[Doi-zece, muzici noi] Am fost la ”Am Fost La Munte Si Mi-a Placut” si ne-a placut

[Doi-zece, muzici noi] Am fost la ”Am Fost La Munte Si Mi-a Placut” si ne-a placut

Avem aici o trupa despre care alte trupe spun ca e misto. Asa ca a trebuit negresit sa-i intrebam care-i faza. Iar faza a inceput cu Vlad Enescu, singur la chitara. Vlad a compus si inregistrat primul EP al Am Fost La Munte Si Mi-a Placut. Si a facut-o la el in dormitor, la Buzau. Nu il cunosc pe Vlad, dar si eu sunt tot buzoian, deci omul e ce trebuie, sunt sigur.

Bun, iar apoi, au aparut Mircea (chitara), Matei (bas) si Stere (tobe), pe care o sa-i cititi in interviul de mai jos. Mai mult pe Stere, care si-a asumat responsabilitatea descrierii mucalite a muzicii pe care o fac ei: ”Post rock cantat de metalisti care incearca sa nu para metalisti”. 

Numele de Am Fost La Munte Si Mi-a Placut a fost rostit prima data intr-un status de pe Facebook din 2015 al lui Vlad, in care el incerca sa faca misto de formatiile de post-rock cu nume complicate.

In rest, muzica lor (plus opinii pe diverse subiecte de industrie) va este la indemana. Eu le-am ascultat tot albumul ”La Deal” si toata chestia m-a lasat un pic deshidratat si ”wanting for more”, cum spun cliseele vremii. 

Noul album va beneficia de un artwork foarte misto, realizat de bunul nostru prieten si fan, Laurentiu Midvichi.

 

Start La munte

Trupa a inceput ca un one-man band al chitaristului Vlad Enescu, care dupa ce a cantat foarte mult metal progresiv s-a plictisit si a zis sa incerce ceva mai lent si mai cu substanta. El a compus si inregistrat primul EP al proiectului la el in dormitor in Buzau, pe parcursul a 2 saptamani.

Dupa ce primul EP a generat cateva reactii pe internet, Vlad a luat decizia inspirata de a-si completa componenta trupei. Astfel au aparut in ecuatie Mircea (chitara), Matei (bas) si Stere (tobe). Fiecare activa la momentul respectiv in alte formatii.

 

Prima piesa

AFLMSP: Primul EP, denumit "Susurul Raurilor Care Curg In Jos, Sau In Sus, Depinde Cum Te Uiti" a aparut integral pe 20 februarie 2016, dupa care a aparut si un videoclip al piesei "Decat Sa-mi Pui Zacusca, Mai Bine-mi Tii Pumnii", regizat si creat de Corina Red-Cor. Productia piesei si a intregului EP a fost asigurata de Vlad (inregistrare si mixaj) si de Robert Cotoros (mastering).

Dupa multe repetitii si ceva noroc chior, primul nostru concert a avut loc in club Control, in deschidere la polonezii de la Tides From Nebula. Acest concert a reusit sa arunce numele trupei suficient de departe incat sa profitam de o crestere majora in urmatorii ani.

 

Muzica voastra

Stere: Post rock cantat de metalisti care incearca sa nu para metalisti.

Nu ne-am adresat niciodata cuiva anume, ci am cantat sperand, printre altele, ca o sa apara si altii care vor sa auda ce facem. De la un punct incolo am inceput, intr-adevar, sa observam ce tipuri de oameni vin pe la concerte. In general sunt oameni tineri, studenti, hipsteri, metalisti, corporatisti.

E o combinatie cel putin surprinzatoare, dar e foarte placut sa vezi un metalist care da agresiv din cap tot concertul langa un tanar introvertit care sta de la inceput pana la sfarsit cu mainile incrucisate. Ne place ca strangem tipuri diferite de oameni, care vin sa asculte acelasi lucru si care simt (sau nu) la fel.

 

Teme preferate?

De obicei cautam sa sunam intr-un fel sau altul, temele sunt mai putin importante, spre deloc. Daca unul dintre noi spune o prostie la sala de repetitii si suna bine ca titlu de piesa, asa o sa se cheme.

Unul dintre scopurile numelor idioate pe care le folosim este sa invitam ascultatorul sa atribuie el insusi o semnificatie piesei. Explosions in the Sky au spus-o cel mai bine: "we are trying to create an atmosphere for you to get lost in". Ne place foarte mult aceasta descriere a muzicii pe care o cantam.

 

Dar piese preferate?

Stere: Am Adus Bautura, Fetelor, de pe materialul pe care urmeaza sa il lansam (La Deal). 

Am observat ceva foarte interesant la primele doua albume la care am lucrat impreuna (S-a Rezolvat, Nu Se Poate / La Deal) si anume ca piesa mea preferata de pe un album nu este niciodata una compusa de mine. Nu am avut nicio contributie la "Bautura" (in afara de toba, bineinteles).

