Baia Băieților. Decenii de prietenie, drumuri de explorat și băi de vizitat

Baia Băieților. Decenii de prietenie, drumuri de explorat și băi de vizitat

Baia Baietilor a pornit, initial, ca un demers in care 3 prieteni din Prahova voiau sa faca un documentar clasic despre oamenii fostelor „orase de baie” (Baile Felix, Baile Herculane, Baile Govora etc). Din pacate, ideea asta a trebuit sa se lase un pic adaptata la ”realitatea din teren”: nu prea erau oameni pe-acolo, deci cu cine sa stai de vorba? 

Baietii sunt Razvan Oprescu, Vlad Ghinea si Alin Boeru, iar Baia Baietilor este ”una din formele de manifestare a unei prietenii vechi de 16 ani”. Proiectul, ne spun baietii in interviul care urmeaza, vrea sa descopere locuri, oameni (aia care mai sunt), sa experimenteze si sa documenteze drumuri de tot felul. Fie vara fie iarna. Si, mai mult de atat:

Baia Baietilor are un prim produs: Trofeul Tineretii. Primul scurtmetraj dintr-o Doamneajuta serie. A iesit ceva intim. Un experiment poetic si-n acelasi timp o descoperire interior-exterior. 

S-a bifat, pina acum, Amara, Covasna, Baile Tusnad, Sovata, Borsec, Sangeorz-Bai, Ocna Sugatag, Baia Sprie, Baile Felix, Baia de Aries, Geoagiu Bai, Baile Herculane, Baia de Arama, Baile Olanesti, Baile Govora, Ocnele Mari. 

 

Despre voi

He he! Cei trei baieti de capitala sunt, de fapt, adoptati, acum mai bine de 10 ani. Vin din Prahova si-nainte sa fie colegi de drum in Baia Baietilor au fost colegi de liceu, de cort la Sighisoara, de trupa de teatru, parteneri de squash, pahar, concedii, excursii, filmari.

Daca ne-ar opri politia in trafic sau daca ne-ar legitima pe la vreun protest ar afla ca suntem Razvan, Vlad si Alin. Cand nu filmam sau povestim, nu jucam sau nu scriem scenarii, ne petrecem timpul prin companii de IT, dezvoltatori imobiliari sau agentii de reseach.

Undeva prin clasa a 9-a am inceput sa ne cunoastem si sa jucam impreuna in trupa de teatru a Colegiului National ILC Ploiesti. Primul care a plantat in noi curiozitatea a fost Gabi Petre, primul regizor cu care am lucrat si, in multe feluri, primul nostru mentor.

De-atunci am tot cautat. Drumuri, destinatii, oameni. Am petrecut timp prin festivaluri de teatru pentru liceeni, am scris prin reviste locale, am facut un spectacol de teatru multimedia, exact inainte de bacalaureat.

 

Alte aventuri

Dupa facultati ne-am apucat sa facem spoofuri si scurtmetraje dupa capul nostru, dar si spotul oficial pentru TEDx Romania, prin 2012. Ne numeam The Wannabes pe-atunci. Mai multe despre acel proiect, la voi pe site

Ulterior, ne-am regrupat, oamenii au inceput sa se concentreze pe alte aspecte, ramanand pe prietenie, concedii si experimente.

Alin si Vlad au fondat mc2flm, alaturi de Valentin si George si s-au apucat sa faca scurtmetraje si videoclipuri, sa scrie scenarii (pentru ei sau pentru altii), sa joace in reclame, videoclipuri. Si despre mc2film am mai povestit la voi, aici.

mc2film-ul merge in continuare. Mai apar finantari, de la CNC sau din surse private, mai ajutam cum putem pe diferite platouri de filmare din postura de asistenti, fotografi de platou, making-of. Mai mergem la un atelier de dezvoltare, mai colaboram cu cineva pentru un lungmetraj. Crestem. Asta, impreuna.

Vlad se da cu motorul si pune la cale excursii peste hotare, trasee intortocheate si descoperiri pe doua roti, alaturi de tovarasii de drum motoschetari (Motosketeers)

Alin tine o pagina de povesti si intamplari adunate de pe strazi, din mijloacele de transport in comun, de pe ziduri, din baruri, de pe la festivaluri, o regie autonoma de trait in comun.

 

 

Roadtripul asta a la Kerouac

Cum spuneam mai sus, am cautat mereu drumul. Sau drumul ne-a cautat pe noi. Fie ca era drumul spre Muntenegru, pe serpentine, fie ca era spre Timisoara, unde urma sa facem un schimb de experienta cu o trupa de acolo, fie ca era spre festivalul de poezie de la Tecuci.

