Si totusi, in ultimii ani, Alexandra Iordachescu, Brand Lead Starcom, a observat cateva schimbari in bine in organizarea pitchurilor de media: briefuri aplicabile, clienti care cer detalierea strategiei pe un brief concret de campanie. In schimb, din ce in ce mai des, pentru conturile globale si pitchurile se intampla tot la nivel global. Care sunt conditiile in care agentia participa la pitchuri, cum au fost experientele recente de pitch si care sunt problemele din industrie, povesteste Alexandra dupa cum urmeaza:
Specificul pitchurilor de media
In majoritatea pitchurilor de media se pune accentul pe costuri. Chiar daca strategia este impecabila, rezolvarea briefului super smart, echipa declarata ca fiind foarte potrivita, in majoritatea cazurilor totul se reduce la o batalie a costurilor.
Schimbari
Am sesizat o usoara schimbare in ceea ce priveste briefurile de pitch. In ultimii ani sunt ceva mai aplicabile, iesind din sfera strategiilor de an, a strategiei de media buying si planning.
Clientii cer detalierea strategiei pe un brief concret de campanie. Cred ca aceasta schimbare vine din nevoia clientilor de a intelege mai bine modul in care gandeste agentia, daca este sau nu in line cu gandirea companiei.
Conditiile in care participati
Participam cu drag si enuziasm la pitchurile unde suntem invitati si unde verticala respectiva lipseste din portofoliul agentiei.
Probleme
Din ce in ce mai des, pentru conturile globale si pitchurile se intampla tot la nivel global. Chiar daca munca este de cele mai multe ori mai mare, puterea agentiei sau decizia clientului pe plan local este o cantitate neglijabila pentru o tara ca Romania, alinierea intamplandu-se mai degraba in tarile cu o putere mai mare.
Partea buna
Primirea briefului si entuziasmul echipei de a lucra un proiect nou. Sunt utile pentru a vedea abordarea de brief si cerintele unui client nou. Se creeaza o atmosfera foarte pozitiva, o reactie la nou care se transforma in “hai sa dam ce avem noi mai bun sis a iasa bine” pe care o resimte mereu toata echipa.
Pitchuri recente
Metropolitan Life. Un brief exact si complet, o experienta foarte misto. A fost un pitch cu cea mai scurta perioada de debriefing, unde toata echipa a simtit ca a contat foarte mult gandirea strategica.
Ghidul de Pitch
Cred ca lucrurile s-au schimbat prin simplul fapt ca acest ghid a aparut, ca s-a intamplat, ca a existat. S-a pus pe masa pentru prima daca acest subiect intr-un cadru oficial si a generat ridicarea unor puncte de urmarit si rezolvat.
De ce e necesara o noua varianta
O varianta mai succinta, crisp and clear, cu lucruri actionabile si situatii reale, relevante pietei. Un model foarte bun este recentul ghid de pitch pentru agentiile de creatie – snackable content, usor de inteles.
Obstacole de implementare
Vorbim despre niste ganduri orientative, nu niste reguli per se. Respectarea sau nerespectarea lor tine de persoanele de decizie din fiecare companie in parte. E pana la urma un soi de ghid de bune maniere.