Genica Athanasiou – destin și mister franco-român, actriță și muză a lui Antonin Artaud

Genica Athanasiou – destin și mister franco-român, actriță și muză a lui Antonin Artaud

Genica Athanasiou (1897 – 1966), artistă franceză de origini române a avangardei pariziene, revine în atenția bucureștenilor cu ocazia unei expoziții excepționale care se va desfășura în perioada 9-22 iunie la Galeria Galateca din capitală, în cadrul Sezonului Franța-România.

Vernisajul expoziției ”Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud” va avea loc joi, 9 mai, ora 18:00 la Galeria Galateca (strada C.A. Rosetti, nr. 2-4). Evenimentul este realizat și propus de Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Institutul francez din România, cu sprijinul Galeriei Galateca. Inaugurarea expoziției va beneficia de prezența cercetătoarei Laurence Meiffret, curatoare a expoziției, care, la invitația Institutului francez din București, a lucrat timp de doi ani la realizarea primei biografii a Genicăi Athanasiou.

Biografia constituită de Laurence Meiffret sub formă de catalog va fi prezentată publicului, pentru prima dată, la vernisajul din această seară. Albumul conține fotografii rare din colecții particulare și din circuitul muzeal, printre care o serie de clișee surprinse de Man Ray sau Philippe Halsmann, acestea fiind conservate la Centrul Pompidou din Paris.

Inaugurarea expoziției va include, pe lângă prezentarea biografiei-catalog a Genicăi Athanasiou un montaj inedit de secvențe video extrase din trei filme în care o regăsim pe actrița franceză de origini române în roluri principale: Maldone (r. Jean Grémillon, 1928),  La coquille et le clergyman (r. Germaine Dulac, 1928, scenariul fiind semnat de Antonin Artaud) și Le gardien du phare (r. Jean Grémillon, 1929). Deși putin cunoscută în țara natală, Genica Athanasiou a avut o carieră extraordinară în Franța, unde a fost muză și parteneră atât a lui Antonin Artaud (conform volumului de epistole Lettres à Genica Athanasiou), cât și a regizorului Jean Grémillon.

În lumina expoziției dedicate Genicăi Athanasiou, selecția celei de-a 23-a ediții a Festivalului Filmului Francez, conține o proiecție specială a filmului mut Maldone (în care actrița franco-română deține rolul principal), sub forma unui cine-concert excepțional.

Programat luni, 13 mai, la ora 20:30, la Sala Elvire Popesco din București, filmul lui Jean Grémillon va fi acompaniat de muzica originală propusă și interpretată de grupul Karpov not Kasparov. Prezent deja pe scene culturale din Viena, Berlin, Praga, Oslo, Lyon, Riga și Budapesta pentru o serie de cine-concerte, duo-ul Karpov not Kasparov propune o coloană sonoră inedită în care pasajele atmosferice, introspective vor alterna cu cele dansante. Publicul se va putea delecta cu exuberante game orientale, cu interludii de jazz dar și cu ample citate din Debussy, Ravel și Liszt, transpuse într-o cheie modernă, electronică.

Plecată din România în 1919 pentru a-și continua studiile în capitala franceză, Genica Athanasiou este membru fondator al celebrului Théâtre de L’Atelier la Paris, pe scena căruia a jucat până în 1938. Acolo a avut loc întâlnirea cu Antonin Artaud, actor și unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai  teatrului din secolul al XX-lea, legând-i o relație de peste șase ani. Consacrarea Genicăi Athanasiou a venit odată cu filmul Antigona (1922) în care a distribuit-o regizorul Jean Cocteau, acesta marcând debutul unei cariere prolifice în teatrul experimental.

Mergând pe urmele Eugeniei Tănase (numele adevărat al Genicăi Athanasiou), demersurile documentare întreprinse de cercetătoarea Laurence Meiffret, cu sprijinul Institutului francez din România, au implicat o serie de rezidențe de cercetare în România, consultarea arhivelor atât din instituții franceze și din București, precum și o conferință organizată la București în 2018.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related