Jurnaliștii îi mulțumesc pentru Privesc.eu. Studenții l-ar lua în brațe pentru Diacritice.ai. Iar cetățenii l-ar face președinte, dacă lumea ar putea vota prin Voteme.app. Pe Vitalie Eșanu, lumea îl cunoaște drept un programator și antreprenor. Dar el se identifică mai mult ca fiind „hacker”. În sensul bun al cuvântului.
Vitalie este fondatorul și creatorul mai multor aplicații și platforme. Despre Privesc.eu, Diacritice.ai și Voteme.app am spus, dar trebuie să adăugăm încă cel puțin trei, cum ar fi: Camera Genius, SpamBully, Baby Monitor. Mai are un blog curios, care poate fi de mare învățătură pentru tinerii specialiști în AI, și nu numai. Le-am luat pe toate, pe rând, mai jos.
Începuturi
Sunt mai degrabă un hacker (în sensul bun al cuvântului), însă lumea mă cunoaște drept un programator și antreprenor. M-am născut la Cahul, satul Andrușul de Jos, sudul Moldovei. La școală eram printre primii la învățătură și eram foarte curios. Citeam tot ce găseam: reviste specializate, science fiction sau manuale tehnice. Spre norocul meu la școala din sat au adus calculatoare nou-nouțe, anul 1988. Iar noi în acea clasă de calculatoare aveam cercul de aviamodelism. Curios fiind, l-am rugat pe profesor să-mi permită să le studiez, ca să văd ce pot face eu cu ele. Calculatoarele veneau cu un manual în care era explicată construcția, limbajul cod/mașină și unele principii de lucru ale calculatoarelor. Cred că am citit de zeci de ori acea carte până am înțeles ceva.
Colegiu
Al doilea noroc a fost când am găsit din întâmplare într-un ziar anunțul de admitere la studii la Colegiul de Informatică din Chișinău. Așa că, după gimnaziu nu am continuat cu liceul, ci i-am declarat mamei că eu vreau să continui la acest colegiu și gata. Aveam 15 ani.
Începând studiile la colegiu, unul din primele mele proiecte mai serioase a fost traducerea comenzilor sistemului de operarea MS-DOS în limba română. Cred că aveam pe atunci vreo 16 ani. Proiectul pentru care am fost plătit prima dată, tot pe la 16 ani, a fost un soft care ajuta operatorii să introducă mai rapid în sistem informația despre bonurile patrimoniale. Studenții de la colegiu lucrau în timpul liber, completau un registru electronic cu date despre bonurile patrimoniale. Mi-au propus să lucrez în vacanță și eu am acceptat. Noi eram plătiți per bon introdus. Păi, cu softul creat, reușeam să introduc informația de trei ori mai repede.
Sunt autodidact. Deseori predam lecțiile de informatică în locul profesorului.
Facultate
După colegiu am intrat la facultate, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Având nevoie de bani, m-am angajat la edituri. Nu erau în 1994, în Republica Moldova, companii de Tehnologii Informaționale cum sunt acum. Fiind programator învățam ușor sistemele de paginare, respectiv aveam o viteză mult mai mare de lucru. În plus, am fost primul care a adus în Moldova tehnologia de OCR (optical character recognition) în 1996, cu ajutorul căreia am cules o mulțime de cărți. În Republica Moldova, după ce trecusem de la grafia chirilică la cea latină, era o criză mare de cărți. Mai toate editurile mari din Chișinău asta și făceau, luau cărți din România, le scanau și le re-editau.
Site-uri, app-uri, sisteme de publicitate
În anul 5 de facultate, am început să lucrez într-un proiect de asistență tehnică, unde am contribuit la crearea sistemului informațional pentru inspectoratul fiscal.
Prin anul 2000 am renunțat să mai lucrez ca și angajat, am început un parteneriat cu un american și lucram la ceea ce ni se părea interesant la moment: site-uri, shareware, app-uri, sisteme de publicitate. Studiam trendurile și făceam ce credeam că se va vinde bine. Am creat foarte multe sisteme informaționale. Marea lor majoritate au dat fail. Însă câteva au reușit: SpamBully, Camera Genius și Privesc.Eu.
