In urma cu aproape doi ani, stateam de vorba cu Achim Scarlat, care visa sa devina regizor faimos si bogat. Proiectul QVeta promitea sa fie un prim pas solid pentru tanarul talentat de atunci.
Trecut-au anii insa, iar Achim si-a pus o intrebare pe care majoritatea uita sa si-o puna: ”Bai frate, dar de ce vreau asta?". Si cum nu si-a putut raspunde in mod rezonabil, a pus on-hold visurile de Hollywood si i-a dat un mail lui Pojoranu. Si astfel s-a nascut unul dintre cele mai frumoase proiecte de pe internetul romanesc: Dezaburit.
Dezaburit este o serie de videoclipuri simple, scurte si amuzante care te invata cum functioneaza lumea in care traiesti. Perfecta serie pentru #TineriiDinZiuaDeAzi, dar si pentru noi, ceilalti, mai batrani. Sunt 3 oameni care se ocupa de continutul video: Achim, Matei si Luca. Iar pentru ca proiectul sa mearga ma departe, oamenii au nevoie de bani. Mereu e nevoie de bani, stiti cum e. Iata contul lor de Patreon.
Restul povestii, mai jos. Merita fiecare rand citit sau secunda de video.
Ce mai faci? Dar QVeta? :)
Povestea filmului facut de niste liceeni s-a terminat cu bine. Multi oameni au albume foto din tinerete, pe care le arata copiilor si nepotilor. Noi avem o comedie-documentar de 90 de minute. Mi se pare genial.
Ce fac eu? Hmm... pun la indoiala realitatea. La urma urmei, suntem o specie de mamifere pe o bucata de pamant din spatiul cosmic. Aruncam cu privirea si ne dam cu parerea. In rest, nu cred ca suntem asa speciali. Ne luam prea in serios.
In echipa Funky cu Dezaburit
Anul trecut, eu am avut o mare criza existentiala.
QVeta a avut cateva proiectii prin tara. Starnea reactii foarte bune din partea publicului. Ne imprieteneam instant cu lumea care venea sa il vada si ne distram de minune.
Totusi, eram departe de planurile mele marete.
Cand aveam 9 ani, mi-am propus sa devin un regizor de filme bogat si celebru. Pana la 19 ani, am urmarit acest obiectiv cu o determinare de fier. Abia anul trecut am reusit sa ma intreb: "Bai frate, de ce vreau asta?". Nu puteam sa gasesc un raspuns.
Voiam sa fac ceva util.
Petrecusem 10 ani invatand sa spun povesti si sa fac filme. Stiu sa fac oamenii sa asculte.
Deci, ce este important de stiut, dar plictisitor de aflat?
Raspunsul mi-a venit destul de usor: drepturile tale ca cetatean. Daca majoritatea nu le cunoastem, dam frau liber abuzurilor din partea autoritatilor. Si majoritatea nu avem rabdare sa citim sute de pagini de articole de lege. Nici Constitutia nu o citim.
Suntem fiinte. Daca ceva nu e frumos ambalat, nu ne intereseaza.
Asa ca am creat Dezaburit: o serie de videoclipuri simple, scurte si amuzante care te invata cum functioneaza lumea in care traiesti.
Aveam nevoie de ajutor cu legislatia. I-am dat un mail lui Pojo, de la Funky Citizens. Ne-am unit fortele instant.
Primul pas spre dezaburire
Asta vara, eu, Matei si Luca, baietii de la QVeta, am filmat si am realizat animatiile pentru un episod pilot. Am ales un subiect foarte controversat si foarte drag mie.
In scoala generala si in liceu, profii ne amenintau adesea cu "absenta nemotivabila". Cica un tip de absenta pentru care nu poti aduce scutiri, pusa de profesor atunci cand are el ceva cu tine.
Conceptul mereu mi s-a parut absurd. Citisem Statutul Elevului si orice regulament cadru posibil si eram sigur ca absentele nemotivabile nu exista. Dar o gramada de elevi erau si inca sunt inspaimantati de ele.
Ideea de video a fost minunata. Ulterior, am avut onoarea de a vorbi elevilor din cateva orase despre absentele astea. Ador acel moment cand 450 de elevi, de fata cu profesorii lor, afla ca un lucru atat de temut este doar o inventie. E divin.
Echipa din proiect
Videoclipurile le facem noi trei: Matei, Luca si cu mine. Matei se ocupa de imagine si sunet. Luca monteaza. Eu scriu scenariile, fac animatiile si apar in clipuri.
