Cine zicea ca nu ajuta la nimic daca stai si te uiti?

Cine zicea ca nu ajuta la nimic daca stai si te uiti?

A venit din nou acea perioada din... ciclu electoral cand e nevoie de noi. Pacat ca e nevoie de noi cand n-ar trebui sa fie, adica la un referendum de care ne puteam lipsi linistiti. Indiferent daca votezi sau nu in alea doua zile de octombrie, poti ajuta si altfel: fiind observator la vot.

La fel, fie ca votezi DA, fie ca votezi NU, fie ca refuzi sa girezi cu stampila ta efortul inutil al cheltuirii a 40 de milioane de euro, sigur avem un lucru in comun: vrem ca referendumul asta sa se desfasoare corect, fara abuzuri, fara fraude, fara smecherii. Hai sa observam ce se intampla acolo.

Eu voi merge la sectiile din Voluntari. Si atat de personal iau totul, incat voi face ceva ce n-am facut niciodata: voi pune mai jos propria postare pe subiectul despre care scriu aici. Colegii ma vor ierta, sunt sigur, ca e o ocazie speciala. 

 

Asadar, Geeks for Democracy, Funky Citizens si alte cateva ONG-uri organizeaza si de data asta, la fel ca la alegerile din 2016, reteaua observatorilor la vot. Care sper sa se mareasca incontinuu, cu fiecare runda de alegeri. Va fi usor de vazut progresul, pentru ca stim ca la alegerile parlamentare din 2016 au fost vreo 1500 de observatori in 2000 de sectii de observare. 

Ce trebuie sa stiti daca va bate gandul sa fiti observator tura asta? In primul rand, ca sunt mai bine de 19.000 de sectii de votare, deci chiar e nevoie de oameni care sa stea cu ochii pe ce se petrece la vot. Apoi, ca aveti responsabilitati si drepturi, odata ce v-ati legitimat. Direct de pe pagina de inscriere citire:

1. Observatorii electorali sunt cetateni independenti (se exclud membrii partidelor, precum si persoanele care vor participa activ in campania electorala) care urmaresc desfasurarea corecta a alegerilor.

2. Un observator poate participa la toate operatiunile ce se desfasoara in sectia de votare (deschidere, votare, inchidere, numarare si raportare) in baza unei acreditari date de una dintre organizatiile civice (ExpertForum, Funky Citizens,CSD etc ).

3. Observatorii pot fi stationari (petrec toata ziua intr-o sectie) sau mobili (monitorizeaza activitatea in mai multe sectii, minim 30 de minute per sectie).

4. Observatorii pot participa individual sau in echipe.

5. Cerintele de la observatori nu sunt complicate si se pot invata usor in urma unui training de cateva ore (offline sau online).

6. Majoritatea activitatii de raportare se va face prin intermediul unei aplicatii de telefon mobil, de tipul intrebari-si-raspunsuri.

7. Pentru orice nelamurire observatorii pot contacta (telefonic/email/chat) centrul de suport organizat de noi.

Deci, 6 si 7 octombrie. Puneti un semn in calendar si faceti-va provizii de rabdare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related