[Coworkingul la români] Andra Dumitriu (Nod Makerspace): Multe spații au comunități mixte de oameni, dar niciunul nu oferă facilități pentru a crea ceva cu mâinile

[Coworkingul la români] Andra Dumitriu (Nod Makerspace): Multe spații au comunități mixte de oameni, dar niciunul nu oferă facilități pentru a crea ceva cu mâinile

De la spațiu industrial abandonat la primul makerspace din România. Se întâmpla în 2015, iar munca a durat 6 luni. 25 de oameni au contribuit într-un fel sau altul, plus 9 parteneri prieteni ai proiectului. Cam așa poate să sune un început din povestea Nod Makerspace. Spusă de Andra Dumitriu, responsabilă cu buna și rapida comunicare Nod.

De-a lungul ultimelor săptămâni, cât am lucrat la seria de materiale despre spațiile de coworking din România, am constatat că nu e ușor să redai succint și exact spiritul fiecărui loc. La Nod, însă, pare a fi mai simplu:

Nod makerspace este un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își poate găsi spațiul potrivit și o comunitate-suport în care să-și dezvolte afacerea.

Iar în mod normal, acum am purcede la a detalia un pic acest ecosistem dinamic, precum și conceptul de comunitate-suport. Dar mai bine o lăsăm pe Andra să o facă. În interviul de mai jos.

 

Începutul

Echipa proiectului este o comunitate multidisciplinară, care a luat naștere la Casa Lupu și s-a transformat de-a lungul timpului în echipe și proiecte, printre care Wolfhouse Productions – birou de arhitectură-urbanism, și Calup – proiect focusat pe reconversii urbane.

NOD a apărut ca răspuns la nevoile acestei comunități – de spațiu și instrumente pentru a construi proiecte. În plus, are în spate experiența unui business: The Plot, care a pornit în 2008 într-un spațiu mic, pe Blănari, ca centru de plotare, apoi s-a extins, din 2010, când și-a dublat echipa și s-a mutat pe Edgar Quinet. 

 

Primii pași

În urma campaniei de Start-Up Design 2014 susținută de The Plot a apărut ideea extinderii atelierului într-un spațiu mare, bine dotat, unde designerii să producă în largul lor. Spre finele anului a fost închiriat spațiul de 650mp, nefolosit și dezolant, dar cu vedere la Dâmbovița, într-o hală a Fabricii Industria Bumbacului.

Din decembrie a început șantierul, în timp ce echipa prezenta proiectul la mai multe companii de profil, care să îl sprijine. Au reușit astfel să obțină o parte din investiția initială, bani traduși în materiale de construcții, echipamente și rețelistică.

Restul a fost pus din buzunar și prin know-how-ul, munca personală și colectivă pe care le avem la dispoziție. Totalul investiției inițiale este de 120 000 EUR.

 

Evoluția echipei

În 2015, spațiul industrial abandonat s-a transformat în primul makerspace din România după 6 luni de muncă grea, cu ajutorul a 25 de oameni și 9 parteneri

Odată cu extinderea spațiului la aproximativ 3000 m², dezvoltarea spațiului de coworking și creșterea numărului de evenimente, a crescut și numărul echipei organic și armonios, pas cu pas, în funcție de ce nevoi a avut comunitatea.

Suntem norocoși să avem mulți oameni care sunt lângă noi și fiecare persoană care a făcut parte sau face parte din comunitate contribuie în felul ei special la ce se întâmplă la Nod.

Echipa centrală a Nod este:

Adrian Enache - trainer & maker
Andra Dumitriu - communication
Andra Giuglea - research officer @MATER
Bogdan Maltezeanu - trainer & maker
Camelia Darie - events manager
Cătălin Cenoiu - partnerships @MATER
Cristina Lolev - accountant
Florin Cobuz - co-CEO
Maria Raicu - office manager
Miruna Ciura - research officer @MATER
Mihai Toma - trainer & maker
Mihai Bugu - community manager
Raluca Pavel - trainer & maker
Ruxandra Creoșteanu - co-CEO
Tamina Lolev - co-founder 

Deși rolurile fiecărei persoane din echipă sunt bine definite, ne ajutăm mereu unii pe alții, ne sfătuim și discutăm deschis despre orice fel de subiect sau problemă.

