Tehnologia are o functie importanta, mai putin adresata - aceea de traducator. Iar arta muzeala, de obicei statica, are de-a face cu o oportunitate aici, caci opera de arta e mai mult decat un obiect destinat privirilor intense. Ca vorbim de tablouri sau instalatii, ele sunt toate povesti. Si orice poveste buna merita adusa la viata; sau, cu alte cuvinte, tradusa in senzatii si experiente imersive.
Nu lansam ipoteze in gol, ne bazam pe o realitate recenta: editia cu numarul 15 a Noptii Muzeelor din 18 mai, unde a participat pentru prima data dARe by Samsung, partener de nadejde al exploratorilor de evenimente urbane si experiente augmentate.
Indeplinind cu succes functia de traducator al artei pe ramura senzoriala, aplicatia dARe by Samsung a contribuit la inca o premiera: deschiderea experientei de muzeu dincolo de realitatea palpabila si catre cea augmentata. Peste 1.000 de oameni au folosit aplicatia in noaptea de 18 la Teatrul Odeon si Muzeul de Arta Recenta, iar cu totii impreuna au insumat 7.732 de scanari intr-o singura noapte.
Iar la linia de finish nu s-a pus stop; vizitatorii erau deja ghidati inspre urmatoarea experienta augmentata prin 4 Galaxy Portals, operate de statui vivante. Sa vedem in ce fel s-a intamplat totul.
In lumea augmentata a lui Sebastian Pren
Vizitatorii One Night Gallery de la Teatrul Odeon au intalnit o expozitie de lucrari augmentate, semnate de designerul si ilustratorul Sebastian Pren, pasionat de geometrie si tipografie.
In premiera, userii dARe by Samsung au experimentat si noua functie de AR tridimensional a aplicatiei, scanand de mii de ori lucrarile pe intreg parcursul noptii si observand cum povestea personajelor fiecarei geometrii imaginate de Sebastian Pren continua in AR, prin animatii 2D si 3D.
Pentru a incununa totul, Teatrul Odeon a devenit in sine o lucrare de arta animata printr-un spectacol de video mapping, in stilul Sebastian Pren.
Invitatie in povestea din spatele artei
La Muzeul de Arta Recenta, utilizatorii dARe by Samsung au putut trece dincolo de lucrarile artistilor romani contemporani, intrand direct in povestile surprinzatoare din spatele acestora.
Prin activarea "dARe to look behind the scenes", vizitatorii au putut creiona parcursul unei lucrari de arta de la context, muze si inspiratie, pana la intentiile si procesul de creatie al artistului.
Cele 7 lucrari la care userii aplicatiei au avut acces de culise sunt: "Complicity" - Codruta Cernea, seria "Non Stop Paintings" - Nicolae Comanescu, "Geniul" - Ion Grigorescu, "Al treilea sex" - Dumitru Gorzo, "Documentar" - Regele Ionescu, "Dulapul" - Anca Muresan si "The Visible Effort" - Stefan Ungureanu.
Portalurile Galaxy dintre muzee
Nici printre realitatile augmentate, vizitatorii Noptii Muzeelor 2019 nu au fost de unii singuri. Functia de conectivitate a tehnologiei a fost reprezentata cu succes: 4 statui vivante echipate cu cate-un telefon Galaxy S10 au creat o legatura video intre Teatrul Odeon, Muzeul de Arta Recenta, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si, respectiv, Galeriile Artmark.
Interactionand cu statuile vii, participantii puteau intra in video call direct cu alte muzee iar, raspunzand apelurilor video, oamenii erau deja intampinati in urmatorul muzeu, primind vizite virtuale personalizate direct pe telefon. Toate reactiile si vizitele virtuale au fost filmate cu Samsung Galaxy S10.
Si iata cum, la Noaptea Muzeelor 2019, tehnologia a dus arta dincolo de vizual, incurajand-o sa paseasca pe taramul senzorial, totodata invitandu-i pe bucuresteni sa descopere cat mai mult din ciclul muzeal al Bucurestiului.
Ajunsi aici, nu credem ca mai e nevoie de convingere: o poveste artistica se traieste cel mai bine printr-o experienta si nu doar o privire. Ramane de vazut ce alte povesti culturale, artistice si urbane vor fi duse mai departe de tehnologie. Posibilitatile abunda, tu ai grija sa fii pregătit, cu partenerul la indemana: aplicatia dARe by Samsung este disponibila gratuit din Google Play sau App Store.