[Digital Nomads Inc.] Un trio disciplinat strabate lumea in tihna: Alina, Florin si Aventurescu

[Digital Nomads Inc.] Un trio disciplinat strabate lumea in tihna: Alina, Florin si Aventurescu

"Unde vreti sa ajungeti in continuare cu proiectul"? i-am intrebat pe Alina Cernea si Florin Bodin, un cuplu care in urma cu 2 ani au renuntat pe rand la joburile full-time (contabilitate, respectiv UX design) ca sa strabata lumea si sa le arate altora cum faci asta cu cap. Au raspuns ca Aventurescu face pur si simplu parte din viata lor zilnica si ca nu are nevoie momentan de vreun obiectiv mai mare. 

Iata, deci, cum uneori lucrurile mai sunt si de ajuns. Si se pare ca la baza acestei anomalii (!) a societatii moderne ar sta o contopire intre munca si viata; dar atentie, realizata in conditii de echilibru, ca niciuna sa nu se urce in capul celeilalte.

Sa nu va ganditi, insa, ca treaba s-a intamplat imediat. Alina si Florin au cochetat de mai multe ori in ultimii 10 ani cu lucrul independent de locatie. Prin 2010, cuplul s-a mutat in Grecia pentru a incerca sa gestioneze impreuna o afacere de web design; experienta celor 4 luni pe insula a fost minunata, dar businessul a fost un "esec epic". Clientii romani voiau sa vina la sediu, clientii greci nu prea erau. Asa incat Florin si Alina s-au reprofilat: au inceput cursuri intensive de greaca la Universitatea din Creta pentru a valorifica mai departe skillul, in Romania. Cum nici asta n-a functionat, "inapoi la joburile noastre" si-au zis atunci.

Cativa ani mai tarziu, dupa o vacanta atipica (3 saptamani in Dubai si Thailanda in plina iarna) si avalansa de curiozitati de la prieteni si cunostinte, Alina si Florin l-au conceput pe Aventurescu. De atunci, si-au devenit proprii manageri, invatand despre importanta disciplinei in traiul nomad (cu timpul, dar si cu banii). Detaliile sunt cruciale cand traiesti digital si in miscare.

De la Castelul Mikes din Covasna, Alina, Florin si Aventurescu ne-au scris o poveste de asezat in galeria Digital Nomads Inc., proiect editorial realizat alaturi de noul Mercedes-Benz Clasa ALa orizont urmeaza Grecia, Sri Lanka, Caraibe, Miami, Las Vegas si Los Angeles. Octombrie e singura luna neplanificata, dar nimeni nu e ingrijorat; deja se pricep sa gestioneze rapid toate detaliile unui trip nomad. Just Like You

 

Alina si Florin, background de angajati

Alina: Eu m-am avantat inca din tineretile timpurii la doua facultati: una cu profil economic la Titu Maiorescu si USAMV, management in agroturism. In urma primei facultati, m-am angajat in contabilitate, astfel am inceput sa fac bani - investiti toti in city breakuri, pe langa plata intretinerii acasa. A doua facultate m-a invatat doar lucruri de baza, mai utila a fost partea practica ce a urmat dupa.

Am multi ani de contabilitate,atat in firme micute, cat si la multinationale (Huawei), ultimii fiind in departamentul financiar al ONG-ului de mediu WWF Romania.

Florin: Fara nicio legatura cu ce fac acum sau cu ce am lucrat ca angajat, am terminat Facultatea de Drept la Spiru Haret, insa cu IT-ul am inceput o relatie de lunga durata de pe la 16 ani; am trecut de la web design si mai apoi user experience, pana la programare front-end.

In liceu am lucrat cu o firma de web design, am cochetat o perioada si cu freelancingul, iar ca angajat am incheiat 7 ani la HP pe post de UX Designer. In cele din urma, a trebuit sa renunt la job ca sa ma ocup de propriul proiect.


Bamboo Island (Ko Phi Phi Don), Thailanda

 

Prima schita Aventurescu

Alina & Florin: Intr-o iarna de acum 3 ani, colegii si prietenii nostri pregateau de zor brazi de Craciun, sarmale si cadouri, in timp ce noi inghesuiam in rucsaci costume de baie, ochelari de soare si sandale, pentru ca aveam sa ne petrecem sarbatorile de iarna (vreo 3 saptamani) prin Dubai si prin Thailanda.

Cand in Bucuresti ningea si viscolea, noi postam poze de pe plaja cu cate o nuca de cocos in mana. Va dati seama ca au urmat avalanse de intrebari: cum ati facut, ati castigat la loto? Mai ales de la colegii care aveau aceleasi venituri ca noi, iar ei considerau ca nu isi permit asa ceva, atunci noi cum naiba am reusit?

Asa ne-a venit ideea - pe o plaja in Krabi-  sa ne facem un blog in care sa povestim pas cu pas cum facem si sa postam ofertele pe care le gaseam si de care profitam mai mereu.

 

 

 

Desprinsi de job: Alina

Alina: Prima care s-a aruncat in hau am fost eu. Dupa un circuit prin Portugalia si Spania, proaspat venita din concediu cu mintea odihnita mi-am dat demisia, iar o luna mai tarziu iata-ma facand Excel-uri si calcule pentru Aventurescu.ro. Primele saptamani au fost ca un vis, aveam impresia ca in curand se termina concediul. Ma trezeam si stateam putin si ma uitam pe geam afara, fara sa ma grabesc.

Pe vremea cand lucram, dimineata mereu ma grabeam, niciodata nu aveam timp sa trag de timp acasa, nu sunt nici o persoana foarte matinala :) Mi-a luat vreo 2 luni sa ma obisnuiesc cu ideea ca nu trebuie sa ma mai inghesui la metrou dimineata, nu trebuie sa ma mai grabesc si nu trebuie sa-mi mai calculez cele 25 de zile de concediu.

 

A urmat-o Florin

Florin: La mine a fost putin mai greu; petrecusem o perioada destul de lunga la ultimul loc de munca, faceam parte dintr-o echipa buna si lucram la diferite proiecte. Pe langa asta, datorita „vechimii”, mi se parea putin ciudat si gresit sa renunt la job.

La multe luni dupa ce si-a dat demisia Alina, am plecat prin tara vreo 3 saptamani sa testam treaba asta cu lucratul de la distanta.

Ne-am dus in mijlocul padurii in Tara Hategului, aveam internet, lucram la site 3 ore, apoi mergeam sa facem drumetii. Dupa ce am vazut ce era de vazut pe acolo, ne-am mutat in Apuseni, apoi in Oradea, apoi Brasov, mergeam la terase, beam o cafeluta buna, cautam oferte, lucram la site, apoi ne plimbam, vizitam.

Experienta asta a fost un declic, m-a convins ca asta este de fapt ceea ce imi doresc cu adevarat, mi-am facut curaj si mi-am dat demisia cand ne-am intors acasa. M-am acomodat cu acest stil de viata mai repede decat Alina, cred ca in 4-5 zile :)


Doi prin Bali

 

"Nomazi digitali"

Florin: Nu pot spune ca ne-am intalnit direct /brusc cu notiunea de „nomad digital”. In ultimii 10 ani au fost o serie de evenimente care ne-au adus aici.

Spre exemplu, in 2010, eram pe insula Creta si am incercat sa-mi administrez de-acolo mica afacere de web design din Romania. Eu ma ocupam de proiecte si Alina se ocupa de partea administrativa, contracte si facturi. Insa Internetul era slab si aveam tot mai putini clienti deoarece toti intrebau unde avem sediul si cand ne putem intalni.

Afacerea mergea cu clientii mai vechi, insa proiectele au devenit tot mai putine. Pe langa asta, nu am reusit sa atragem clienti in Grecia. A fost un esec epic, insa experienta nu a fost lipsita de invataturi utile.


