Dintre proiectele mai speciale de coworking, trebuie neapărat să amintim (și să descoasem un pic) Demisol. Din Brașov. În primul rând, Demisol este un spațiu free. Ceea ce, spune Emilia Jercan, e o chestie destul de rară în piață. La fel de special este faptul că spațiul este un proiect inițiat de agenția High Contrast, al cărei CEO este chiar Emilia.
Iar scopul acestui loc ferit, aflat într-o casă de zonă liniștită a Brașovului, poate fi rezumat destul de simplu:
Un mijloc de a încuraja dezvoltarea industriei creative din Brașov și a ține aproape oameni ce au același scop.
La început, spațiul a fost imaginat drept un loc plin de designeri, programatori, copywriteri, arhitecți și restul lucrătorilor de industrie creativă. Iar acum, doi ani mai târziu, fix așa arată.
Dacă ești în Brașov, fă-le o vizită. Dacă ești în fața ecranului, dă un scroll la interviul de mai jos.
Un pic despre voi și începutul vostru
Demisol este un co-working space aparte, în primul rând pentru că este gratuit, singurul din România de acest fel, din ce știm noi. Este un proiect inițiat de agenția de creație High Contrast, ca un mijloc de a încuraja dezvoltarea industriei creative din Brașov și a ține aproape oameni ce au același scop.
Ideea s-a concretizat cumva în timp, în urma discuțiilor săptămânale pe care le avem la sediul agenției cu oameni din Brașov. Rolul discuțiilor este de a-i cunoaște și a descoperi dacă avem cum să colaborăm pe viitor.
Mulți dintre cei care vin sunt freelanceri și majoritatea menționează că cel mai mult le lipsește echipa, interacțiunea, colaborarea. Am aflat apoi că există un spațiu nou în clădirea unde avem biroul și am știut că trebuie să îl transformăm într-un open space.
Suntem în industria din Brașov de 15 ani și e responsabilitatea noastră să ajutăm la dezvoltarea ei. Demisol este un pas important, un proiect prin care afirmăm că există oameni buni aici pe care îi încurajăm și pe care vrem să îi cunoaștem.
Care a fost primul pas?
Primul pas concret a fost să închiriem spațiul nou și să îl renovăm. Am făcut tot cu echipa High Contrast & friends, de la cumpărături, măsurători, montat, desenat postere pentru pereți, șters praful și deschis șampania la final.
Am investit în Demisol aproape tot bugetul de marketing și HR al agenției din 2017, fără să știm exact ce va urma. Ne așteptam să fie un boost de awareness printre freelancerii din Brașov și să legăm colaborări interesante cu ei pe viitor.
Echipa de la Demisol
Ne-am folosit de toate resursele interne încă de la început: oamenii din agenție, prietenii oamenilor din agenție, bani, mobilă, know-how. Am văzut Demisolul ca pe un proiect și fiecare a contribuit cu skill-urile pe care le-a dobândit la muncă. Am avut project manager, designer dedicat, om responsabil cu tot ce ține de tehnologie (setare go-pro, să meargă netul etc), specialist marketing și director de creație.
În prezent două persoane: Delia (Happiness Manager în High Contrast) și Emilia (CEO în High Contrast) sunt in charge cu proiectul. Se ocupă împreună de gestionarea relației cu oamenii de la Demisol, organizarea de evenimente, comunicare și promovare.
Factori diferențiatori
În timp ce co-workingul începe să devină un business productiv în România, noi am folosit conceptul pentru a face un proiect intern de marketing și HR. Pentru noi beneficiul e pe termen lung și constă în extinderea network-ului de oameni talentați.
Diferențiatorul față de alte spații colaborative este simplu: Demisol este gratuit. Avem un set de reguli de bază de respectat și tot ce vrem în schimb e să faci ceva pentru noi: dă-ne feedback pe un proiect, arată-ne un articol interesant, recomandă-ne un prieten care vrea să se angajeze. Scopul nostru e de a cunoaște și a încuraja creșterea comunității.
Piața și concurența din ea
Industria creativă se află într-o continuă dezvoltare în Brașov. De la agenții de publicitate, festivaluri culturale, la hub-uri și spații speciale destinate creativilor, Brașovul începe să aibă inițiative creative curajoase. Viața de freelancer a căpătat și ea amploare, fiind văzută ca o soluție la jobul clasic sau viața de corporație.
Dacă ne uităm pe platforme de specialitate, există în prezent 6 co-working spaces în Brașov, erau 4 atunci când am lansat noi proiectul, deci piața e în continuă creștere. Nu putem să îi considerăm însă competitori pentru că scopul nostru este diferit, iar oamenii care vin știu asta și poate chiar aleg Demisolul din dorința de a se alătura agenției într-un fel sau altul.
Serviciile voastre
Am început ca un co-working obișnuit, cu program de la 9 la 19 (program dependent de programul agenției). Am continuat apoi cu evenimente, workshopuri sau discuții libere despre design, programare sau Instagram.
Am primit apoi cereri de la diverse grupuri (ONG-uri, small business-uri) de a le închiria spațiul pentru a-și ține propriile evenimente. Cum nu am vrut să pierdem din valoarea principală a proiectului, nu am vrut să monetizăm niciun fel de acțiune. Așa că am oferit spațiul în continuare gratuit și altor comunități care aveau nevoie de el.
Despre spațiul propriu-zis
Spațiul este la demisolul unei case dintr-o zonă liniștită a Brașovului, de unde și numele. E o cameră cu 3 birouri mari unde pot lucra lejer 6 persoane și acces la curtea comună. În cazul evenimentelor, preferăm să punem o limită de 20 de persoane.
Oferim spațiul și studenților care au nevoie de câteva ore pentru a face un proiect la facultate și nu vor să stea în cămin sau cafenele. Suntem flexibili și la fel este și publicul Demisol.
Spațiul a fost o provocare, fiind un demisol într-o zonă de case vechi a Brașovului. Câțiva dintre oamenii din agenție au frecventat co-working space-uri în țară sau în afară, așa că știam în ce direcție trebuie să mergem. Minimalist dar cozy, să nu fie chiar în contrast cu spațiul în care lucrăm noi, ci mai degrabă o continuare a agenției și cu budget spre zero, dacă se poate.
Posibilitate de extindere există doar spre grădina din spatele curții, pe care uneori o transformăm în summer office pentru High Contrast. Acum că mă gândesc, am putea face o campanie prin care să mutăm Demisolul în grădină pe vară!
Planul tarifar
Demisol este un co-working space gratuit unde freelancerii din Brașov pot lucra la proiectele lor personale. Conceptul se adresează minților creative și curioase care doresc să schimbe idei sau să demareze colaborări noi. Demisol încurajează schimbul de concepte, pasiuni sau feedback, fără să perceapă nicio taxă de participare. Este un proiect al agenției de creație High Contrast.
Am învățat că oamenii se tem de ceva ce li se oferă gratuit dacă nu le spui de la început care este beneficul tău.
Provocări
Comunitatea restrânsă din Brașov a fost mereu o provocare și o oportunitate în același timp. Aceiași oameni prezenți la toate evenimentele culturale, aceiași studenți care aplică la job-uri, oameni buni explorând dintr-o parte în alta.
O provocare rămâne și educarea publicului cu privire la conceptul de co-working space. Am avut câteva propuneri de la antreprenori de a le vinde lor spațiu, întrucât aveau nevoie, de fapt, de un birou.
Sunt persoane cărora li se pare foarte ciudat că spațiul e gratuit și ne contactează înainte pentru a se asigura de asta. Le explicăm conceptul când ne întâlnim și apoi capătă sens și pentru ei.
Avem perioade în care sunt 2-3 persoane în aceeași zi, avem și zile când e liber. Unii vin și stau timp de câteva luni, locuind temporar în Brașov, alții câteva zile - nomazii digitali pe fugă. Am avut atât brașoveni cât și străini ce ne-au găsit online, nu există o regularitate în ocuparea spațiului.
Comunicare
Am promovat Demisolul ca un proiect High Contrast și am avut de multe ori surpriza să aflăm că sunt oameni ce au aflat de Demisol din diverse surse înainte să afle de agenție. A fost o surpriză dar și un scop îndeplinit, pentru că l-am gândit și ca pe un proiect de awareness pentru noi.
Am lipit postere prin oraș, am creat conturi de social media, am organizat evenimente de networking și workshop-uri, ne-am făcut cont pe platforme de specialitate, am dat interviuri și comunicate de presă, cam tot pachetul. Mulți aud de la prieteni sau cunoscuți, a fost ușor să ne poziționăm ca singurul co-working space gratuit din Brașov.
La un an de la lansare, am făcut un Garden Party pe Horia 6, co-hosted de High Contrast și Demisol, sub conceptul de „Bring someone we don’t know”. A fost un fel de „ziua porților deschise” pentru Demisol, un hide-away zone de la party, așa că mulți au descoperit atunci spațiul.
Anul trecut am avut timp să ne ocupă și de brand, așa că am regândit toată identitatea, am făcut și un site exact pe placul nostru și am început să îl promovăm. Am luat ceva awards cu site-ul, ceea ce ne-a ajutat pe ambele planuri, iar anul ăsta suntem cu Demisol la Romanian Design Week.
Oamenii voștri :)
Ne-am imaginat spațiul cucerit de designeri, programatori, copywriteri, arhitecți, ilustratori, fotografi - oricine lucrează în industria creativă și are nevoie de interacțiune din când în când. Și așa a fost.
Majoritatea lucrează în digital, fie au un business al lor, fie fac freelancing, au o idee de startup sau lucrează remote pentru firme de IT. Am avut însă și surpriza de a întâlni avocați, pictori, grafferi, cu vârste de la 19 la 50 de ani. Publicul Demisol e foarte variat și atipic, exact ca spațiul.
Planuri de viitor
Vrem să implicăm tot mai mulți oameni, să se înțeleagă că nu e spațiul nostru, ci un spațiu comun pentru orice manifestare creativă. Am început să facem asta prin a avea invitați la evenimente brașoveni ce vorbesc despre proiectele lor de branding, ilustrație sau despre drumul lor în carieră.
Am început recent și o serie de debate-uri pe care cu siguranță o să o continuăm. Ne-am distrat foarte tare dezbătând probleme esențiale precum luni versus marți, iarna versus vară sau Photoshop versus Illustrator.
Spoiler alert: avem ceva idei de promovare ce implică artiști locali, încă le dezbate intern, dar sigur le implementăm până la final de an.