Proiectul educațional „ Acum 100 ani” trece la următorul nivel. După lansarea primei platforme de Visual History din România, un demers ce facilitează înțelegerea perioadei Primului Război Mondial și a Marii Uniri în cheie digitală, inițiatorii proiectului își propun să lanseze anul viitor o serie de cursuri interactive pentru elevi și studenți.
Proiectul transpune metodele clasice de cercetare istorică și spiritul academic într-o manieră modernă, prin apelul la noua tehnologie 3D și la realitatea virtuală și augmentată. Platforma are adresabilitate largă, însă principalul public țintă sunt tinerii, miza proiectului fiind aceea de a face istoria să fie un subiect atractiv pentru noua generație.
Inițiatorii proiectului au aplicat la call-ul de proiecte pentru finanțare lansat de Țara lui Andrei. Dacă vreți să sușțineți inițiativa, putei vota proiectul aici. (site-ul Țara lui Andrei, secțiunea votează, categoria Educație, pagina 4). Iar pe pagina de Facebook gasiți și un concurs prin care vă este răsplătită susținerea.
"În 2019 ne dorim să trecem la următorul nivel și să transformăm proiectul Acum100ani într-un veritabil instrument de educație alternativă pentru elevii de gimnaziu și liceu, prin lansarea programului „Ora de istorie interactivă – Acum 100 ani”, un demers găzduit de Academia Docuart, ce își propune să reunească peste 3000 de elevi în 154 de sesiuni de istorie aplicată.", a declarat Radu Olteanu (inițiatorul proiectului).
Acum100ani a pornit la drum drept o resursă colaborativă ce pune la dispoziția publicului în mod gratuit resurse și vom continua acest demers prin lansarea invitației de a participa tot gratuit la cele 154 de sesiuni de ore de istorie în cheie neconvențională prin simpla înscriere pe platformă, în limita celor 3080 de locuri disponibile.
Proiectul vizează 5 module de învățare ce se vor desfășura pe o perioadă de 4 luni (februarie-mai 2019) și vor transforma predarea istoriei într-un joc interactiv, în cheie modernă, folosind un limbaj familiar tinerilor. Elevii vor putea descoperi prin intermediul tehnologiei VR (Virtual Reality) și AR (Augmented Reality) detalii inedite din România de acum 100 de ani: de la viața soldaților în tranșee, la repere despre organizarea și dotările armatei române, precum și bătăliile din Primul Război Mondial și până la personalitățile care și-au pus amprenta asupra acestei perioade istorice, precum și date despre modul în care s-au purtat tratativele la nivel de diplomație internațională pentru înfăptuirea Marii Uniri.
Pentru secțiunea de Memorialistică proiectul s-a bucurat de sprijinul Editurii Humanitas, Editurii Militare și Editurii Corint, ce au furnizat în calitate de parteneri ai proiectului fragmente valoroase din jurnale de război publicate de-a lungul anilor.
Pentru secțiunea Decorații proiectul a avut susținere din partea Asociației Tradiții Ostășești și, în mod special, a președintelui Emil Boboescu, oferind consultanță pe teme istorice și militare. Contribuții valoroase (donații de cărți poștale și medalii) au oferit și Grecu Dan Simion, Lucian Ionuț Vintilă, Bogdan F. Ștefan și Liviu Burcea, urmași ai eroilor de război sau pur și simplu oameni obișnuiți pasionați de istorie. Iar Jecinci și Colorostariu au avut amabilitatea de a dona fotografii de epocă, colorizate.
Proiectul Acum 100 ani este un demers educațional apolitic, pro bono, adresat tinerei generații.
Historia Rediviva este un concept umbrelă ce își propune să reactiveze interesul pentru istorie al tinerei generații prin apelul la cele mai noi tehnologii. Astfel, istoria văzută prin lentila digitală devine captivantă pentru tineri. Prin proiectul pilot Acum 100 ani www.acum100ani.ro lansăm conceptul Visual History în România și deschidem drumul proiectelor viitoare ce pot readuce în actualitate și alte fragmente de istorie.
Partenerii proiectului: Asociația Tradiții Ostășești, Editura Humanitas, Editura Militară, Editura Corint, Historia, IQads.ro, SMARK.ro, Canal 33, Adplayers.ro Minimizer, MxHost, Jecinci, Colorstariu, The Pole Society, Galeriu & Partners PR.