Avand acest gand in minte, atunci cand Razvan a propus sa facem o excursie, ne-au sclipit ochii. Eram in Dianei 4, cred, la un pahar de vin, pe la inceputul anului, cand Razvan a scos harta cu toate localitatile marcate pe ea.

Nu au fost chiar „bai balneoclimaterice” cuvintele, dar ceva pe-aproape: „Hai sa facem un tur al fostelor „orase de baie”... statiuni balneare: Baile Felix, Baile Herculane, Baile Govora s.a.m.d”. Si, mai mult, sa filmam toata experienta, sa dormim pe la localnici, sp vorbim cu paznici din zona, sa luam pulsul, sa aflam povestea locurilor si sa facem un documentar despre asta.

Parea suficient de uschita ideea incat sa ne atate si sa acceptam pe loc. Am mai adaugat fiecare cateva orase, am zis sa le vedem si pe cele unde se mai afla/aflau mine de exploatare. Am zis ca plecam la drum in Martie. In „plina primavara”.

 

Scopul aventurii & efortul 

Nu am resimtit excursia ca pe un efort. Era un sir de localitati si drumuri putin umblate, de paduri si povesti intr-o masina cu muzica eclectica. Intr-adevar, ideea initiala, aceea de a vorbi cu localnicii si de a face un documentar clasic a trebuit sa fie adaptata in momentul in care nu am gasit pe nimeni. Aproape pustiu peste tot unde ajungeam. Putini oameni, majoritatea alergand spre un loc calduros, fara zapada, statiuni inchise, bai zavorate.

Baia Baietilor este doar una din formele de manifestare a unei prietenii vechi de 16 ani. Asa a pornit si asa va continua, la nivel intim.

Dar, pe parcurs, am hotarat ca va deveni umbrela  sub care vom desfasura, cand si cand, excursii, explorari, extorsiuni ale unor degajamente in niste ape. Serios vorbind, Baia asta a Baietilor e chitita sa descopere locuri si oameni noi, sa experimenteze si sa documenteze drumuri, destinatii.

Speram sa reusim sa avem un produs filmat dupa fiecare astfel de calatorie, facuta sub marca Baia Baietilor. Daca nu ne va iesi, vom ramane cu drumul, amintirea si rasul de Autostrada, DN, DJ, DC...

Deocamdata, Baia Baietilor are un prim produs: Trofeul Tineretii. Primul scurtmetraj dintr-o Doamneajuta serie. A iesit ceva intim. Un experiment poetic si-n acelasi timp o descoperire interior-exterior. Nu putem spune mai multe, deocamdata, abia-l scoatem din cuptor si-l dam prin lume.

 

Pe unde ati fost, ce v-a placut?

Amara, Covasna, Baile Tusnad, Sovata, Borsec, Sangeorz-Bai, Ocna Sugatag, Baia Sprie, Baile Felix, Baia de Aries, Geoagiu Bai, Baile Herculane, Baia de Arama, Baile Olanesti, Baile Govora, Ocnele Mari. Aplicatie de meteo inca pastreaza amintirea si din cand in cand mai aruncam cate-un ochi sa vedem „daca ploua la Geoagiu” sau daca „e frumos la Herculane”.

Cred ca fiecare a ramas cu o amintire legata de un loc sau de altul. Ceva comun nu stiu sa avem. Poate drumul. Kilometri intregi de mers in singuratate printre copaci cocosati de zapada. Sau poate sa ne fi placut tuturor cand am ramas impotmoliti la Sugatag, sau cand ne-am balacit si-am bagat sauna la Olanesti, cand afara zapada era cat gardul, cand am dansat pe deal la Borsec, ori cand am ascultat Robin and the Backstabbers pe repeat vreo cateva ore, sau cand am ajuns in vechile bai romane de la Geoagiu sau cand l-am cunoscut pe nea Mihu sau cand...

 

Continutul vostru

Incercam sa avem un continut cat mai uman. Nu ne gandim daca sa fie foto, video sau text. Vrem sa exprime cat mai bine sentimentul nostru din acele momente si, pe cat posibil, sa aduca macar o frantura din hohotele de ras pe care le-am purtat dupa noi, pe unde am mers.

 

Pe langa partea umana, am incercat initial sa avem postari zilnice de pe unde ajungeam si cu lucrurile pe care le descopeream, dar raul de drum, povestile aprinse, mancarea gustoasa de pe la vreun han secuiesc sau mersul prin zapada cu mainile inghetate nu ne-au lasat. Am continua sa postam de pe traseu multa vreme dupa ce ne-am intors. 

