Balcanii văzuți din spațiu la Divan Film Festival

Balcanii văzuți din spațiu la Divan Film Festival

Cea de-a 9-a ediție a Divan Film Festival aduce în Craiova și Port Cultural Cetate filme cu ADN balcanic. Participanții vor avea ocazia să vadă filme balcanice inedite și apreciate, reunite sub tema ediției 2018 - “Balcanii visează” / “Balkan Dreams”. Divan Film Festival are loc în perioada 24 - 26 august în Craiova (Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu), iar în perioada 27 august - 1 septembrie se întâmplă în Port Cultural Cetate.

Festivalul dedicat filmelor și bucătăriei balcanice își invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, din îndepărtata tundră siberiană până în spațiu. La Divan Film Festival 2018, aflăm cum se văd Balcanii atât din înăuntru, cât și din afară, prin intermediul filmelor realizate de cineaști non-balcanici, descoperind totodată și realități de pe alte continente, consemnate de regizori din țările vecine.

“Ederlezi Rising” (regia Lazar Bodroza, 2018), un SF sârbesc remarcabil aflat la mijlocul distanței dintre iconicele “Solaris” și “Blade Runner”, ne prezintă idila “spațială” dintre astronautul Milutin și androidul Nimani, interpretat de celebra actriță Stoya. Cele două personaje, care dezvoltă o relație intimă cu consecințe neprevăzute, fac parte din echipajul primei misiuni spațiale a corporației Ederlezi către Alpha Centauri. “Ederlezi Rising” a câștigat recent premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film din Belgrad.

 

De la regizorul suedez de origine bosniacă Drazen Kuljanin vine la Divan Film Festival ceea ce ar putea fi o adaptare balcanică a neo-noir-ului “Sin City”. “A Balkan Noir” (2017) este o poveste despre răzbunare spusă de-a lungul a 20 de țigări, ce are ca personaj principal o mamă a cărei fiică a dispărut în urmă cu cinci ani. Filmul a făcut parte din competițiile festivalurilor de film de la Varșovia și Göteborg.

 

“Chris The Swiss” (2018), un melanj inovator de animație și documentar biografic, ne vorbește despre absurditatea războiului din perspectiva regizoarei elvețiene Anja Komfel. Explorând istoria întunecată a familiei, Anja ne duce pe urmele vărului ei, un jurnalist asasinat în Croația anului 1992, care documenta războiul iugoslav. Filmul a făcut parte din selecția oficială Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes din 2018.

 

Proiectat în închiderea festivalului de film la Berlin, “Ága” (2018), co-producție bulgară - germană - franceză regizată de Milko Lazarov, ne poartă prin tundra siberiană, în viața unui cuplu inuit. Complet izolați și amenințați de schimbările climatice și sănătatea precară, cei doi eschimoși își doresc arzător să își revadă fiica, plecată în căutarea unui trai mai bun.

 

Regizorul sârb Goran Paskaljević, premiat încă de la debutul din 1976 la Berlinale, livrează la Divan Film Festival un spectacol vizual de proporții: “Land of the Gods” (co-producție Serbia - India, 2016). Un film despre reîntoarcerea în locurile de baștină a unui bărbat plecat de 40 de ani, care se confruntă cu ostilitatea și prejudecățile locuitorilor unui mic sat din Himalaya.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.
Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Moșia Galicea Mare.

Văzut de Radio Guerrilla.

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cațavencii, Cinemagia, IQads, Life, Noizz, A List Magazine, Ziare.com, Business24.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, Utopiabalcanica.net, MunteanuRecomanda

Parteneri media locali: TVR Craiova, Gazeta de Sud, Radio Sud

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related