I am Jack's complete lack of surprise. Mai tineti minte Fight Club? S-au facut 20 de ani de cand a iesit si ramane unul dintre cele mai misto filme din universul cunoscut. I am Jack's interviewer. Am stat de vorba cu baietii de la Jack of all Trades, o trupa care, pana in 2017, a fost un proiect solo. Al lui Alex. Apoi, au aparut Madalin, Andrei si Radu. Si iata-ne aici.
O muzica ce graviteaza in jurul unei tobe huge, apasate si al unui distortion de chitara destul de nervos, spun ei. Suna interesant, dati-le un un play.
Cat priveste promovarea trupei, s-au facut greseli, dar s-au corijat la timp.
Credeam ca trebuie doar sa canti bine si salvatorii vor veni sa te faca celebru by default. Evident, nu a fost asa, si ne-a luat ceva timp sa intelegem cat de importanta este comunicarea si promovarea.
Acum, trupa are podcast si vlog, iar strategia de comunicare se concentreaza in jurul online-ului: Facebook, Instagram si propriul site.
Backgroundul lui Jack
Proiectul nostru a luat nastere in 2014 cand Alex Teodorescu, membrul fondator al trupei, a lansat pe internet prima varianta a piesei ‘Cum vrei sa fiu’. La vremea aceea, totul se intampla intr-o camera de 3/3 din Campina si ‘Jack of all Trades’ era gandit ca un proiect solo.
Timp de 4 ani, proiectul a functionat in acest mod, Alex incercand in paralel sa activeze si in alte trupe din Bucuresti, doar ca, in acea perioada, lucrurile nu s-au legat precum sperase si a continuat astfel sa scoata de unul singur, periodic, single-uri si videoclipuri.
In 2017, cand in trupa au intrat treptat Madalin (tobe/percutie), Andrei (bass), Radu (chitara solo) si Claudiu (sunet), lucrurile au inceput sa se aseze din ce in ce mai bine si conceptul trupei de a se situa ca stil la granita dintre underground si mainstream a prins contur.
Ca background muzical, fiecare membru a studiat mult timp individual, cu totii alegand ulterior orasul Bucuresti pentru a activa in trupe. Cele mai notabile realizari ale membrilor trupei apartin lui Andrei (fost basist in Stonelight - formatie care s-a bucurat in trecut de concerte sold out la Arenele Romane) si lui Alex (el avand o colaborare cu formatia Vita de Vie pentru piesa ‘Somn usor’).
Componenta trupei
Pana in 2017, formatia a fost un proiect solo, singurul membru fiind Alex. Incepand din 2017, ‘Jack of all Trades’ a devenit o trupa in adevaratul sens al cuvantului, cand lui i s-au alaturat Madalin, Andrei si Radu.
Ca viziune muzicala, cu totii impartim 80% aceeasi filosofie, 20% ramanand strict pentru partea de gusturi muzicale proprii.
Andrei este un mega-impatimit al trupelor metal romanesti si din strainatate, fiind un colectionar inrait de discografii Taine, M.S., Iris, Celelalte Cuvinte, Iron Maiden, Judas Priest si multi altii. A, da, si ne bate pe toti la capitolul ‘Istoria muzicii rock din Romania’.
Madalin priveste muzica din perspectiva show-lui live, de aceea umbla prin Europa la tot felul de concerte ale unor trupe renumite pentru show-urile pe care le fac, cum ar fi Red Hot Chili Peppers, Twenty One Pilots sau Highly Suspect (fun fact: Madalin a plecat singur in Italia sa-i vada live pe HS, i-a stalkerit pe Facebook in ziua concertului sa vada la ce post radio dau interviu pentru promovarea show-ului si a ajuns sa-si bea cafeaua de dimineata alaturi de ei, la sediul radioului).
Radu este de departe cel mai versatil ascultator de muzica dintre noi toti, el oferind atentie muzicii de la stilul latino pana la hardcore. Pe noi ne-a convins cand, la casting, printre alte piese care ne plac tuturor, ne-a cantat si ‘Despacito’.
Alex asculta muzica romaneasca in proportie de 70-80%. Este obsedat sa gaseasca mereu noul proiect misto de muzica autohton inaintea celorlalti si, de multe ori, prin simplul fapt ca urmareste toata aceasta miscare a trupelor noi, este primul om care ajunge sa se salute pe strada cu membrii altor formatii before they get popular.
In viata de zi cu zi, suntem foarte apropiati ca si principii morale, ca si educatie si cel mai important este ca, ocazional, ajungem sa ne sfatuim unii pe altii depasind bariera muzicala. Cand unul din noi trece printr-o perioada mai grea din punct de vedere personal, ne rupem din timpul de repetitie pentru a-i asculta problema si a-l ajuta.
Prima piesa. Inceputurile
Prima piesa a proiectului a fost ‘Cum vrei sa fiu’, compusa, produsa si lansata integral de Alex. Aceasta va avea un remake atunci cand vom lansa albumul deoarece, in componenta actuala, i-am gasit o forma care-i face mai multa dreptate.
