„Supa Modo” (lungmetraj) și „Goldfish” (scurtmetraj) sunt câștigătoarele din acest an.
Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea s-a desfășurat anul acesta în perioada 8-13 noiembrie și s-a încheiat, marți seara, la Cinema Eforie, cu o gală de premiere în urma căreia au fost anunțați câștigătorii din 2018.
Seara de gală a fost deschisă de Ambasadorul KINOdiseea, Mirela Retegan, care a venit însoțită de Gașca Zurli, pregătind publicul numeros pentru festivitatea de premiere.
Secțiunea de scurtmetraje a fost jurizată anul acesta din actrița Laura Marin, criticul de film Georgiana Mușat și regizoarea Andreea Lăcătuș. Marele premiu al competiției de scurtmetraj i-a revenit peliculei „Goldfish”, în regia lui Yorgos Angelopoulos. Juriul a acordat două mențiuni speciale, filmelor „The lion boy & the owl girl”, regia Renan Montenegro și „Good girls don't”, regia Ana de Lara. Premiul Special al Juriului a fost primit de filmul românesc „The Little Hero”, regia Elena Ciolacu.
În cadrul secțiunii filmelor pentru adolescenți, pelicula „Sirene” (regia Zara Dwinger) a primit Marele Premiu la KINOdiseea 2018.
Competiția internațională de lungmetraj de anul acesta a fost jurizată de actorii Ada Condeescu și Bogdan Dumitrache și de regizorul Bogdan Mustață. Cu toții au urcat pe scena de la Cinema Eforie, anunțând câștigătorii secțiunii. „Supa Modo” (Germania, Kenya, regia Likarion Wainaina) a fost desemnat câștigătorul Marelui Trofeu KINOdiseea 2018, în timp ce Premiul Publicului (Audience Award) a mers către „Los Bando” (Norvegia, Suedia, regia Christian Lo).
„A fost una dintre cele mai reușite ediții, pentru că a fost un an cu filme foarte bune pentru copii, am avut cinci animații foarte bune, am avut ateliere foarte reușite, am ieșit cumva din sfera cinema-ului. Reacția publicului a fost foarte bună. Ceea ce ne-am propus noi cu KINOdiseea, de a crește un public, s-a întâmplat din ce în ce mai mult, pentru că este un festival de familie și foarte mulți oameni care de obicei merg la mall au venit să vadă filme de artă”, a declarat la final Daniel Mitulescu, directorul festivalului.
La ediția din acest an s-a înregistrat un număr de 7000 de participanți, în timp ce atelierele festivalului (de actorie, animație, set design, acrobație, magie sau scenografie) s-au bucurat de un interes deosebit din partea celor mici.
Cele mai bune 9 filme pentru copii ale anului au putut fi urmărite în premieră națională în competiția internațională a festivalului, împreună cu 6 calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de vârstă și singurul film românesc pentru copii realizat în ultimii ani, „Străjerii” (regia Liviu Mărghidan). Filmele din festival au rulat la Cinema Eforie, Cinema Gloria, Cinema Pro și la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Festivalul KINOdiseea a debutat pe 8 noiembrie, la Cinema Pro, cu mult așteptata animație franceză „Colț Alb”, în regia lui Alexandre Espigares, considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărții lui Jack London. Filmul care a închis cea de-a X-a ediție KINOdiseea, proiectat imediat după gala de închidere, a fost îndrăgita animație „Anastasia”, în regia lui Gary Goldman și Don Bluth.
Festivalul Internațional de Film KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, finanțat de Primăria Sector 3.
Parteneri media: Itsy Bitsy, Radio România Cultural, Agerpres, Wall Street, Romania Journal, Kudika, Garbo, acasa.ro, IQads, SMARK, Cinemagia, MovieNews, CineFAN, AARC, Blog de Cinema, copilul.ro, clopotel.ro, Sunt părinte, 9vrem părinți, PRwave, Iqool, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest City App, Feeder, 100 de locuri, inoras.ro, Coțofana Urbană, bucuresteni.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Comics Didactic, Parenting Academy, Qbebe, Revista Margot, UrbanKid, Gokid, Centrul de Parenting, Ani de Școală, Sfatul Mămicilor, Kidmagia, Mamă de profesie.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării