În această vara s-a încheiat seria II de ateliere și activități de la Clubul de Mobilitate Urbană Senseability și ne-am continuat cu succes misiunea de a crea contexte comune de socializare între persoanele cu deficiențe de vedere și cele tipice. Scopul comun al inițiativei lansate de Asociația AMAIS în 2017 este acela de a învăța împreună cum să ne adaptăm unui oraș neprietenos dar și cum să punem bazele unui viitor #BucureștiIncluziv.
La CMU2.0 s-au aprofundat 2 direcții de maximă importanță pentru mobilitatea urbană și integrarea socială – tehnologia și arhitectura. Privite incluziv, ele pot să faciliteze accesul persoanelor nevăzătoare la o viață independentă, respectându-le dreptul de a se educa și apoi de a profesa în domeniul ales, de a avea acces la cultură și sport și la un spațiu public adaptat nevoilor specifice.
CMU2.0 s-a bucurat de susținerea ING Tech Romania și parteneriatul s-a concretizat în peste 25 de ateliere și instrumente de lucru precum tehnologii asistive, hărți tactile și machete, bastoane și ochelari pentru tipici, toate au ajutat la dezvoltarea comunității de skill-sharing, la care au participat în jur de 150 de persoane cu deficiențe de vedere și tipice.
Tehnologiile asistive
O viață independentă în era tehnologiei este susținută de soluții inovative ce transmit informații care, în trecut, erau imposibil de redat persoanelor nevăzătoare. Tehnologia cu rol asistiv este un aliat de bază pentru integrarea socială, iar în cadrul CMU2.0 a apărut modulul CMUTech.
CMUTech are 2 tipuri de ateliere - tehnologie de bază pentru a învăța utilizarea calculatorului și navigarea pe internet, dar și cum să-ți folosești telefonul cu touch screen pentru a avea acces la tot felul de informații utile și hub-ul de programare care sprijină dezvoltarea persoanelor cu deficiențe de vedere în domeniul IT. Hub-ul oferă un punct de pornire celor care aleg să urmeze o facultate de specialitate, și, mai departe, să aibă un job în domeniu. O parte dintre ateliere au fost găzduite de Universitatea București – Facultatea de Matematică și Informatică, iar restul ședințelor s-au ținut online. Coordonatori sunt 3 dintre cei 5 nevăzători care profesează în România în domeniul IT .
Arhitectură și design incluziv
Mediul construit inaccesibil este unul dintre motivele obiective pentru care apare fenomenul de (auto)izolare în randul persoanelor cu dizabilități din România. Direcția arhitecturii a avut ca scop educarea profesioniștilor de mâine, studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pe tema designului incluziv și culturii accesibilității.
Studenții au format grupuri de lucru alături de persoane cu deficiențe vizuale si, fiecare echipă a dezvoltat o instalație menită să antreneze simțurile. Fiecare instalație poate să pregatească persoanele cu dizabilități pentru explorarea mediul construit, să devină mai conștiente de tactil, auditiv, simțuri și senzații care, de multe ori, nu sunt stimulate în ideea de viață independentă. Proiectul a fost coordonat de o echipă de arhitecți din cadrul AMAIS și s-a bazat pe dependența dintre simțuri și arhitectură, dar și importanța empatiei în proiectare - aspecte definitorii al designului incluziv.
Clubul reia activitatea în această toamnă cu noi ateliere și activități pe nevăzute prin oraș.