 

Specificul businessului vostru

Nod makerspace este un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își poate găsi spațiul potrivit și o comunitate suport în care să-și dezvolte afacerea. Aici ai spații de coworking, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private, un nap room și spații de întâlniri și evenimente - toate găzduite în incinta fostei fabrici Industria Bumbacului, la numai 7 minute de stația de metrou Timpuri Noi. 

 

Factori care vă diferențiază

Clar este faptul că avem și makerspace, cu ateliere de lemn și metal, pe lângă spațiul de coworking. Membrii noștri sunt din domenii extrem de variate: design de obiect, IT, tech, arhitectură, pictură, sculptură, branding, comunicare & PR, marketing, graphic design și multe altele. La noi, găsești oameni ca tine cu care să schimbi idei și sfaturi, dar și oameni din domenii complet diferite care îți pot oferi o perspectivă neașteptată. 

Multe spații de coworking au comunități mixte de oameni, dar niciunul nu îți pune la îndemână facilități pentru a crea ceva cu mâinile. Îți dă un extra boost de energie și creativitate, care poate fi aplicat și la munca din domeniul în care activezi, chiar dacă nu are legătură evidentă cu making-ul.

Alt factor care ne diferențiază este că aici nu e doar un spațiu de coworking, echipa Nod a dezvoltat și o serie de proiecte cu impact, de care te poți bucura și care te poate sprijini, printre care Materlibrary.

MATER este prima și singura bibliotecă de materiale din România și Europa de Sud Est. Aici găsești o colecție extinsă și constant reînnoită de mostre de materiale dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale: arhitecți, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiști plastici, dar și oricui e interesat de materiale. 

Momentan sunt expuse peste 2.000 de mostre de materiale din toată lumea - lemn, metal, ceramică, hârtie, piatră, textile și cânepă și multe alte materiale inovative și interesante. Mereu suntem în căutare de noi materiale și ne bucurăm să descoperim noutăți din lumea materialelor.

Încurajăm pe toată lumea să vină să viziteze biblioteca să vadă și să simtă materialele pe viu, dar dacă nu ai această posibilitate, MATER dispune și de un catalog online unde poți să afli detalii despre fiecare material în parte. 

MATER este un spațiu care inspiră și îndeamnă la creativitate și idei. Atunci când nu sunt evenimente în bibliotecă, câțiva dintre membrii Nod aleg să lucreze de aici. 

LEVEL-UP - primul accelerator dedicat makerilor antreprenori din România.
Level-Up este un program de 5 luni gratuit de învățare rapidă, testare a pieței și vânzare. Dacă ai o idee de un produs inovativ, Level-Up te ajută să o aduci la viață.

Prin mentorat cu experți în varii domenii, cursuri și o serie de evenimente suport, participanții sunt familiarizați cu metodele și uneltele necesare pentru a dezvolta un design de produs inovativ, pentru a-și valida modelul de afacere, pentru a crea o strategie sustenabilă de creștere a afacerii sale. Level-Up pune la dispoziție unelte, know-how, și resurse fizice necesare lansării unui produs de succes, ready-to-scale.

 

Piața și concurența

Piața de coworking este în creștere și asta se vede cu ochiul liber, fără cercetări amănunțite sau studii de piață. S-au extins, au crescut, au venit francize internaționale de coworking - ne bucură că oamenilor le place ideea de coworking și vor spații diverse unde pot lucra cu plăcere.

Încercăm pe cât putem să nu ne comparăm cu alte spații de coworking care au alte reguli financiare. A fost mai greu la început, când lumea nu prea știa ce e un spațiu de coworking - cu timpul oamenii au testat și au văzut că e un spațiu liniștit, unde poți lucra calm, dar și un spațiu în care te poți conecta cu alți antreprenori sau freelanceri.

Încercăm să ne bazăm cât mai mult pe ce putem noi să oferim oamenilor, și mai puțin pe ce pot alții să le ofere, and we always stay true to ourselves :) Știm că oamenii caută deschidere, seriozitate, funcționalitate, special perks, liniște, networking dar și un pic de distracție din când în când. Vor să lucreze alături de oameni faini, să împartă know-how, să învețe lucruri pe care nu le știu și să discute liber.