Pauza de masa in Creta

Mult mai tarziu, lucrand la HP, am avut posibilitatea sa lucrez si de acasa, lucrul acesta mi-a dat de gandit ca daca pot lucra de acasa la fel de eficient ca la birou, as putea face asta si din alta locatie.

In concluzie, am devenit nomazi digitali in adevaratul sens al cuvantului in momentul cand „plecat la drum cu aventurescu.ro” si sa lucram numai online, din diverse locatii. In ultimii 3 ani, nu a contat de unde ne desfasuram activitatea, atata timp cat am avut conexiune la internet.

 

 

 

Perceptia?

Alina: La inceput toti apropiatii ne-au privit cu scepticism. Una dintre intrebarile pe care le-am primit de la o colega atunci cand mi-am anuntat planurile de a renunta la job pentru a ma dedica site-ului a fost:” Pai si cu contributia la pensie ce faci?” . M-a amuzat teribil. Parintii, la fel, se intrebau cum o sa ne sustinem financiar - si cel mai important, cine o sa ne plateasca contributiile la pensie si sanatate?

Dupa 2 ani de zile de cand am renuntat la joburi, putem spune ca ne traim visul, iar familia si prietenii au inteles in sfarsit ca exista viata stabila din punct de vedere financiar si daca nu esti angajatul cuiva si, mai ales, ca poti calatori in acelasi timp.

  

Work-by-project ca stil de viata

Alina & Florin: Sincer, nu am mai reveni la viata de dinainte, cu toate ca riscuri exista la stilul de viata de acum. Am invatat ca putem fi mult mai organizati, eficienti si disciplinati decat am fi banuit, inclusiv pe parte financiara. Ne organizam astfel incat sa nu ramane fara cash flow in caz de perioade cu venituri mai mici si proiecte mai putine. Incercam sa facem si economii.

Am invatat, practic, ca putem fi proprii manageri, iar asta ni se parea extrem de greu ca angajati. Ni se parea ca managerii nostri au o greutate enorma pe umeri, sa conduca echipe, sa organizeze toata activitatea ca totul sa functioneze.

Noi a trebuit sa invatam sa discutam cu colaboratorii, sa verificam contracte, sa livram la timp proiectele, toate acestea in timp ce ne organizam si trasee de calatorii sau in timp ce suntem plecati departe de casa.

Inca de la inceput am stiut ca nu poti porni pe acest drum fara niste bani deoparte. Am invatat ca la fiecare investitie de 1 leu trebuie sa scoatem cel putin 2 lei si asta trebuie sa functioneze pe termen lung.

Inca o chestie importanta pe care ne-am concentrat a fost sa cream venituri din mai multe surse, sa nu depindem de o singura sursa. Cu siguranta exista loc de imbunatatire, insa pana acum suntem multumiti.

 

Conditii de lucru

Alina & Florin: Disciplina e cea mai importanta, spunem noi. Fara ea nu ai cum sa reusesti pe termen lung. Daca te culci pe o ureche azi sau maine, luna viitoare nu vei avea incasari suficiente si nu iti vei putea sustine ritmul de viata.

Ne putem adapta sa lucram de oriunde cu conditia sa avem o cafea buna, o masa, liniste si internet. Sunt 4 elemente-cheie pentru noi. Fara o cafea buna, nu putem incepe lucrul dimineata. Daca e galagie la cafenea sau la hotel, nu ne putem concentra si, evident, fara internet nici nu se pune problema.


Birouri din Zanzibar


Stoc de bambus si banane la indemana

Am inceput sa ne alegem cu atentie destinatiile pe care le vizitam, dar si cazarile (fie hoteluri sau apartamente Airbnb), hostelurile nu mai sunt o optiune pentru noi.

Cateodata ne mai lovim si de problema fusului orar, pentru ca tot timpul trebuie sa lucram pe fusul Romaniei. Astfel trebuie sa ne facem bine calculele cand si cum sa lucram intr-o anumita zona a lumii astfel incat sa nu ne afecteze activitatea online din Romania.

