Ocu, Kero Zen și peretele unei grădinițe din Herculane. "Încet-încet, comunitățile reușesc să își însușească spațiul public"

Ocu, Kero Zen și peretele unei grădinițe din Herculane. "Încet-încet, comunitățile reușesc să își însușească spațiul public"

Arta stradala devine din ce in ce mai mainstream, iar artistii tineri, din ce in ce mai transparenti, atenti si sensibili la mediul inconjurator. De aici rezulta un fenomen artistic departe de a fi gol de inteles. Si doua executii (momentan fictive) care ar reprezenta perfect fenomenul ni le ofera muralista Ocu. Intrebata ce ar desena pe Casa Presei si pe Casa Poporului, ne-a raspuns: cercuri concentrice pe prima (simbolizand "emisiile" (dez)informarii natiunii) si o oglinda cu semnificatie evidenta pe a doua.

"Unele lucrari de Street Art sunt mai mult Street, iar altele mai mult Art, ambele cazuri bune" si foarte binevenite, crede Ocu. Totusi, adauga ea, domeniul street artului, cu tot cu portofoliul actual, are nevoie de mai mult balans intre mental si suflet, mai mult spirit feminin si mai putin kitsch. 

Toate 3 criteriile vor fi bifate intre 27 august si 2 septembrie, cand sunteti asteptati la Baile Culturale Herculane pentru a o privi pe Ocu live in timp ce plaseaza culoare langa culoare pe unul dintre peretii Gradinitei Floare de Colt. Lucrarea va fi o colaborare cu partenerul ei, Kero Zen. 

 

Participarea la Baile Culturale Herculane

Incep prin a spune ca apreciez foarte mult proiectul si astfel de initiative, in general. La propunerea organizatorilor am devenit parteneri la acest proiect prin Asociatia Culturala Launloc, din care fac parte si prin care am realizat alte proiecte de regenerare urbana sau rurala, impreuna cu artistul Kero Zen. Cred ca cel mai mult m-au convins oamenii faini care au demarat proiectul si pasiunea cu care se organizeaza.


Kero Zen, circa 2016

In general, cand aleg proiectele in care ma implic, ma bazez destul de mult si pe intuitie, pe feeling, dar depinde foarte mult de scopul celor care fac evenimentul respectiv si capacitatea lor de intelegere.

E important ca organizarea sa fie transparenta, ca artistul sa stie de la inceput cu cine se asociaza in proiect, mai ales daca sunt branduri in discutie. Sunt multe aspecte care intra in calcul si care difera de la caz la caz.

 

 

La eveniment, voi picta peretele unei gradinite impreuna cu Kero Zen, prin care speram sa inspiram copiii de acolo la mai multa libertate de gandire si traire. 

Din pacate nu am ajuns niciodata la Baile Herculane, dar abia astept sa fiu si fizic acolo, nu doar cu gandul sau cu duhul. Sunt bucuroasa ca am ocazia sa desenez intr-un loc atat de special din punct de vedere ezoteric si istoric. Ma fascineaza originea/inceputurile istorice ale Bailor Herculane si legendele legate de aceasta.

 

Rolul evenimentelor de arta stradala

De-a lungul anilor, au aparut tot mai multe, care s-au dezvoltat intr-un mod pozitiv, schimbandu-si focusul si pe bunastarea comunitatii si ridicarea nivelului de trai a acesteia. Regenerarea mediului in care traim prin arta este o tehnica tot mai folosita si la noi - si, treptat, tot mai bine inteleasa.

Este tot mai multa deschidere si cerinta in domeniul artei. Ma bucur cand vad ca tot mai multi oameni inteleg ca arta este o necesitate si nu un lux.

Incet-incet, comunitatile reusesc sa isi insuseasca spatiul public si sa se simta ca intr-un living room mai mare, pe care il transforma treptat dintr-un nespatiu intr-un spatiu prin interventie artistica.

 

 

Peisajul street artului din Romania, cu bune, cu rele

Arta stradala devine din ce in ce mai mainstream; e bine si rau in acelasi timp, ca orice lucru de pe planeta asta. Unele lucrari de Street Art sunt mai mult Street, iar altele mai mult Art, ambele cazuri bune; si, normal, exista lucrarile de proasta calitate si superficiale care probabil impresioneaza doar prin marime. Dar, din fericire, sunt mai putine cazuri la noi.

Cred ca e nevoie de mai multa energie feminina in street art, mai mult balans intre mental si suflet si mai putin kitsch.

 

Vibe-ul politic, social, ideologic al artistilor

Artistii tineri sunt tot mai transparenti, mai atenti si mai sensibili la tot ce ne inconjoara. Arta stradala este, practic, crearea unui discurs in spatiul public si, la un nivel, exista o implicatie sau pozitie socio-politica.

Oricum, arta influenteaza dispozitia si mentalitatea publicului in diverse moduri si ofera stimuli putenici creierului. Cum spunea si Brecht, “arta nu este niciodata fara consecinte”.

 

Ce ai desena pe Casa Poporului? Dar pe Casa Presei?

Pe Casa Presei, cercuri concentrice colorate cu centrul in varful antenei, care sa simbolizeze informarea sau dezinformarea natiunii. Daca nu, oricum ceva in legatura cu sah mat-ul informational si manipularea.

Pe Casa Poporului, o oglinda.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related