Fundaţia World Press Photo, cu sediul în Amsterdam, a anunţat în februarie nominalizaţii din cea mai importantă competiție de fotojurnalism, selecția a fost făcută dintr-un total de 78.801 de imagini realizate de 4.738 de fotografi din 129 de ţări.
Câștigătorii vor fi anunțați pe 11 aprilie, la Amsterdam, urmând ca în luna mai expoziția să fie deschisă și la București. Expoziția din România este organizată de Fundația Eidos, Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Muzeul Național de Artă, la sediul căruia va fi deschisă pentru public în luna mai.
Pentru cea de-a 62-a ediție a concursului, Fundația World Press Photo a introdus un premiu major: World Press Photo Story of the Year / Povestea anului - recunoaștere aflată la același nivel cu premiul pentru fotografia anului - premiază fotograful care prin creativitate și abilități vizuale a realizat o poveste care surprinde sau reprezintă un eveniment sau o problemă de mare importanță jurnalistică în 2018.
Vernisajul va avea loc pe 6 mai, de la orele 19.00 la Muzeul Național de Artă al României. Expoziția va fi putea fi vizitată până pe 26 mai, de miercuri până duminică, între 10.00-18.00. De asemenea, va fi inclusă în circuitul de vizitare pentru Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, 2019 în intervalul orar comunicat de MNAR.
”Într-o lume cu acces rapid la o avalanșă de date, într-un context al știrilor false și al surselor îndoielnice de informație, selecția World Press Photo recunoaște jurnalismul de înalt nivel și sensibilizează un public larg pe o gamă variată de subiecte, la care nu am ajunge fără astfel de evenimente, pentru că sunt realități la care nu avem acces direct, dar pe care, cu empatie, putem să le înțelegem. Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce expoziția la Timișoara și Cluj-Napoca și anul acesta.”, a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos.
„Suntem încântați să prezentăm publicului, alături de cei de la Fundația Eidos și celelalte instituții implicate, subiecte care ne definesc viața până la urmă, fiind vorba nu doar despre culturi și provocări diferite, cât despre adevărate principii de viață, surprinse în instantanee demne de admirat, fie chiar și pentru o clipă. Anul trecut am găzduit pentru prima dată această expoziție internațională de fotografie de jurnalism și am remarcat că s-a bucurat de un mare succes, de aceea considerăm că o astfel de temă va invita la dialog mai multe generații.”, precizează Arh. Liviu Constantinescu, director general al MNAR.
Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice. Misiunea noastră este să construim punți de comunicare între creatori și vizionari din România și din restul lumii ,și să le oferim o plajă emergentă de platforme ce facilitează schimbul de expertiză. Ne dorim să conectăm și să inspirăm, cu țelul de a aprofunda înțelegerea reciprocă asupra acestei comunități aflate în permanentă expansiune, și să ne dezvoltăm capacitatea de creștere, cu o conștiință globală comună: ca specie unică, printr-o esență autentică și, așa cum ar spune Aristotel, printr-un eidos colectiv.