Institutul francez din România anunță etapa finală a Caravanei studiilor în Franța, unul dintre cele mai importante proiecte înscrise în agenda de cooperare științifică și universitară a misiunii diplomatice franceze în România.
Organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Mazars, Groupe Renault și Telus Internațional, proiectul a început pe 6 mai și se va încheia vineri, 7 iunie, printr-o întoarcere fastuoasă a Caravanei în București, la Universitatea Politehnica.
Caravana studiilor în Franța va ajunge la Universitatea Politehnica la ora 10:00, unde va fi întâmpinată de un grup de studenți. La ora 10:15, în Sala Senat a Rectoratului (primul etaj), va fi primită vizita E.S. Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, în prezența domnilor Mihnea Costoiu și George Darie, Rectorul, respectiv Pro-Rectorul Universității. Începând cu ora 10:30, în Sala Senat, vor lua cuvântul domnul Mihnea Costoiu, doamna Ambasadoare, domnul Andrei Țărnea, comisarul Sezonului România-Franța 2019 și doamna Valérie Bara, Director Adjunct al Departamentului de Ingineria Produselor, Groupe Renault.
Vizând deopotrivă informarea și dezvoltarea de noi acorduri de cooperare între universitățile din România și instituțiile de învățământ superior din Franța, Institutul francez din România și Campus France România au organizat prima ediție a Caravanei studiilor în Franța în contextul Sezonului România-Franța și al Președinției Consiliului Uniunii Europene, mobilizând o rețea culturală și educațională de mare diversitate, lectori de limbă franceză, precum și cele patru Alianțe franceze din România.
Caravana a fost gândită sub forma unui turneu național ce urmărește promovarea studiilor în Franța în rândul elevilor și al studenților români, unul dintre obiective fiind redobândirea statutului de țară preferată pentru mobilitatea de studii universitare în 2020-2021. În acest sens, Caravana studiilor în Franța a ajuns în 19 orașe, străbătând peste 4500 de kilometri și reunind aproximativ 2000 de elevi și studenți. Aceștia au asistat la o serie de ateliere de informare și profesionale care au beneficiat de participarea unor reprezentanți din partea Groupe Renault și Telus Internațional. Au avut loc, de asemenea, prezentări ale ofertelor universităților și instituțiilor Grand Ecole din Franța, dar și ale ghidului filierelor universitare francofone, un compendiu al secțiilor cu predare în limba franceză din cadrul tuturor universităților din țară. Acest ghid are ca obiectiv principal crearea unei strânse legături între cererile mediului socio-economic și actorii învățământului superior.
Franța este primul partener academic și științific al României, având aproximativ 600 de acorduri semnate până în prezent și este prima destinație a studenților români pentru programele de mobilitate Erasmus. În ansamblu, Franța reprezintă a treia destinație de studiu aleasă de studenții români, aceștia clasându-se pe locul al 4-lea în topul studenților europeni care aleg Franța. În acest context, Institutul francez din România și Campus France România au imaginat acest proiect ca oportunitate pentru elevii și studenții din România, propunând un turneu adresat tinerilor doritori fie să își continue studiile în Franța, fie să aleagă o opțiune dintre filierele universitare francofone din România.