În AppStore
Eu am fost din primele zile, fiind foarte puține aplicații, nu trebuia nicio promovare. Aveam o idee, o realizam, publicam aplicația și apoi împărțeam veniturile. Baby Monitor, aplicația pe care am creat-o într-o singură zi pentru a exersa niște chestii, se vinde și astăzi.
Camera Genius a fost o aplicație destul de bună, însă cred că și aici am avut un mare noroc. Camera Genius a fost blocată pentru că folosea o funcție nedocumentată din SDK-ul Apple. Apple uneori închide ochii la astfel de încălcări, uneori nu. Păi, într-o zi ei au hotărât să scoată din AppStore toate aplicațiile care foloseau această funcționalitate de screenshot nedocumentată, până ei vor crea o funcție documentată oficial. Însă noi am depus o plângere și ei au acceptat-o astfel am devenit unica aplicație cu funcția de Zoom din categorie. Acea zi a fost crucială. În câteva zile am devenit cea mai vândută aplicație din AppStore. Foloseam unele trucuri pentru a ne promova, însă cu timpul era tot mai dificil și mai costisitor.
Când AppStore a început să devină aglomerat - am plecat de acolo.
Privesc.eu
După ce am încetat să mai fac aplicații, m-am concentrat pe Privesc.Eu. Sperăm ca în acest an să lansăm Privesc.Eu și prin cablu TV.
Proiectul Privesc.Eu a pornit întâmplător și, fără falsă modestie, pot să afirm că am contribuit la schimbarea jurnalismului moldovenesc. În timp am am reușit să încheiem contracte cu majoritatea partidelor, ONG-urilor, companiilor de PR și cele care organizează evenimente, dar, totodată, și cu televiziunile clasice care descarcă de la noi conținut video și îl dau la TV. Am pornit privesc.eu din cauza că la 7 aprilie 2009 (atunci când a avut loc așa-numita „Revoluție Twitter” la Chișinău) niciun TV nu arăta ce se întâmplă în Piața Marii Adunări Naționale. Am încercat atunci să fac livestream (pe vremea aceea nu erau telefoane mobile cu cameră) însă nu aveam modem 3G, ci doar o conexiune wifi care nu prea prindea. Peste ceva timp am făcut un apel la comunitatea de bloggeri să facem un startup care ar rezolva această problemă - lipsa de informație în timp real. Bloggerii care au răspuns apelului, au venit și au contribuit, devenind fondatori ai proiectului Privesc.Eu.
Am încercat și în România să replicăm acest model. Nu ne-a reușit întocmai. În România funcționăm mai mult ca un serviciu de livestream la cerere. În Moldova mai mult ca un portal informațional.
Diacritice.ai
Cu diacritice.ai am o istorie mai veche. Lucrând cu scriitorii la edituri, vedeam cât e de complicat să corectezi și să redactezi textele, ajungând tot mai des la ideea că ar fi bine să am un AI care ar face asta automat. Fiind destul de dificil să implementez ideea, am hotărât că ar fi binevenit să încep cu corectarea diacriticelor. Pe parcursul ultimilor 3 ani, zi de zi proiectam, testam și învățam să construiesc modele de machine learning. Mi-a fost ușor să inventez unul care corectează și diacriticele.
Corectarea diacriticelor e prima problemă, pe care am identificat-o, că nu poate fi rezolvată pe cale algoritmică. De exemplu: „Alina se trezeste de dimineata si pleaca la scoala”. Pe cale algoritmică nu poți pune corect diacriticele în acest enunț. Am antrenat creierul AI cu câțiva GB de cărți românești, pe care le aveam descărcate. Am reușit să ajung la o acuratețe extrem de bună la corectarea textelor, am cumpărat domenul diactirice.ai și am plasat serviciul online. Proiectul deja îmi aduce profit. Majoritatea utlizatorilor diacritice.ai sunt din România. Presupun că sunt jurnaliști sau studenți, pentru că la sesiuni crește semnificativ fluxul de oameni.