 

Rolul fiecaruia

Razvan e "mastermindul" acestui proiect. El a venit cu ideea, el a scris scenariul scurtmetrajului final, l-a regizat si a facut cadou cateva sticle de single malt pentru drum. A coordonat fiecare miscare si a urmarit ca fiecare punct de oprire sa fie atins la timp.

Vlad e tehnicul dintre noi. El stie cu lumina, cu incadratura, cu editarea, post-procesarea, colorizarea. El a filmat scurtmetrajul si, mai mult, vocea lui se va auzi pe parcursul intregului film. Intre cadre era responsabil cu fredonatul si cu povestile din Ucraina sau Rusia.

Alin e cu social media si PR-ul. El a tinut comunicarea. A mai si tras fotografii pe drum, a filmat cu telefonul, a postat. A prins de trepied cand dealul era abrupt si a pus in randuri curbele lasate-n urma. A tras de volan cand depasirile pareau periculoase, a dat drumul la caldura cand fruntile ne erau inghetate.

 

Herculane Project

La Herculane Project am fost invitati sa prezentam "Zilele Bailor Deschise" :)  Am povestit cu participantii la acel proiect despre calatoria noastra prin Baia Baietilor, despre ce am descoperit, le-am aratat filmul "Trofeul Tineretii", in avanpremiera. Totul, in interiorul unui pavilion al armatei, care a fost numai bun pentru feelingul general. Pavilion 6, langa statuia lui Hercule, din centru.

Colaborarea a pornit foarte simplu. Oana Chirila, unul din coordonatorii proiectului, ne-a descoperit pe Facebook si ne-a scris. Apoi ne-am intalnit intr-o seara la Legere Cafe, cand ea a pierdut avionul si-a fost nevoita sa ramana o noapte in Bucuresti si-am povestit pana tarziu in noapte.

Detalii despre fonduri si specificitati nu prea detinem. Dar Oana si cei de la Asociatia LOCUS (care se ocupa de proiect) sigur sunt nerabdatori sa povesteasca una-alta. Stim doar ca oamenii sunt tare faini si iubesc cu adevarat locul ala, in frunte cu Baile Neptun, ca au adunat o gramada de oameni interesa(n)ti in jurul lor pentru o scoala de vara axata pe arhitectura.

 

Promovarea proiectului

Lejer, deocamdata. Am incercat sa dam lumii un flavor al excursiei. Mai un mesaj la Radio Guerrilla, mai un share prin comunitati, mai o preluare pe diferie pagini cu audienta mai mare.

Vrem sa ajungem la oamenii interesati si ii cautam incetisor. Statiunile balneoclimaterice au fost un interes in utlima perioada pentru mai multa lume. Am vazut si la ProTV si la Digi reportaje. Urmeaza sa-i cautam pe oamenii din spatele reportajelor si sa facem schimb de informatii, impresii si amintiri.

 

Feedbackul primit

Oamenii rad, ne dau cu inimioare, unii cu share. Ne scriu sa ne intrebe despre excursie si locurile din imagini. Altii ne semnaleaza situatia altor cladiri si destinatii care stau sa cada si unde nimeni nu intervine, rugandu-ne sa-i ajutam cu ceva contacte, informatii.

Demersul cred ca este, inca, invaluit de putin mister. Vom prezenta mai clar unele lucruri in lunile ce urmeaza, vom continua sa comunicam in ce stadiu ne aflam, poate ii invitam, la un moment dat, si la ceva proiectie a scurtmetrajului.

In urmatoarea perioada sper sa tot avem ocazia sa explicam si povestim si altora despre aceasta calatorie si sa aratam si scurtmetrajul rezultat in urma drumului.

 

Peripetiile care vin la pachet

Oooo.. am tot pus pe pagina de Facebook si-am povestit si mai sus despre peripetii, dar credem ca ar fi atat de multe incat ar putea iesi un film separat doar despre asta... Heeeei! Chiar! O sa facem si-asa ceva, pentru prietenii si asezaminte private, social media and co. Hmm. Ce idee buna! Multumiiim!

 

Planuri mai departe

Nu stim inca unde urmeaza sa descindem. Mai avem lucruri de aranjat la primul scurtmetraj si plimbari de facut alaturi de el. Deodamdata ne vom ocupa de promovarea lui si de eventuale partenerieri si afisari publice.

Ar trebui sa ne gandim si care va fi urmatoarea destinatie, dar lasam asta pentru inceputul de an urmator. Poate tot la Dianei 4.

Pana atunci, planuim s-o luam spre Grecia c-un van de 8+1 persoane, in care vom fi tot atatea bucati, pe o insula, cu relaxare si bai primitoare. Vorbim din toamna mai multe.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related