Pentru întreaga țară, dar mai ales pentru cei care au fost atunci acolo, seara de 10 august o să rămână mult timp vie în mintea lor. Pe 10 august, un protest pașnic s-a transformat în violență și răni de tot felul. S-a scris mult și probabil că se va mai scrie încă pe atâta. Măcar din simplul motiv că încă nu știm ce s-a petrecut acolo și cine este responsabil pentru violențele acelea aproape fără precedent după '90.
Așadar, ca să nu uităm - nici noi, nici ei, calendarul #NeverForget. Dana Hering și o echipă de voluntari (care se aflau în Piața Victoriei când gazele și pulanele au început să zboare) au facut un calendar. Iar fiecare dintre imaginile calendarului conține o bucățică din Piață: căsti, echipamentul-țestoasă, măști de gaze, spray-uri lacrimogene. ”Întreg arsenalul folosit de jandarmi împotriva noastră, a unor protestatari pașnici”.
Conceptul calendarului a fost construit în jurul unor oameni obișnuiți puși în fața unui eveniment neverosimil.
Oameni cu ocupații și meserii obișnuite, veniți din medii diferite, confruntați cu o situație în care cuvântul de ordine a fost violență și brutalitatea fără nici o explicație plauzibilă a forțelor de ordine.
Calendarul a fost realizat cu ajutorul editurii Shah Publishing și nu a avut niciun fel de finanțare, alta decât cea venită de la voluntarii implicați - din România și Diaspora. A fost lansat săptămâna trecută și poate fi comandat aici.
Ideea calendarului
Ne-a venit de pe facebook, creuzetul ideilor bune care antrenează acțiuni colective ulterioare, într-o discuție la un post în care eram avertizați că Jandarmeria Română are fotografiile noastre, ale celor care am fost la mitingul din 10 august și care suntem activi, protestând în continuare, în mediul online și în real.
Am glumit atunci si ne-am zis că mai bine le-ar afișa pe perete, ca într-un calendar. La câteva săptămâni după discuție, insa, am ajuns la concluzia că ar fi o idee bună să facem noi un calendar în care să prezentăm varianta noastră, a protestatarilor din diaspora și din țară prezenți la miting. In plus, ne-am dorit să găsim o cale prin care sa păstrăm vie amintirea evenimentelor prin care am trecut.
Am numit calendarul 10 August #neverforget pentru că, de data asta, nu vom permite și nu vom accepta ca ancheta asupra faptelor petrecute în acea zi de vineri să fie îngropată în uitare și la fel ca la mineriade, să se stingă, fără că adevărații vinovați să fie aduși în față justiției și în fața opiniei publice.
De la un protest pașnic
Ceea ce s-a întâmplat în acea seară, înăbușirea în gaze și brutalitate a unui protest pașnic, a fost extrem de grav, o încălcare a libertăților noastre de cetățeni și o încercare de reprimare a dreptului la liberă exprimare, garantat în Constituție.
De atunci sunt evidente încercările de mușamalizare, presiunile asupra procurorilor care anchetează acest caz și faptul că nici unul dintre cei vinovați de violențele și abuzurile petrecute în timpul mitingului nu își asumă vreo răspundere. Nu au existat scuze, n-a fost nici măcar o demisie a vreunuia din cei responsabili.
Se încearcă fără întrerupere deturnarea de la intenția noastră, aceea de a protesta pașnic, așa cum am făcut-o de-a lungul acestor doi ani, împotriva conducerii de la București, împotriva legilor cu dedicație adoptate în Parlamentul României de către politicieni certați cu legea iar în cazul protestului de pe 10 august, de a face vizibile cererile diasporei, formate dintr-un număr mare de cetățeni români ale căror probleme au fost constant ignorate de statul român și reprezentanții săi legali.
Mai mult, autoritățile de la București și televiziunile lor dedicate ne-au exasperat prin încercările de demonizare și discreditare a protestatarilor, a celor ce am fost acolo din proprie voința si pe cont propriu, în ciuda zecilor de victime internate in spitale, a sutelor de plângeri depuse la Parchet, a miilor de înregistrări și filmări care demonstrează fără dubiu ceea ce s-a petrecut in timpul mitingului: permanenta incitare la violenta din partea Jandarmeriei, gazele aruncate fara discernământ asupra tuturor, evacuarea forțată fără motiv, cu punerea in pericol a vieții celor care eram in piață si urmărirea protestatarilor pe străzile adiacente..
Calendarul #neverforget
Acțiunea de acum s-a derulat la fel ca toate celelalte acțiuni în care ne implicăm destul de frecvent, cu punct de pornire din online. Am contactat câțiva prieteni din țara și din diaspora și am recreat dintr-o altă perspectivă circumstanțele mitingului.
În principiu, pregătirea a constat în discuții asupra conceptului și la fel ca în cazul mitingului, cei de afară ne-am cumpărat bilete de avion, cei din țara au venit în capitală, am stabilit o zi comună de întâlnire și ne-am ocupat de punerea la punct a detaliilor.
Fiecare dintre noi a venit cu idei si cu recuzita proprie iar în final, conceptul stabilit de comun acord a fost reacția noastră, a unor oameni obișnuiți, cu ocupații și meserii obișnuite, veniți din medii diferite, confruntați cu o situație în care cuvântul de ordine a fost violenta și brutalitatea fără nici o explicație plauzibilă a forțelor de ordine.
