, Locul accidentului Zborul Ethiopian Airlines 302 și Romain Laurendeau, Franța, cu fotografia Kho, geneza unei revoluții.
Câștigătorii vor fi anunțați pe 16 aprilie, la Amsterdam, urmând ca în luna mai expoziția să fie deschisă și la București. Expoziția din România este organizată de Fundația Eidos, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Muzeul Național de Artă, la sediul căruia va fi deschisă pentru public în luna mai, urmând să fie itinerată la Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Vernisajul va avea loc pe 6 mai, de la orele 19.00 la Muzeul Național de Artă al României. Expoziția va fi putea fi vizitată până pe 24 mai, de miercuri până duminică, între 10.00-18.00. De asemenea, va fi inclusă în circuitul de vizitare pentru Noaptea Muzeelor, în mai, 2019 în intervalul orar comunicat de MNAR.
”Într-o lume cu acces rapid la o avalanșă de date, într-un context al știrilor false și al surselor îndoielnice de informație, selecția World Press Photo recunoaște jurnalismul de înalt nivel și sensibilizează un public larg pe o gamă variată de subiecte, la care nu am ajunge fără astfel de evenimente, pentru că sunt realități la care nu avem acces direct, dar pe care, cu empatie, putem să le înțelegem. Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce expoziția la Timișoara și Cluj-Napoca și anul acesta.” a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos.