Bucureștiul este de ceva vreme un loc foarte atrăgător pentru turiștii străini. Nu doar pentru petrecerile de pomină din centrul vechi, ci, surprinzător, și pentru clădirile de marcă ale orașului printre altele.
Pe când documenta unul dintre traseele ghidate pe care le oferă turiștilor străini, Marius Zaharia a descoperit o vilă veche lăsată în paragină. A cumpărat-o și a creat în ea un concept unic de ”trai bun” format dintr-un boutique hotel și un spațiu de evenimente intim.
Good Living a fost amenajat într-o mansardă construită pe structura fostului pod al casei, folosit ca spațiu de depozitare și locuințe pentru servitori în vremuri când Bucureștiul era cunoscut ca ”Micul Paris”.
”Suntem căutați de clienți care doresc ceva intim și diferit, un loc care aduce cu o casă mai degrabă decât un restaurant gălăgios sau o sală de ședințe rece și impersonală. Sunt oameni care caută balanță între intimitate și posibilitatea de a socializa.”, explică Marius Zaharia.
Mai jos, Marius povestește mai multe despre acest loc readus la viață în urmă cu câțiva ani, alături de o echipă de specialiști în arhitectură și design interior.
Contextul apariției Good Living
În urmă cu 6 ani, lucram într-una una din marile companii de IT din București, când mi-a venit ideea unui business în domeniul turismului. Fiind pasionat de călătorii și istorie, am început încet, cu un tur ghidat care să prezinte străinilor orașul prin ochii unui localnic și să le povestească despre cum ne-a impactat regimul comunist din perspectivă socială, politică, urbanistică și economică.
Astăzi, compania oferă 5 tururi diferite, care vorbesc despre istoria și arhitectura Bucureștiului, despre noi ca popor și despre ce ne face unici.
Pe când documentam unul dintre noile trasee, am trecut pe lângă o vilă construită în perioada când Bucureștiul era cunoscut ca “Micul Paris”, care era de vânzare. Vila era abandonată și destul de distrusă. Sora ei geamănă, aflată față în față, fusese deja renovată și se întrevedea destul de ușor cum ar putea arată și vila abandonată, dacă ar fi îngrijită în mod similar. A fost dragoste la prima vedere, așa că după o scurtă discuție cu proprietarul, am decis să cumpăr casa. Așa a început lungul drum spre restaurare și spre a deveni Good Living, un boutique hotel cu personalitate.
Spațiul servitorilor de altădată, astăzi o zonă de socializare altfel
În șantierul care a durat mai bine de 2 ani de zile s-au adunat mulți oameni, cu multe idei bune. Acolo unde nu găseam soluții sau informații, comandam din Anglia sau Franța ghiduri de restaurare, cărți de bune practici, căutam furnizori și schimbam mentalități în țara lui “merge și așa”. Arhitecta Ioana Pădure, care a fost alături la partea de proiect tehnic, a ajutat cu găsirea furnizorilor pe zone mai complicate tehnic, iar echipa Craftr care a realizat design-ul interior a venit cu sugestii și îmbunătățiri pe fazele finale de proiect.
Spațiul este deschis oaspeților de peste 2 ani și a căpătat propria personalitate, dintr-un amestec de vechi și nou, intervenție și restaurare, “Mic Paris” și simplitate scandinavă.
Spațiul de întâlnire a fost proiectat ca o zonă de socializare pentru oaspeții din hotel sau pentru diverse evenimente, în mansarda clădirii, care a fost reconstruită și regândită de la zero pe locul fostului pod folosit în trecut ca spațiu de depozitare și locuințe temporare pentru servitori.
Conceptul spațiului
Întrucât mansarda este în proporție de 90% reconstruită de la zero, echipa de design interior Craftr a venit cu ideea amenajării ei într-un stil modern, cu influențe de minimalism scandinav, însă cu anumite inserții de obiecte de mobilier și decorațiuni vechi, care să amintească de istoricul casei și să facă legătura cu celelalte zone ale casei.
Noi am plecat de la un nume. Eram încă la etapa de zidărie și instalații când ne gândeam deja cum să numim acel ceva ce urma să devină casa. Ne-am gândit ce vrem să transmită, cum am vrea să se simtă lumea când intră pe ușă, de ce ar alege să revină. În română, lucrurile astea puteau avea un singur nume: trai bun.