In schimb, prima piesa compusa de toti patru (si preferata noastra), imediat dupa ce ne-am ‘asamblat’, se numeste ‘Vanitatea’. Este o piesa foarte personala si descrie sentimente pe care fiecare le-am trait la un moment dat. Ne-am hotarat ca videoclipul ei sa fie ultimul lucru pe care il vom face dupa ce lansam albumul de debut (pe care il vom intitula, la fel de personal, ‘Extrovertit Selectiv’, un termen ce ne descrie pe fiecare din trupa).
Pana atunci, ne mandrim cu "A doua incercare", primul videoclip realizat impreuna.
Muzica lui Jack
Prin muzica noastra dorim sa polarizam atat publicul de mainstream, cat si pe cel de underground. Ca repere, ne-ar placea sa realizam ceea ce au facut inaintea noastra Subcarpati, Fratii Grime, Macanache, Robin and The Backstabbers sau Carla's Dreams, fara a le copia stilul si sound-ul absolut deloc.
Muzica noastra, din punctul de vedere al sound-ului, graviteaza in jurul unei tobe huge, apasate si al unui distortion de chitara destul de nervos. Acestea doua sunt contrabalansate de lipsa growl-urilor, linii de voce destul de pop si abordarea unor subiecte mai personale din viata oricarui om, spuse intr-o maniera optimista si cu deplina sinceritate.
De aceea, majoritatea versurilor compuse de Alex vorbesc despre trairi concrete pe care el si ceilalti membri ai trupei le-au simtit la un moment dat. Am fost si vom ramane mereu acei oameni care se vor comporta la fel, chit ca suntem pe scena sau in fata ei (tinand cont totusi de marja de show-off pe care trebuie s-o avem atunci cand ne suim pe scena ca entertaineri, hehe).
Pentru cine cantati?
E destul de greu sa controlezi acest aspect. Noi cand ne intalnim la sala compunem piese, discutam viziunea fiecareia in parte si incercam sa tinem cont de faptul ca cel mai mult ne dorim ca lumea sa se identifice cu ce suntem si cantam. Ca sa facem asta, de cele mai multe ori nu prea apelam la metafore, ci preferam sa ‘punem punctul pe i’, dar ne folosim de neologisme pentru a nu avea un limbaj generic si lipsit de esenta.
Suntem siguri ca in modul asta foarte nostalgic de a spune lucrurilor pe nume, oamenii au inteles sensul la tot ceea ce facem, fie ca in piesele noastre vorbim despre dragoste, vanitate, spirit liber, empatie sau conflict.
Totusi, profilul omului ideal care ne asculta deja se contureaza in fata noastra, aici fiind vorba de aceia care vin periodic la concertele noastre. Deja avem si oameni care vin din alte orase sa ne vada (salutari lui Stefan si Mirunei). Lucrurile astea, care cumva par marunte, sunt de fapt ceea ce conteaza cu adevarat.
Teme preferate
Avem incapatanarea de a nu ne repeta foarte mult, tocmai de aceea discografia noastra se contureaza in jurul mai multor stiluri. Daca primul album (pe care il vom lansa in toamna) va suna ca un rock alternativ aproape pur, in viitor vor exista piese cu influente reggae, drum and bass, stoner si post rock.
Din punct de vedere al mesajului, subiectele pe care le abordam dorim sa fie cat mai diverse, sa ajungem sa avem un show de 2 ore - 3 ore ca si Foo Fighters (haha), in care sa vorbim despre cat mai multe lucruri, nevrand sa fim doar trupa la care se face pogo, sau trupa care canta despre despartiri, sau trupa care canta despre angoase, sau trupa cu care te distrezi sambata la dansuri.
Am vrea ca show-ul final din viitor sa aiba multe povesti, iar tot concertul in sine sa te treaca de la stari motion-less la momente extrem de energice.
Despre comunicarea in industrie
La inceput credeam ca trebuie doar sa canti bine si salvatorii vor veni sa te faca celebru by default. Evident, nu a fost asa, si ne-a luat ceva timp sa intelegem cat de importanta este comunicarea si promovarea.
Pe partea de concerte live, proiectul nostru colaboreaza cu Roevents si are o activitate constanta in Bucuresti. De-a lungul timpului, ne-am facut noi prieteni precum Bogdan Munteanu (pe care il stiti cu totii), Marius si Tatiana Ojog care ne dau constant ‘update-uri’ legate de noi concerte in Calarasi, dar si alti oameni binevoitori cu localuri in afara Bucurestiului.
Pe partea de promovare on-line, avem toate uneltele, zicem noi, mai e nevoie doar de reach. La indemnul amicului nostru Cristian Dascalu, am hotarat sa pornim un podcast/vlog pe canalul nostru de YouTube, in care sa aratam lumii ce se intampla in viata noastra si cum impacam muzica si toate celelalte aspecte cotidiene.
Ne-am bucurat sa vedem ca in scurt timp am format o comunitate stransa in jurul nostru, oricat de mica este ea la momentul de fata.