 

Digitalul, viata si munca

Alina & Florin: Cand esti angajat, teoretic la ora 18.00, inchizi tot si te „desprinzi” de job. Ca nomad digital sau antreprenor online, munca se suprapune cumva cu viata personala si trebuie sa te auto-disciplinezi, sa stii cand sa te opresti, sa-ti faci un program si sa nu te lasi dus de val, chiar daca muncesti la propria ta pasiune.

Ocazional ne mai lasam dusi de val si sunt zile cand lucram mai mult decat de obicei, fie ca avem mai multe proiecte in lucru sau pe partea tehnica. Dar, in general, avem un program strict si incercam sa ne tinem de el.


Desertul Wadi Rum, Iordania

 

Publicul Aventurescu, astazi

Alina & Florin: Calatori, turisti, freelanceri, angajati, vanatori de oferte sau pensionari. Aventurescu este o comunitate mixta. Unii pornesc pentru prima oara in aventura organizarii unei vacante pe cont propriu pe baza articolelor noastre, altii sunt calatori experimentati, mai arunca un ochi pe site sa nu cumva sa le scape vreo promotie sau ne cer un sfat despre diverse destinatii.

Comunitatea a crescut in mare parte organic prin propagarea articolelor (share pe Facebook, via email, oral, etc), dar si prin promovarea activa pe Facebook.

 

 

Monetizare si colaborari

Alina & Florin: In momentul acesta, avem venituri din marketing afiliat (din bilete de avion si recomandari de hoteluri), venituri din afisare de bannere si din advertoriale (scriem contra cost despre diferite servicii ale unor branduri cu relevanta in comeniul calatoriilor), ocazional mai scriem articole si pentru alte site-uri sub forma de guestwriting, contra cost bineinteles, despre diferite subiecte bazate pe calatoriile noastre.

Cea mai lunga colaborare pe care o avem este cu Momondo Romania, cel mai bun motor de cautare pe partea de bilete de avion si hoteluri. Am colaborat si cu Blue Air, Vola si mai lucram cu agentii de publicitate pentru diferite advertoriale (spre exemplu, am scris despre Lufthansa, eSky, Orange etc).

Da, putem spune ca dupa 3 ani de munca zilnica, proiectul se autosustine si ne sustine financiar stilul de viata.

 
Pahar de vin localizat in Tbilisi, Georgia

 

De unde ne scrieti si ce urmeaza?

Alina & Florin: Va salutam din satul Zabala, de pe terasa conacului Mikes! :) In general, vara o petrecem in Romania, pentru ca este atat de frumoasa! Asa avem timp sa ne relaxam in munti, sa descoperim locuri extrem de frumoase, dar sa ne si pregatim traseele pentru restul anului in tihna.

Planuim sa mergem prin Grecia in septembrie, sa facem un traseu prin Sri Lanka in noiembrie, in decembrie mergem in Caraibe sa petrecem Craciunul si revelionul e posibil sa ne prinda in Miami, urmeaza apoi sa mergem iar prin State la anul (Las Vegas si Los Angeles).

Luna octombrie o avem momentan „descoperita” asa ca va fi o surpriza si pentru noi pe unde vom ajunge, pentru ca pe acasa sigur nu stam prea mult.

 

Uite o idee: aventurile n-au nevoie de vacanta si rutina poate cunoaste variatii foarte interesante. Aventurile se pot trai zi de zi, saptamana de saptamana, iar rutina se poate modela in functie de ele. Adevarul e ca nu esti legat de cladiri, orase sau tari. Nu depinzi de birou, nici macar de rutina; numai de tehnologie. Iar asta face totul customizabil. 

Exploram optiunile oferite de mobilitatea digitala alaturi de noul Mercedes-Benz Clasa A intr-o serie editoriala parte din campania "Just Like You".

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Campanii

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related