milkywaves.live îți ia capul din nori și ți-l duce printre stele

milkywaves.live îți ia capul din nori și ți-l duce printre stele

Desi prin vidul interstelar nu patrunde aproape niciun sunet, regulile sunt altele in „galaxia” lui Lucian Rosu (Art Director), autorul unui proiect audiovizual pentru cei care vor sa-si adune ideile (sau sa-si piarda gandurile) printre planete si vizualuri cosmice. 

Inspirat de David Bowie (recomandare: documentarul Five Years), timp de vreo 5 ani, Lucian a construit fara sa vrea la milkywaves.live, cautand muzica potrivita („dar asta e ca si cand as respira”).  Cu colectia inchegata, Lucian s-a ocupat de designul platformei (de la logo pana la layout si planete) si i-a dat drumul in spatiu.  

Vizualurile care insotesc piesele sunt imaginate de alti colegi din industrie sau oameni creativi dornici sa contribuie la galaxia muzicala. De fapt, Lucian primeste propuneri de la oricine vrea sa contribuie, va zice el detalii.

Recenziile de pana acum pentru radioul galactic suna cam asa:

- „daca wetransfer si nicecream ar avea un copil”;-
„pentru zilele alea proaste, cand nici YouTube recommended nu mai e ce-a fost”;
- „otherworldly selection of tracks, live from the curator of fine moods and Creator of Milkywaves, Mr. Lucian Rosu”.

Daca esti pe aceeasi unda, in cautare de piese retro-electro-alternative, gasesti pe milkywaves trei playlisturi, Marte, Venus si Neptun, fiecare cu alta atmosfera. (Gata, cred ca mi-am scos din sistem toate glumele spatiale.) Mai multe aflam acum de la Lucian.

 

Publicitar, cu ideea unui radio online

Datorita lui tata am ajuns in publicitate initial. Acum vreo 11-12 ani aveam o perioada in care nu prea stiam in ce directie s-o apuc, iar prin el am ajuns sa fac materiale de promovare pentru o agentie imobiliara. Am invatat singur programe de grafica si, in timp, mi-am dat seama ca-mi place si as putea face asta pe termen lung.

Pe cand eram la Publicis, eu ma ocupam cu pus muzica in partea mea de birou si, pentru ca descopeream piese bune de adaugat in playlist zi de zi, la un moment dat, m-am gandit ca as putea face un playlist continuu, cu toata muzica buna pe care o adunasem. Adica, un radio. Muzica pentru mine a fost mereu ceva esential, o constanta cu multe functii: ma relaxeaza, ma energizeaza, ma ajuta sa-mi pun gandurile in ordine, sa lucrez.

Mi-am dorit un proiect creativ doar al meu, in afara jobului, pe care sa-l fac asa cum vreau eu, fara feedback de la client sau accounti, pe care sa-l cresc, dar sa-l las sa creasca si liber, de la sine.

 

 

Cum s-a intamplat concret

Au fost doua etape mari si late, daca stau sa ma gandesc. Vreo 5 ani de ascultat si cautat muzica, dar asta e ca si cand as respira, si cam 6 luni de aventuri condimentate cu formalitati, programatori si interactiuni aproape zilnice cu oamenii misto care s-au alaturat proiectului.

A fost un proces interesant, am aflat multe lucruri despre online (back-end, front-end, php) si, la final, inainte sa-i dau “play”, m-am ocupat de partea legala, care a presupus cateva drumuri la UCMR-ADA, niste hartogaraie si plata drepturilor de autor pentru muzica.

Apropo, doamnele de la UCMR cer playlistul complet, in format text. Sunt curios daca acolo la ei exista o persoana desemnata cu ascultatul radioului cu pixul in mana, bifand fiecare piesa :).

Baietii de la eclecticfm m-au ajutat cu know-how si sfaturi, mai ales la inceput. Asadar, comunitatea radiourilor online romanesti e mica, dar de treaba.

 

Conceptul milkywaves

Pentru mine, Space Oddity va ramane mereu unul din cele mai bune albume de muzica. De atunci, mi-a ramas in minte asocierea dintre muzica buna si spatiu, ambele vaste si ambele provocatoare de emotii complexe.

Radioul aduce impreuna muzica si spatiul, asa ca am vrut ca si numele sa faca acelasi lucru, intr-o forma condensata. La „need more space?” [n.r. sloganul radioului] am ajuns dupa un brainstorming cu prietena mea. Mi se pare ca „space” rezuma foarte bine ce simtim multi dintre noi ca avem nevoie: mai multa libertate, mai mult loc si timp pentru lucrurile care ne bucura. Precum muzica.

Stilul muzical e retro-electro-alternativ. As zice ca e muzica pe care ai vrea s-o asculti si pe plaja sau la un party relaxat, dar si atunci cand lucrezi si ai nevoie de un ritm care sa te ajute la asta.

Mi-am dorit ca ascultatorul sa poata alege playlistul care i se potriveste mai mult – cu personalitatea, cu momentul, cu activitatea – asa ca am vrut sa fie 3 canale, fiecare cu "mood"-ul ei. Pe Marte gasesti muzica upbeat si energizanta, pe Venus – indie-alternative iar pe Neptun – piese retro si chill.

 

Un radio vizual

Logo-ul e facut de mine, la fel si layout-ul si planetele. Initial, aveam o bara de sunet mai originala, dar am renuntat la ea pentru ca, din pacate, nu era si suficient de intuitiva.

Pentru background, am strans vizualuri ale unor artisti de peste tot, space-themed sau cu atmosfera potrivita, apoi am rugat colegi si oameni din industrie sa-mi trimita lucrari de-ale lor. Unii aveau deja, altii le-au facut special pentru radio and I love that (Cristian Moldovan, Elena Greta Apostol, Cristina Cazacu, SUMMERKID, Irina Perju).

Apreciez mult colaborarea cu Ramona Chirica, de la Colorhood, acest minunat hub de oameni creativi.

Deja e o colectie in crestere de vizualuri semnate de oameni talentati, la care poate oricine sa contribuie, daca ii place ideea. Cerintele sunt sa fie 1920x1080 pixeli si space-themed, in interpretarea fiecaruia.

 

Promo

Vreau sa creasca singur, natural, in primul rand. Nu vreau sa fac promovare agasanta. Deocamdata, exista un nucleu de oameni care asculta constant, dar creste treptat, de la zi la zi.  

Sa zicem ca-mi doresc sa trebuiasca intr-o zi, curand, sa upgradez serverul, care nu va face fata la un numar foarte mare de utilizatori simultani.

Nu pretind ca e primul radio de felul lui, nici macar de la noi. E primul meu proiect de felul asta, si ma bucur ca l-am facut, iar bucuria creste cu fiecare ascultator si cu fiecare feedback pozitiv. Sunt constient ca nu o sa asculte nimeni exclusiv milkywaves.live, nu o fac nici chiar eu. Intra, da play pe o planeta si, daca-ti place, revino. O sa incerc sa fie mereu un spatiu primitor si entertaining.

 

Planuri de viitor pentru milkywaves

Pentru moment, vreau sa extind colaborarea cu artisti romani, si nu doar la nivel vizual, ci si de continut audio. Mi-ar placea ca, in viitor, sa adaug un canal dedicat artistilor aflati la inceput de drum, care au nevoie de un spatiu in care sa fie auziti de cat mai multa lume, for free.

Pe langa asta, in curand va avea loc si un party de lansare, care e inca in stadiu de planificare. Dar stati cu ochii pe pagina de Facebook.

 

Playlistul lui Lucian

Ascult nicecream.fm, eclecticfm, bineinteles, iar in masina, mai nou, ascult Radio Romania Actualitati, in special in drum spre birou, cand e emisiunea Dimineata Crossover. E muzica buna si nu e vorbarie aiurea. Deseori, la semafor sau in coloana, Shazam-uiesc piese pe care sa le adaug in playlist mai tarziu. (Uite, am dezvaluit si una dintre surse.)

Melodie de ascultat la nervi mai jos (middle class angry teutons just do it for me when I’m upset).

Si o melodie de ascultat la bliss. For his smooth, silky, blissful voice:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Sectiune



Branded


Related