Strategia noastra de promovare se desfasoara in mare parte pe teritoriul on-line-ului (site-ul formatiei jackofalltrades.ro, Facebook, Instagram), al radio-urilor si al publicatiilor online sau site-urilor de stiri. Incercam sa avem o activitate constanta in toate aceste zone, luand in considerare pe viitor si aparitii la TV.
Contributia unui manager
Noua ne place enorm faptul ca managementul/impresariatul a intrat in simbioza cu activitatea artistilor si cumva muzicianul poate lua si decizii de management, fara a mai exista dictatura casei de discuri asa cum se intampla in trecut.
Pare ca in Romania, si nu numai, toata lumea a inceput sa tipe dupa independenta, moment in care cei cu adevarat hotarati au facut pasi importanti in aceasta directie si cei cu adevarat puternici au devenit functionali pe propriile forte.
Exista proiecte de rock ce functioneaza foarte bine, inclusiv din Romania, cum ar fi Dirty Shirt, Bucovina, Vita de Vie, The Mono Jacks si altii. Cam in directia aceea tindem si noi, dar cu rabdare, bineinteles. Managerii au inteles ca artistii deja detin grade de libertate mai mari decat in trecut, cand, daca nu erai semnat, nu existai.
Intern, in Jack of all Trades, lucrurile se desfasoara transparent cu discutii clare, principalul ‘dealer’ fiind Roevents.ro.
Numele trupei
Numele trupei a fost ales de Alex pentru ca la inceput, era un fel de ‘one man army’, el ocupandu-se de absolut tot, de la versuri, inregistrarea instrumentelor pana la filmarea videoclipurilor. Un mic Dave Grohl de Romania.
Ulterior, cand ne-am strans toti in trupa, ne-am sfatuit legat de schimbarea numelui. In engleza, ‘Jack of all Trades’ are o conotatie oarecum negativa, expresia spunand ca, desi esti bun la toate, nu esti un maestru.
Noi credem ca aceste vorbe apartin trecutului. In 2019, trebuie sa stii cat mai multe, din cat mai multe domenii, pentru a putea reusi (mai ales in industria muzicala). O dovada clara ca numele ni s-a potrivit tuturor de la bun inceput a fost ca toti cantam la mai multe instrumente. Evident, am decis sa pastram numele.
Identitate vizuala si promo
De visuals pentru logo si viitorul merch s-a ocupat Vali de la creapetive.com, un om care "ne-a desenat" intr-un mod prin care noi am prins si mai multa incredere in tot ceea ce facem, iar al nostru tobosar Madalin este omul care a facut cel mai șucar site de trupa rock din lume.
Artisti cu brand solid
Din afara: Twenty One Pilots (strategia pentru soundtrack-ul de la Suicide Squad a fost suprema), Dr. Dre (Beats by Dre), Pink (actiuni umanitare si implicare sociala fabuloasa), Linkin Park (dintotdeauna: Transformers, Japan Tsunami, Post Traumatic tour), Bruno Mars, Iron Maiden (they still get shit done), Hozier (virale periodice).
Din Romania: Vita de Vie (pe departe trupa reprezentativa a rock-ului romanesc in momentul de fata + reclama de la Vodafone), Macanache (activitate constanta in media/online/evenimente, reclame, voiceovere, vlogging), Deliric (Deli show Vlog, prezenta in emisiuni IT & politice), Subcarpati.
De ce au nevoie artistii romani?
De un public cu salarii mai mari. Suntem absolut convinsi ca daca publicul ascultator de muzica ar avea mai multi bani, automat salile ar fi pline. Interes pentru muzica in Romania exista, aparent fiecare proiect serios care s-a dedicat total viziunii sale a reusit sa cladeasca un renume, strangand de-a lungul anilor milioane de vizualizari pe YouTube & alte platforme.
Vorbim aici de toate genurile muzicale, nu doar de rock. Romania este o tara limitata financiar, tocmai de aceea doar proiectele cu state vechi, sau proiectele care sunt momentan pe culmile succesului reusesc sa umple locatii de peste 2000 de locuri cu un pret pe bilet de peste 50 de lei. Trupele mai mici au de suferit din start, insa, in timp, le va veni si lor randul.
Interes exista inclusiv pentru muzica underground. Au demonstrat-o multe trupe in ultimii ani: Alternosfera, Coma, Subcarpati, Golan, CTC, Macanache. Daca fiecare trupa ar avea 3-4 sold out-uri de locatii precum Arenele Romane pe an, putem vorbi de o industrie reala si trai de viata decent din muzica. Nu pare nici departe acest target, dar nu e nici foarte aproape.
De-aia, in acest interviu, gandurile noastre catre toti oamenii care citesc articolul si care ne asculta sunt: ‘Va dorim sa aveti un salariu cat mai mare pentru a avea colectii impresionante de CD-uri, viniluri si pentru a putea asculta muzica live cat mai des. Peace!’. Trupa Jack of all Trades.