Pentru a scrie scenariile, e nevoie de oamenii cu legislatia, care se documenteaza si ne trimit cate un conspect pentru fiecare filmulet. Initial era doar Alis, experta in legislatie de la Funky. Ulterior ni s-au alaturat 7 voluntari super determinati. Fiecare isi alege cate un subiect, se sfatuieste cu Alis si revine cu un PDF.
Mai e nevoie de oameni dar trebuie sa ii putem plati.
Nevoi si provocari
Trebuie sa scoatem un clip saptamanal, vreme de 5-6 luni. Trebuie ca mesajul Dezaburit sa intre in mintile oamenilor, sa le ofere increderea ca vocea lor conteaza, ca isi pot apara drepturile si pot trage autoritatile la raspundere.
Pentru asta, avem nevoie de bani, cam 30.000 de euro. Suntem departe de aceasta tinta.
In prezent, singura sursa de finantare este Patreon, unde se strang cam 300 de dolari pe luna. Am primit finantare de la Erasmus pentru un clip despre Europarlamentare, care a strans 300 de mii de vizualizari si 6000 de share-uri. Posibil sa mai apara sponsori pe parcurs.
Prietenii proiectului sunt echipa proiectului. Nimeni nu e platit, toti facem asta pentru ca ni se pare important. Si mai avem niste dragi prieteni la Forum Apulum, un ONG care promoveaza educatia civica si gandirea critica. Printre altele, ei fac un turneu prin tara pentru Ghidul Ilustrat al Elevului si prezinta si Dezaburit la fiecare eveniment.
Deci, provocarea cea mai mare este de a obtine finantarea necesara. Continuam sa cautam sponsori pentru proiect.
Clipurile prind foarte bine la publicul nostru tinta(18-25 de ani) si nu numai. Nu cred ca oamenii tineri sunt dezinteresati de legislatie sau politica, nicidecum grei de cap. In schimb, suntem bombardati cu exces de informatie prin toate mijloacele posibile, asa incat am ajuns sa fim foarte selectivi cu materialele carora le acordam atentie.
In plus, suntem tratati cu superioritate, de multe ori invinovatiti pentru ca "ducem tara de rapa". Prin urmare, ne izolam si mai mult de chestiuni care ne pot decide viitorul. Cu Dezaburit, incercam sa combatem asta.
Cred ca tot ce este important de stiut se stie cel mai putin. Drepturile cetatenilor, drepturile autoritatilor si modul in care functioneaza Statul Roman si Uniunea Europeana.
Promovarea proiectului
Avem in plan sa facem marketing offline, prin afise si evenimente. Pana acum am tinut prezentari la Bucuresti, Craiova si Focsani. Nimic complicat, fara powerpoint-uri seci. Ma duc acolo si invat copiii cum sa calatoreasca fraudulos cu autobuzul fara sa primeasca amenda. Apoi le zic ca pot afla mai multe din serialul nostru.
Ca de obicei, mediul cel mai bun de promovare este online. Strategia cea mai buna: facem videoclipuri cu intentia sincera de a lamuri neclaritatile oamenilor fata de legislatie. Ne axam pe situatii des intalnite. Fie ca esti amenintat cu bataia, te opreste Politia pe strada, te opresc controlorii in autobuz, etc. Lumea considera ca e interesant si util, da share, iar continutul nostru se raspandeste.
Planurile tale
Cred ca lumea duce o mare lipsa de interes. Prea multi oameni isi evita indatoririle, rezolva probleme din pix si in general isi vad doar de pielea lor. Nu e de mirare: inca din scoala invatam sa facem asta. 6 ore pe zi, 12 ani la rand suntem expusi la multi profesori dezinteresati, uneori delirantii, pe care invatam sa ii fentam cu un minim de efort. Practic, devenim o copie fidela a oamenilor din mediul in care am crescut.
Visez cu ochii deschisi la un sistem de invatamant care incurajeaza creativitatea si initiativa fiecarui tanar. O scoala in care profesorii sunt pasionati de ceea ce fac si insufla acest entuziasm elevilor. Si, poate cel mai important, o scoala care ajuta fiecare om sa se cunoasca pe sine. Suntem fiinte vii, cu ganduri si emotii si instincte complexe. E absurd sa reducem viata la 12 materii pe care le uiti imediat dupa bac.
Stiu ca multa lume isi da cu parerea despre educatie. Eu am tendinta sa ma tin de treaba. Daca zic ca o sa schimb ceva, macar o sa incerc. In cel mai rau caz, fac un documentar si despre asta.