 

Mixul de servicii

La început, era makerspace-ul de la etajul 2 al Industriei Bumbacului - pe măsură ce spațiul s-a extins, am adăugat și mai mult spațiu și studio-uri private pentru echipe, am cumpărat echipamente noi, s-a diversificat și oferta.

Apoi, ne-am extins și la etajul 1 al clădirii, iar acum la Nod găsești: makerspace, ateliere de lemn & metal , unelte și echipamente, studio-uri private, coworking openspace, 2 chicinete, 2 săli de meeting (de 8 persoane și până la 20 de persoane), 2 săli mari de evenimente care acomodează până la 150 de persoane pe scaune, nap room.

Pentru noi mixul ideal înseamnă spații de lucru colorate, funcționale, versatile & fresh care să le ofere oamenilor un loc plăcut în care să lucreze, să creeze, să discute cu ceilalți membri, să facă schimb de idei și know-how.

Între membrii Nod și echipă mereu există o punte de legătură și pot veni să discute cu noi orice idee, propunere sau problemă pe care o au. Credem în comunitate și impactul pe care aceasta o poate avea pe termen lung.

Mixul depinde de atenția echipei la nevoile celor din comunitate și la rapiditatea cu care implementăm soluțiile găsite. Ne apropriem de ideal cu pași repezi și toată echipa e concentrată către acest țel. 

 

Despre spațiul în sine și planul tarifar

Spațiul Nod înseamnă 2 etaje din clădirea Industria Bumbacului, aproximativ 3000 m². Inițial, în 2015, Nod însemna 650 m², apoi în 2016, ne-am extins la 1050 m², iar în 2017, ne-am extins la etajul 1 al clădirii cu 1400 m².

Ne dorim ca spațiul să fie accesibil și mereu luăm în considerare piața. În momentul de față, considerăm că planul tarifar este unul fair, bazat pe documentare și comparații cu alte spații cât de cât similare.

E important să fii mereu conectat cu piața, să fii fair cu potențialii membri, dar să apreciezi și ce poți tu să oferi. 

 

Provocări de business

Având un memberbase extrem de divers, e uneori dificil să-i mulțumești pe absolut toți, dar credem că acest lucru e necesar - tot timpul încercăm să găsim soluții care să ne aducă în locul în care toată lumea e mulțumită.

 

Gradul de ocupare

În momentul de față, avem 120 de membri activi în comunitate, și mulți alții cu care am rămas prieteni și apropiați - considerați parte din comunitatea Nod.

 

Comunicare și promo

Promovarea se face în primul rând prin social media și face to face. Încercăm mereu să invităm oamenii să ne viziteze și să vadă cum e locul, cum se simte să lucrezi de aici. Oferim un demo day gratuit ca să poți să te decizi singur că vrei să lucrezi de la noi. 

Faptul că găzduim și o serie de evenimente aduc oameni la noi care sunt curioși de spațiu și odată ce îl vizitează, se decid să rămână să lucreze de la Nod.

De obicei oamenii care vin la noi se simt foarte bine, își dau check-in, le povestesc prietenilor, îi invită la un tur și apoi se îndrăgostesc de loc. Ne bucură acest lucru, e o promovare sinceră și directă.

 

 

Oaspeții plătitori :) 

Vin din zone extrem de diferite. Inițial, erau mulți arhitecți designeri de obitect, makeri, artiști - pe măsură ce spațiul a crescut, s-a diversificat și member base-ul Nod. Acum e greu să-i pui într-o categorie fiind din aproape toate domeniile: design de obiect, IT, tech, arhitectură, brokerage, pictură, sculptură, branding, comunicare & PR, marketing, web design, graphic design și multe altele.

 

Planuri de viitor

Focusul e pe comunitate, pe cei care sunt deja la noi și pe cei care vor veni. Plănuim mai multe activități, evenimente și petreceri pentru ei care să le permită să-și dezvolte afacerea, să lege colaborări și prietenii, să învețe lucruri noi, dar să se și distreze. 

Odată cu dezvoltarea noastră și a tuturor business-urilor care sunt în Industria Bumbacului, ne dorim să devină un loc "can't miss" pentru oricine.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related