Voteme.app
Ultimul meu proiect și care are cea mai lungă istorie este voteme.app. Dezamăgit de cum lucrează democrația, în 2007, am creat ElectionPlatform. Un site care îți permitea să organizezi alegeri fără candidați. Oamenii puteau vota cum doresc ei și pentru câte persoane doresc, condiția era ca toate aceste persoane să fie participante la acel scrutin. La închiderea scrutinului serverul calcula matematic acest graf și afla câștigătorul.
Primul test a fost la un concurs printre bloggerii din Moldova. Apoi, pe studenții mei de la Universitatea Tehnică. Ideea era inovativă, însă era prea devreme. Am pus-o la păstrare și am așteptat 12 ani până telefoanele mobile au fost popularizate. Era crucial, în acest sistem, ca oamenii să aibă un dispozitiv de confirmare a identității lor și de votare securizată. Sistemul lucrează ca și un Google. Găsește oamenii buni dintr-un grup social. Ca semnale se iau voturile între ei.
La conferința ICEEFEST 2017, după un panel despre politică, discutam cu câțiva prieteni, printre care și Artur Gurău, Natalia Morari, Vladislav Kulminski. Le povesteam despre această idee. Peste ceva timp a venit Artur la mine să mă roage să realizez ideea pentru că el ar dori să o încerce. Am creat rapid app-ul pe iOS, Android și serverul. În luna mai 2019, am publicat aplicația și acum facem iterații cât de repede putem la recomandările utilizatorilor. În paralel, Artur organizează alegeri în diferite țări pentru Digital Communication Network. Am mai făcut un parteneriat și cu revista VIP magazin ca să găsim Omul Anului 2019 nu doar printre vedete și celebrități. Utilizând Voteme.App, oricine poate fi deveni candidat și poate fi votat de ceilalți participanți la scrutin.
Aplicația e foarte simplă în utilizare. O instalezi, te alături unui scrutin (sau creezi unul), indici numărul de telefon, numele și faci un selfie (chestii necesare pentru a-ți confirma identitatea). Votezi pentru cine/câți vrei, iar dacă știi pe cineva pentru care ai vrea să-ți dai votul, dar acea persoană încă nu e înregistrată - îi trimiți link-ul cu invitația de a adera la scrutin. După terminarea perioadei de votare, vei fi notificat despre cine este câștigătorul.
Sistemul online de alegeri
Are sens dacă în aplicație se reușește ca să fie identificați corect toți participanții. Întreb numărul de telefon doar pentru ca să opresc conturile false. Poza selfie este cea mai bună dovadă că votezi pentru omul care trebuie. Am insistat ca oamenii să utilizeze doar selfie pentru că mulți la început își atribuiau poze irelevante. În același timp, cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere a fețelor detectez să fie o singură față în poză și la o distanță vizibilă. După implementarea acestor măsuri a crescut mult calitatea oamenilor care se înregistrează.
Lucrez acum
Astăzi, în mare parte lucrez la VoteMe.App. În paralel mai fac unele taskuri pentru Privesc.Eu și construiesc modele/creiere pe machine learning. Sper ca VoteMe.App să devină cel mai tare startup moldovenesc sau poate chiar românesc. Îl testăm acum în Moldova, însă ne vom extinde în curând și în alte țări.
Tendințe
Cât despre tendințele în IT, aș putea spune că, la nivel mondial se putea și mai bine. Creșterile economice vin mai mult de la globalizare, decât de la inovații. S-a început o concurență între statele lumii pentru a investi în companii bazate pe Inteligența Artificială. Sunt foarte dezamăgit de legiuitorii din Europa. Au introdus GDPR care frânează dezvotarea AI-ului.