Dar cum traduci “trai” pentru un public internațional? Am ajuns la “Good Living”, iar de aici am construit sufletul casei: un spațiu multifuncțional, în care se poate găti, mânca, se pot degusta băuturi locale, se pot organiza discuții sau prezentări, se poate chiar citi sau asculta muzica de pe discuri de vinil.
În jurul acestui nucleu au venit camerele de hotel, ca extensii private ale unei vieți comune. O îmbinare de vechi și nou, public și privat, lent și rapid. Poți asculta muzica la vinil în timpul unei șezători de cusut, dar poți avea și o intalnire de afaceri cu Powerpoint-ul proiectat pe ecranul din living.
Clienți care doresc ceva intim
De-a lungul celor 2 ani de funcționare, am învățat că nu există un anumit profil de client. Poate doar o dorinta comuna a celor ce ne-au călcat pragul, de a avea un context diferit pentru întâlnirile lor. Am găzduit și șezători de cusut, cu prăjituri făcute în casă și conversație pe fundal muzical, dar și cursuri de gătit, filmări de reclame, prezentări de echipă sau aniversări de familie.
Nu de puține ori, am gazduit cine românești pentru turiștii străini cazați la noi și am descoperit că oameni din întreaga lume, fără prea multe lucruri în comun aparent, își pot găsi subiecte de conversație pornind, de exemplu, de la o piesă de mobilier veche de 100 de ani.
Suntem căutați de clienți care doresc ceva intim și diferit, un loc care aduce cu o casă mai degrabă decât un restaurant gălăgios sau o sală de ședințe rece și impersonală. Sunt oameni care caută balanță între intimitate și posibilitatea de a socializa.
Promovarea și miresele
Noi credem în comunitate, de aceea am avut puține ieșiri de promovare tradițională. Oaspeții ce ne calcă pragul, ne recomandă mai departe prietenilor. Avem clienți care aleg să-și petreacă sărbătorile de iarna la noi pentru a treia oară consecutiv, încurajați exact de spațiul generos care le permite sa socializeze într-o atmosferă caldă, ca acasă, să-și gătească mâncărurile preferate și să stea împreună în jurul mesei. Nu suntem un local de volum și credem că stilul nostru de promovare o reflectă.
O casă frumoasă, cu un spațiu de evenimente altfel, poate fi un început de poveste. Deși nu ne-am propus de la început să fim "instagramabili", am fost extrem de surprinși să vedem că lumea ne alege și pentru sesiuni foto de nuntă, cele mai importante de altfel. De-a lungul anilor, Good Living a găzduit nenumărate mirese, iar camerele noastre înalte, cu decor retro, au fost ideale pentru sesiunile foto de dinainte de marele eveniment. Good Living a găzduit filmari și sesiuni foto dintre cele mai diverse, deși nu au fost în planul nostru inițial.
Provocările unui spațiu într-un boutique hotel
Pentru noi, cel mai dificil este să împăcăm turiștii cazați în hotel cu clienții care vin pentru evenimente și care nu percep spațiul ca fiind un hotel, din cauza stilului de amenajare și a configurației clădirii. De multe ori, atât turiștii, cât și clienții care organizează evenimente, au senzația că se află în locuința noastră personală, ceea ce ne flatează, dar ne și obligă să le explicăm de ce uneori prin clădire apar alte persoane străine.
Ce urmează
Dezvoltarea noastră a venit de fiecare dată natural. Casa ne-a deschis un univers complet nou, în care ne-am cunoscut mai bine vecinii, ne-a ajutat să descoperim noi proiecte în cartier și să întrevedem potențialul zonei. Ne dorim ca Good Living să contribuie activ la construirea comunității locale, așa cum se întâmplă cu proiecte precum District 40, Cartierul Creativ sau ÎnCotroceni.
Lucrăm la organizarea de evenimente recurente, în care să prezentăm oamenilor potențialul clădirilor vechi din București. Ne-am bucurat să facem cunoștință cu încă doi vecini de cartier care doresc să restaureze clădiri vechi și sperăm ca viitorul să readucă frumusețea arhitecturii Belle Epoque de care Bucureștiul nu prea a știut să aibă grijă.