[Bilant 2019] Cristian Ignat: Unul dintre cele mai mari trenduri va fi video storytelling-ul

[Bilant 2019] Cristian Ignat: Unul dintre cele mai mari trenduri va fi video storytelling-ul

Cristian Ignat, Founder Canopy, nu isi aminteste nimic urat din 2019. Si cu perspectiva asta porneste si in 2020. Cateva lucruri ar fi mereu de imbunatatit, insa: mai mult curaj la clienti, mai putin individualism in industrie, mai multa importanta data lucrului bine facut, indiferent ca e o campanie pentru o nava spatiala sau un spot pentru un sirop de tuse. Agentia a avut cereri de campanii chiar de pe 2 ianuarie. Va fi un an bun, are incredere Cristian. Cum a trecut 2019 si ce se intrevede in 2020, in randurile de mai jos.

 

Cum ai inceput 2020. Cum ai terminat 2019

Imi place cum suna inceput de deceniu. Iar asta cred ca imi da un boost mai mare de energie in acest inceput de 2020. Sfarsiturile de an sunt, in general, la Canopy, destul de relaxante. Anul trecut a fost totusi foarte atipic si agitat cu multe campanii pe final de 2019. La fel a inceput si anul 2020: am avut cereri de campanii chiar de pe 2 ianuarie. Ceva imi spune ca va fi un an plin si foarte bun.

 

Ce a fost frumos, ce a fost greu, ce a fost urat

2019 a fost un an spectaculos. In primul rand, cresterea Canopy s-a mentinut pe toate directiile: cifra de a faceri a crescut cu 77% si ajunge astfel foarte aproape de 1 milion de euro (in fiecare an am avut crestere de peste 70%), echipa a continuat sa creasca si a ajuns astazi la 20 de persoane, 2 pisici si cativa roboti software in 3 birouri (Bucuresti, Cluj si Iasi), portofoliul de clienti a crescut si am ajuns la un numar total de peste 130, iar odata cu aceste cresteri ne-am extins si serviciile oferite.

Un alt motiv pentru care 2019 a fost frumos pentru mine a fost ca am reusit sa mut atributiile mele catre Eugen Predescu, care conduce agentia incepand cu luna iunie. Eu mi-am pastrat pozitia simbolica de fondator, fiind implicat mai mult in proiectul Aggranda.

Frumos a fost ca am reusit sa continuam evenimentul Digital Bloom, fiind un concept prin care tinem prezentari intr-un mediu foarte diferit. Daca acum doi ani Digital Bloom a avut loc la Iasi intr-un tramvai in miscare, anul trecut evenimentul a avut loc pe platforma Dinner in the sky, la 50 de metri inaltime deasupra Bucurestiului. Digital Bloom este organizat in parteneriat cu Google Romania si are ca obiectiv educarea pietei. Puteti intra in mood-ul evenimentului urmarind clip-ul pe care l-am facut la editia trecuta.

Ma bucur si ca am continuat seria team buildingurilor inedite. In 2019 am avut parte de distractie militareasca la Arsenal Park in Orastie, de unde ne-am intors mai puternici si gata pentru noi provocari.

Insa, cred ca ce m-a bucurat cel mai tare este faptul ca am reusit sa sarbatorim Black Friday (revelionul PPCistilor) intr-un mod original printr-un concert privat la birou, sustinut de Marian Vasilescu. Am reusit sa transformam energia negativa si stresul intr-un vibe super bun. Si mai frumos este ca am transmis acest lucru si clientilor care ne-au fost alaturi in birou, dar si celor care ne-au urmarit in social media.

In spatele acestor lucruri frumoase exista, in mod evident, un efort considerabil din partea echipei.

Greu mi s-a parut uneori sa convingem clientii sa fie mai curajosi si sa testeze mai multe. Cred ca astazi cu cat esti mai curajos in marketing, cu atat rezultatele sunt mai bune.

Sincer, nu imi aduc aminte nimic urat din 2019.

 

30 de ani de libertate

Romanii au castigat dreptul de a visa si de a lupta pentru visele lor. Au devenit din ce in ce mai vocali atunci cand ceva nu functioneaza asa cum ar trebui, fie ca e legat de stat sau de locul unde lucreaza.

In zona de business, Romania a castigat enorm, in special in zona de IT si digitalizare. Vedem din ce in ce mai multe startup-uri care pornesc din Romania, care primesc finantari si reusesc sa se extinda international.

Cred ca au pierdut doar romanii care nu au stiut sa se adapteze la libertate si au ramas cu senzatia ca statul “trebuie sa le dea”.

 

Libertate pentru tine

In ceea ce fac eu, libertatea inseamna totul. Inseamna ca pot sa fiu creativ, ca pot imi pot promova serviciile si produsele din Romania in afara tarii, dar si ca pot lucra usor cu clientii din Statele Unite.

 

Proiecte in 2019

La Canopy majoritatea proiectelor sunt de performance marketing, orientate pe vanzari. De aceea, multe din ele nu ajung sa fie cunoscute pentru ca nu sunt virale.

Cele mai faine proiecte sunt din perioada de Black Friday in care toata echipa lucreaza cot la cot pentru a ajuta clientii nostri sa vanda cat mai mult. Aceasta este o zi prelungita la birou in care petrecem, ne bucuram si lucram in acelasi timp.

As mentiona si cateva proiecte mai cunoscute: lansarea Anastasia Beverly Hills de catre Sephora in Romania si campania de Povesti de Craciun cu Teilor impreuna cu Andra, Catalin Maruta, Andreea Raicu, Chef Florin Dumitrescu, Adela Popescu, Andreea Ibacka, Corina Caragea si Alex Dima.

 

Ce ti-a placut in 2019. Ce ai urat

S-au intamplat multe lucruri in 2019, dar cred ca schimbarea in putin mai bine din plan politic m-a facut sa fiu mai optimist cu privire la viitor. Ceea ce imi place mai putin este stresul care ne prinde pe toti din urma si care ne face sa uitam sa mai fim oameni.

 

Campanii misto

Imi plac campaniile care nu sunt doar creative, ci au si un impact social pozitiv. Una dintre campaniile care mi-au atras atentia a fost Povești cu final fericit de la Apa Nova București, care, sper eu, a reusit sa schimbe multe comportamente prin semnalul de alarma pe care l-au tras.

 

Trenduri pentru anul acesta

Cu siguranta, unul dintre cele mai mari trenduri va fi video storytelling-ul. Brandurile investesc din ce in ce mai mult in campaniile video, iar asta se resimte atat in cifre, cat si in contentul digital. Si daca tot vorbim de trenduri ambitioase, realitatea augmentata pare sa ia amploare printre marketeri si sunt sigur ca in viitorul apropiat nu va mai lipsi din strategiile de marketing.

 

Ce ar putea sa fie mai bine in 2020

Sa fim mai implicati civic si sa lasam la o parte indoctrinarea aceasta cum ca fiecare este pentru el. Iar acest lucru este valabil si pe plan profesional unde inca se mai merge pe strategia ,,dezbina si stapaneste”. De aici cred ca pleaca cele multe probleme sociale si profesionale.

Cat despre publicitate, imi doresc sa vad mai mult curaj, originalitate si implicare atat din partea clientului, cat si din partea agentiilor. E placut sa vezi ca oamenii dau tot ce au mai bun din ei, fie ca au de promovat o masina high class sau un sirop de tuse, pentru ca asta inseamna sa fii cu adevarat pasionat. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related