La fel ca în 10 august, am fost, din nou, oameni din țara și din diaspora, adunați intr-un loc, uniți pentru un proiect în care am crezut. Ne-am organizat și întâlnit la București în primul weekend din noiembrie. Timp de două zile am făcut fotografiile, în același loc care ne-a lăsat tuturor amintiri de neșters.
Toți cei care am participat la realizarea calendarului am fost printre protestatarii gazați și agresați în Piața Victoriei, inclusiv fotograful nostru amator.
De fapt, singurul profesionist din grup a fost editorul care ne-a facut coperta si a dat forma calendarului, incluzand o seama de amanunte cum sunt gesturile care au coordonat atacul ale colonelui Paraschiv de pe ultima pagina, castile fara numere de inregistrare ale jandarmilor de pe coperta sau data de 10 august inscrisa cu rosu in calendar.
Colaborarea cu editura
Editura Shah Publishing îi aparține unei prietene din grupul nostru care, pe lângă fotografia lunii, ne-a ajutat, tot voluntar, să tipărim și să scoatem pe piață calendarul. A fost loc de multă improvizație, de bună dispoziție dar și multă muncă, într-o cursă contra cronometru in care nu am avut timp suficient pentru că am vrut să îl lansăm la Târgul de Carte Gaudeamus, care avea loc în mai puțin de două săptămâni.
Fotografiile conțin povestea fiecăruia dintre noi și sunt în relație directă cu ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Am avut noroc de o sâmbătă de noiembrie cu vreme deosebit de frumoasă iar sesiunea foto a fost realizată lângă Girafa de la muzeul Antipa pe care o consideram un fel de simbol fiindcă a fost mereu punctul nostru de întâlnire la protestele din Piața Victoriei.
Fiecare dintre imaginile din calendar conține un colț din Piața Victoriei, loc care a devenit pentru noi plin de semnificații și un element din ținuta de luptă a jandarmilor: căști, echipamentul-țestoasă, măști de gaze, spray-uri lacrimogene, întreg arsenalul folosit de jandarmi împotriva noastră, a unor protestatari pașnici.
La machiaj ne-a ajutat tot voluntar, un make up artist extrem de priceput si dedicat. Fotografiile noastre exprimă surpriză, teamă, determinare, hotărâre, toată gama de sentimente și trăiri prin care am trecut în acea seară în care doar calitatea profund umană a celor prezenți la miting a făcut să nu existe victime și a împiedicat ca totul să transforme într-o tragedie.
Calendarul este, in esenta, povestea noastră, a celor ce am participat la protest, transpusă în imagini și îmi doresc ca cei care îl vor avea să simtă măcar o mică parte din emoția speciala pe care fiecare protagonist a imprimat-o fotografii.
Finanțarea pentru proiect
Nu am avut nici un fel de finanțare, totul a fost realizat cu fonduri proprii, în regim de voluntariat, cu efort, muncă și entuziasm, acțiuni care par extrem de greu de înțeles celor care ne conduc în prezent și cărora le vine foarte greu să creadă că oamenii pot cheltui timp, bani, energie și resurse proprii sau că se pot uni în jurul unui proiect pentru a pune în practică o idee comună.
Fiecare dintre cei prezenți în paginile calendarului și-a adus aportul, financiar, logistic sau activ și până acum, a funcționat perfect, ținând cont de faptul că, până la urmă, suntem doar niște amatori entuziaști.
Despre lansare
A avut loc vineri, pe data de 16 noiembrie, la care au participat cei care știau de proiectul nostru. Calendarele au fost gata abia cu o zi înainte de prezentare, nu am avut prea mult timp la dispoziție să ne facem reclamă.
Chiar și așa, vestea s-a răspândit repede și am avut surpriza că în prima zi să fie cumpărate mai multe exemplare de către un europarlamentar suedez, fascinat de Romania, preocupat si interesat de situatia din tara noastra, cu intenția de a le oferi colegilor săi din Parlamentul European.
Am trimis și noi câteva exemplare oficialilor europeni, celor care au înțeles foarte bine ce s-a întâmplat la mitingul reprimat violent și care au condamnat acțiunile brutale ale forțelor de ordine.
Considerăm, deci, că unul dintre scopuri a fost îndeplinit pentru că unul dintre obiectivele noastre principale era chiar acesta, să prezentăm varianta noastră, a celor care nu aparținem vreunei grupări, organizații sau asociații, si care formează de fapt, majoritatea, în masa protestatarilor.
Vom trimite câte un exemplar Jandarmeriei Romane si doamnei ministru Carmen Dan, poate vor înțelege, in sfârșit, cine sunt oamenii care protestează si nu vor mai interveni cu brutalitate impotriva propriilor cetateni, cand rolul, misiunea si functia lor, de institutii ale statului este sa protejeze cetatenii, nu puterea politica aflata la butoane.
Tot prin intermediul site-ului editurii Shah Publishing vom expedia calendare prin poștă doritorilor din țara și din străinătate. Noi sperăm să epuizăm stocul până la sfârșitul anului. Banii care se vor aduna din vânzări, după scăderea cheltuielilor de tipar, vor fi donați, nu avem încă cifre, dar sunt atât de multe cauze care au nevoie de ajutor financiar și cu siguranță vom face public și acest aspect.