Prin juriul Cupei Agentiilor la Gatit s-au plimbat, de-a lungul celor 3 zile, mai multi membri, lucru foarte de inteles avand in vedere programele de lucru pe care le cunoastem cu totii. De cealalta parte, am avut la aceasta editie si jurati care au rezistat tuturor celor aproape 50 de preparate pe care le-au avut de evaluat in toate zilele de concurs.
Unul dintre ei este Andrei Madan (Shop Manager, Flanco), un adevarat pasionat de gatit care a indexat cu precizie si disciplina cele mai minunate dish-uri concepute si executate de catre participanti. Cu brief sau fara brief, meniul Cupei a fost dintre cele mai imbietoare. Cititi mai jos impresiile lui Andrei pentru o impresie fidela a paradei culinare la care am fost martori si in acest an, la Cupa Agentiilor la Gatit.
Asteptari vs. realitate
Cu aceasta ocazie, vreau sa va multumesc pentru aceasta experienta minunata! Nu aveam asteptari ridicate cu privire la preparatele concurentilor. Ma gandeam ca o sa vad preparate simple (fara aspect sau gusturi speciale) si concurenti mai neindemanatici, avand in vedere ca sunt amatori pasionati de bucatarie.
Ma bucur sa spun ca am fost surprins placut si experienta a fost una peste asteptari. Nivelul concurentilor a fost foarte sus, am vazut tehnici de preparare ridicate ca dificultate, am vazut preparate care nu numai ca aratau demne de restaurante cu stele Michelin, dar aveau si un gust echilibrat sau/si delicios.
Atmosfera a fost nemaipomenita. Am vazut oameni creativi si inovatori, calculati si cu un spirit de echipa dezvoltat, care au reusit sa ne impresioneze inclusiv cu povestile preparatelor. Pe scurt, am intalnit oameni pe care sa vrei sa ii ai alaturi si in momentele mai dificile, dar si in cele frumoase.
Gurmanderie. In general si la Cupa
Imi place foarte mult mancarea [ banuiesc ca se observa :) ] si sa incerc preparate noi. Prefer bucataria asiatica si imi plac preparatele picante si, concomitent, echilibrate. Au fost multe preparate delicioase care m-au impresionat dar daca ar fi sa amintesc cateva din cele aproape 50 de preparate gustate, ar fi urmatoarele:
• Somonul cu piure de broccoli si sos de portocale al echipe Pastel Umami, pentru gustul echilibrat pe care l-a avut acest preparat; si desertul facut de fete in finala a fost cel mai bun carrot cake gustat de mine;
• Burgerul de rata cu sos de pere al echipei Saatchi & Saatchi + The Geeks, pentu faptul ca si-au preparat chifla si pentru faptul ca au trebuit sa improvizeze lipsa perelor confiate;
• Supa crema de porumb a echipei Uzor, Trei Crampei [care in prima zi de concurs au fost doar 2 :) ], dar si Pastele Ravioli cu spanac, branza de capra si galbenus de ou, un preparat de o dificultate foarte ridicata, in special de realizat in 2 oameni, dar au afisat un curaj incredibil, care a tinut locul colegului-lipsa;
• Pieptul de pui in crusta de migdale si cu sos de cafea al echipei Monchee Beans, care au reusit sa "trezeasca" juriul prin curajul de a combina puiul cu un sos delicios de cafea;
• "Galbiori in padure", preparat de echipa PickTwo, a impresionat atat prin folosirea unui ingredient inedit [ pufuletii :) ] cat si prin prezentarea preparatului si povestea acestuia. Tot ei au reusit la proba de paste sa ne impresioneze cu un plating asemanator si la fel de gustos;
• Somonul cu garnitura de pastai si sos de unt de arahide, realizat de echipa Go`lins pe buze. Acesta a impresionat prin originalitate si prin faptul ca au pregatit sosul de la 0;
• Coltunasii cu 3 tipuri de sosuri al celor de la Geometry, care nu numai ca au participat in finala concursului si aproape au castigat cu acest preparat, acesta fiind degustat de catre toate persoanele prezente la eveniment, echipa Geometry fiind denumita astfel Echipa de catering a finalei.
Echipe impresionante :)
Echipa Uzor, Trei Crampei a reusit in acest an sa castige Cupa, chiar de la prima lor participare si fiind dezavantajata de la inceput: in prima zi a concursului, media echipelor era de 5 persoane. Echipa lor avea numai 3 membri, care au ramas 2.
Au reusit uimindu-ne treptat cu o supa de porumb delicioasa, o portie de paste complexe (ravioli cu spanac, branza de capra si galbenus de ou) si demne de concursuri televizate, somon cu sos de midii aranjat foarte frumos si un preparat demn de reviste culinare, preparat cu ajutorul caruia si-au asigurat victoria, creveti cu jeleu de citrice si sos de avocado, DE-LI-CIOS.
Manevrarea tehnologiilor
Tehnologiile de bucatarie le-au dat cateva batai de cap concurentiilor, dar dupa prima runda, s-au descurcat sa le foloseasca. Cele mai mari batai de cap le-au avut la folosirea cuptoarelor de la Electrolux si folosirea acestora pe functia cu aburi. Dar sub indrumarea lui Chef Alex, a lui Chef Nichita, a lui Mugur si a mea, acestia au reusit sa scoata din cuptor cateva preparate uimitoare.
Per ansamblu si sfaturi de viitor
Ma bucura faptul ca am avut prilejul sa-i cunosc pe concurenti. Am avut cu totii de invatat de la ei in aceste 3 zile, fie ca a fost vorba de un ingredient sau un preparat foarte bun, fie ca a fost vorba despre capacitatea lor de a improviza sau pasiunea aratata pentru a gati.
Le urez echipelor mult succes pe plan profesional, dar si sa aiba grija sa nu-si piarda pasiunea de gati spectaculos!
Despre Flanco
Existent pe piata locala din anul 1994, Flanco este retailerul autohton in care romanii au incredere cand vine vorba despre produse IT&C, electronice si electrocasnice - online si prin intermediul retelei nationale de 125 magazine. De la cele mai noi tehnologii care pot fi testate pe loc si pana la solutii de plata avantajoase, alaturi de cea mai extinsa gama de servicii, Flanco isi propune ca intotdeauna sa fie peste asteptari.
Despre Cupa Agentiilor la Gatit
Creativii ingredientelor, ai prezentarilor si ai uralelor isi gasesc locul la Cupa Agentiilor la Gatit, un eveniment IQads care face parte dintr-un concept mai amplu de intreceri creative dedicate industriei publicitare din Romania -"Cupa Agentiilor". Scriem retetarul Cupei la Gatit din 2013 si starnim creativii sa se infrunte in preparate si farfurii.