Incheiatu-s-a si a doua (si ultima) zi a calificarilor. Cupa Agentiilor la Gatit by Selgros si-a primit ofrandele pe care le astepta: cei mai buni creveti, cel mai bun plating, cel mai nebun speech, cea mai lunga pauza de cafea buna (si foarte proaspata, livrata prompt, la 14 zile de la prajire), precum si premiul pentru cea mai piromana echipa. N-a patit nimeni nimic, stati linistiti, doar putin fum intrat in haine, din cauza unei tigai stinse nechibzuit.
Ziua a inceput cu lumea ajungand semi-punctual la fata locului. Traficul bucurestean, mai ales cel de Pipera (caci CulinaryOn acolo se afla), nu ajuta deloc soferii bucatari. Incetul cu incetul insa, lumea s-a adunat, iar odata ce au consumat prima cafeluta de la prietenii Doncafe Fresh, viata s-a infrumusetat subit, ca o toamna insorita.
Si primul lucru pe care concurentii l-au auzit a fost "atentieeee, se doneaza!". Pentru ca, desi am avut la dispozitie o multitudine de ingrediente si alimente, asta nu inseamna ca au fost folosite toate de catre concurenti. Nope, ce ramane merge inspre cei care au cu adevarat nevoie.
Ca si in ziua precedenta, aceleasi perechi de ochi sclipeau de la masa juriului: Andreea Lazaridis (Marketing & TMO Manager, Electrolux), Mugur Marinescu (Product Trainer & Trade Marketing Operations Specialist, Electrolux), Zana Dragnea (Production Supervisor, Strauss Group), Andrei Madan (Shop Manager, Flanco), Cristina Carp (Senior Consultant, Premium PR) si Andreea Andronache (Sales Coordinator, De'Longhi Romania).
Asadar, dupa o scurta anecdota despre bunicuta care spunea ca mamaliga trebuie sa se lipeasca un pic de fundul oalei ca sa fie buna, Alex Cirtu, liderul cu microfon al stabilimentului, a declamat: fratilor, la gatit!
Cei Trei Crampei de la Uzor (care erau doi, de fapt, dar buni) au fost primii care si-au pus, disciplinat, manusile. E drept, la ce chestii grele si-au ales sa gateasca, delicatetea era esentiala in tot procesul. Un pic seriosi, un pic stresati, Florin si Eduard au impresionat.
Mai intai, printr-o supica de porumb, iar apoi, printr-o nebunie de preparat, la proba pastelor cu imaginatie. Ca sa va faceti o idee, chef Cirtu le-a zis asa: daca va iese ala, va chem la interviu. Si le-a cam iesit: ou posat imbratisat de paste. Desigur, pentru colegul pretentios din brief.
Minio (Minio Studio) a marsat pe umor si cimbrisor. E bine sa ai un comediant in echipa (Bonea), ca si daca preparatul nu impresioneaza cat de-o finala, macar se distreaza toata lumea. La un moment dat, la statia de lucru a minionilor, mai mult se radea decat se gatea.
Gfk Cooking Monsters a deschis balul cu cate un espresso dublu de persoana, dar apoi s-a lucrat ca-n mansarda IQads dupa ora 16: cu patru pahare de roze pe masa. Au gatit spectaculos, si tot ei au fost cei care au dat leit motivul zilei: "bai, asta e de poza!".
Da, cam toate preparatele au fost de poza. S-au gatit si mancat creveti, rosii cherry, ardei iute, zucchini, iar colegul ala din brief (il stiti, cel aflat la regim) a luat cateva kilograme.
Si apoi, a venit Impro (!MPRO), care a gatit cu ton si ardei colorat. Nimic din ce-au gatit, insa, nu s-a putut compara cu felul in care au livrat prezentarea. Pe muzica italiana, cu tipete italienesti, descrise intr-o romano-italiana care nu se mai termina.
Premiul pentru cel mai bun speech: Improoooo! Avem video, dar deocamdata va trebui sa ne credeti pe cuvant ca a fost haos din ala bun. Tineti mine, copii: asta patesti cand iti place un pic prea mult Doncafe Fresh-ul din incinta.
Si tot cafeaua (adusa de prin tota lumea) a fost, probabil, de vina si pentru pauza ataaaat de lunga dintre cele doua serii de echipe. Dar nu-i nimic, juratii si bancurile de lucru au asteptat cu rabdare pentru ca noile echipe sa-si ocupe pozitiile.
Cei patru coechipieri PickTwo au primit complimentul cel mai razvnit al primelor zile: aluatul perfect, fara pic de risipa. "Iata ce inseamna, cantarul, domnule", s-a putut auzi din lavaliera MC-ului. Sebastian si echipa sa au gatit cu galbiori si pufuleti (ati citit bine), insa abia la proba pastelor au impresionat cu adevarat.
Brieful l-a avut in prim-plan pe colegul amarat cu stomacul sensibil, asa ca pastele cu creveti nu se stie cat l-au ajutat. Insa platingul PickTwo a fost spectaculos si a meritat pemiul pentru cea mai aratoasa farfurie. L-au primit. Farfurie care a fost, de fapt, o scandurica. La ambele probei ale zilei, s-a strigat "hai cu scandurica" si se stia al cui e randul la jurizat.
Numeroasa echipa Go'lins pe buze (Golin) a putut fi zarita mesterind cu penseta la niste somon si facand de la zero un unt de arahide. Care, apropo, a facut furori printre jurati. La proba pastelor, colegul vegetarian din brief i-a inspirat sa faca un sos de unt cu sirop de artar si parmezan mult.
Campionii en-titre, #CuDeToate (Geometry), au combinat cu tupeu si succes mierea si ghimbirul, respectiv capsuna si ceapa. E drept, la un moment dat au umplut sala de un fum gros, dar macar au luat un premiu pentru asta. Iar la proba pastelor, s-au revansat cu niste raviolli dulci, cu nuca si fructe de padure. Feedbackul juriului? "Deci, ca niste mucenici reinterpretati, nu?"
Ultimii concurenti ai zilei au fost cei de la Monchee Beans (Beans United). Sefii la legume, vasazica. Au primit cu zambetul pe buze complimentul cu "cei mai buni creveti facuti pana acum" si au uimit audienta cu un sos pe baza de cafea.
Cafeaua, acest ingredient fara de care Cupa ar fi fost infinit mai plictisitoare si mai adormita. Intr-adevar, le-a iesit ceva tare bun acolo, dar pana cand nu inventeaza Zuckerberg sau Musk optiune de *insert taste here* la textele astea, va trebui sa ne credeti pe cuvant de cercetasi.
Partenerii Cupei
Despre Selgros Romania
Se ocupa de varietatea si prospetimea ingredientelor pe care le veti transforma molecular la fata locului, totul in spiritul constructiv al improvizatiei, fara emotii, nici cu presiuni (sunt deja destule la birou).
Despre Kenwood
Aduce intariri sub forma de instrumentar, de regula absent in meseria de publicitar. Dar pastram familiaritatea - o sa fie multitasking ca la tine in agentie, doar ca in bucatarie.
Despre Electrolux
Asigura tehnologiile de gatire fara de care n-am putea gusta nici jumatate dintre aromele care o sa ne inconjoare.
Despre Flanco
Si inainte, si dupa finish-ul Cupei Agentiilor la Gatit, Flanco se angajeaza sa aduca bucatariile romanesti la zi din punct de vedere electrocasnic.
Despre Doncafe Fresh
Arma secreta a evenimentului nostru, care pana la urma implica niste eforturi in conditii de concurs. Si nu puteam omite un element precum cafeaua, nelipsita oricarui "publicitar starter pack".
Despre Cupa Agentiilor la Gatit
Creativii ingredientelor, ai prezentarilor si ai uralelor isi gasesc locul la Cupa Agentiilor la Gatit, un eveniment IQads care face parte dintr-un concept mai amplu de intreceri creative dedicate industriei publicitare din Romania - "Cupa Agentiilor". Scriem retetarul Cupei la Gatit din 2013 si starnim creativii sa se infrunte in preparate si farfurii.