Piesa mea preferata de la aflmsmp o sa fie mereu cea care se simte cel mai misto atunci cand o cant cu baietii, iar "Bautura" ma trece prin foarte multe stari, are multe schimbari de ritm si imi place foarte mult cum urca si cum se trece prin ea de la o parte la alta.

Daca ar trebui, insa, sa numesc piesa de care sunt cel mai atasat, as spune "Eu V-am Zis Sa Nu Mergem In Centrul Vechi". Am scris cea mai mare parte din ea iar outro-ul este compozitia mea preferata din tot ce am scris pana acum. Abia astept sa vad cum se simte in concert.

Vlad: Oscilez intre Unde Erai In 1995 si Am Adus Bautura, Fetelor. La mijlocul amandurora se afla teme centrale simple si eficiente, care marcheaza succesul procesului nostru de compozitie.

 

Comunicarea in industrie

Mircea: Felul trupelor de a comunica in 2019 a evoluat fata de cel din 1995 *wink wink*. Nu cred ca am reinventat roata prin faptul ca postam foarte multe meme pe pagina noastra, doar ca am gasit o modalitate prin care sa ne apropriem de publicul nostru, diferit de comunicarea rigida care inca predomina in scena locala.

Vrem ca publicul nostru sa realizeze ca suntem ca ei, ca ne place sa vorbim pe limba lor si ca nu ne luam in serios cand le transmitem ceva. In schimb, cand vine vorba de muzica in sine, nu e nimic mai important si mai serios pentru noi ca trupa.

 

 

Contributia unui manager sau impresar

Mircea: Fara sa vreau, am preluat cumva si atributia de manager & booking agent in cadrul trupei. Dupa cateva experimente am decis ca e mai bine pentru noi sa nu avem pe nimeni din exterior care sa ia deciziile pentru noi.

Consider ca noi stim ce e mai bine din punct de vedere al showurilor pe care le sustinem in cluburile si festivalurile unde cantam. Cat despre importanta unui manager, asta cred ca a facut diferenta in ceea ce ne priveste si dupa aproape de 3 ani de munca am ajuns la vorbele Regelui fotbalului romanesc: "Cine Munceste, Lumea Te Vede" (o piesa noua de la Am Fost La Munte Si Mi-a Placut poate?)

 

Numele trupei

Numele de Am Fost La Munte Si Mi-a Placut a fost rostit prima data intr-un status de pe Facebook din 2015 al lui Vlad, in care el incerca sa faca misto de formatiile de post-rock cu nume complicate.

De acolo s-au intamplat multe. Vlad, neavand o aversiune fata de genul in sine, a ajuns sa produca muzica sub acest nume. Povestea a continuat, iar numele nostim, atitudinea dezinvolta si caterincoasa si memele ne-au ajutat sa iesim in evidenta pe scena autohtona.

 

Identitate vizuala

Momentan, nu cred ca avem o identitate anume. Cum am zis mai sus, preferam sa fim dezinvolti si sa nu ne incadram intr-un tipar sau dress code. Iar pe partea de promo, mema e inca ce trebuie. Desi, noul album va beneficia de un artwork foarte misto, realizat de bunul nostru prieten si fan, Laurentiu Midvichi. Va invitam sa ii vizionati lucrarile. Sunt marfa rau.

 

Branduri care va plac in muzica

Intrati pe canalul trupei Periphery. Va veti convinge de ce comunicarea asta non-standard, sa ii zicem, e mult mai effective pentru generatiile mai tinere. Nu toata lumea vrea sa mai vada postere si billboarduri cum se faceau acum 20-30 de ani. Fanii vor sa vorbesti pe limba lor, sa simta ca esti ca ei, nu printr-un ecran de sticla, photoshopat si cu textele prestabilite la purtator.

Cat despre Romania, credem ca Vita de Vie are cel mai fain brand. Chapeau!

 

Muzica - hobby vs. job

E hobby pana cand iti iei aproape toate zilele de concediu de la munca de nine-to-five sa pleci in turneu. Dar atunci cand esti pe scena, ne place sa fim profesionisti si sa ne implicam 100% in actul artistic, fara compromisuri.

In afara de Stere, care e student, toti avem full-time jobs din care ne platim facturile si chiriile.

 

Nevoile artistilor romani

Aici o sa iti dau un exemplu. Acum un an am cantat cu o trupa prietena din Ungaria, care ne-a povestit ca le sunt finantate integral deplasarile la concerte atat in tara cat si in afara ei. A fost un moment cand am cazut pe ganduri si cu intrebarea de ce la noi nu se poate.

Asa ca, raspunsul si tot odata sfatul nostru: trebuie sa ai un mod alternativ de a-ti castiga existenta ca artist/muzician. Cel putin momentan.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related