[Digital Nomads Inc.] 3 ani de drumuri trase in cadre. Cum a devenit Catalin Stanciulescu (BackPackYourLife) vlogger si calator full-time

[Digital Nomads Inc.] 3 ani de drumuri trase in cadre. Cum a devenit Catalin Stanciulescu (BackPackYourLife) vlogger si calator full-time

Stii momentul ala cand realizezi ca viata nu trebuie traita intr-un singur fel? Nu? Atunci poate la tine urmeaza. Pentru Catalin Stanciulescu, asta a fost pe la 29 de ani, cand "orizontul 30" ii tot lansa presiuni. Asa-numita 'contra' a venit intr-o noapte, pe la 2.00, cand si-a luat un bilet doar dus catre Peru. Azi ne scrie dintr-o camera de hotel din Butuan (un orasel din nordul Regiunii Mindanao, Filipine) ca in curand implineste 3 ani de calatorit nonstop.

Traseul? A inceput cu America de Sud (Peru, Columbia, El Salvador, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Mexic, Cuba si Ecuador), careia i-a urmat Asia (Thailanda, Cambodgia, Vietnam, Malaezia, Japonia, Coreea de Sud si Singapore), iar printre ele a facut si cateva escapade prin Europa (berea in Norvegia e scumpa sa stiti). Are trecut in calendar Bali, 3 saptamani de iarasi-Europa, dupa care o destinatie-surpriza.

Niciuna nu va lipsi din vlogurile de pe BackPackYourLife, pornit dupa primele 3 luni de America de Sud.  Pornit ca un jurnal pentru apropiati, canalul a ajuns la peste 230.000 de followeri fara investitie. E un travel vlog cu niste twist-uri: de pilda, o plimbare prin cel mai periculos oras din Filipine sau un interviu cu mana dreapta a lui Pablo Escobar. 

Catalin a inceput UNATC-ul, pe care regreta ca nu l-a terminat. A intrat apoi in televiziune, jucand intr-o telenovela romaneasca sistata brusc, dupa peste 500 de episoade produse. Nu si-a dorit sa ajunga digital nomad, dar astazi produce content video din toata lumea si bifeaza succesul cu fiecare om inspirat sa se desprinda de conformismul care-l tine intr-un loc. 

Apropo, digitalul ofera o mobilitate pe care abia invatam s-o folosim. Si ar fi o chestie sa te lasi inspirat, pana la urma viata are o gramada de optiuni. Just Like YouIntr-o serie editoriala realizata impreuna cu noul Mercedes-Benz Clasa A, vorbim cu pionierii libertatii de miscare, nomazii digitali care iau caile mai putin batute, dar musai conectate la internet.

 

Un actor grabit si 4 ani de TV

Intr-adevar, am urmat cursurile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, dar doar pentru putin timp. Vedeti, eu nu am fost un copil model si nici un elev/student model. Desi am intrat cu medie mare, am fost exmatriculat dupa primul semestru (am adunat aproximativ 40 de absente si asta a fost). Mintea imi statea la altceva in acea perioada. 

In televiziune am intrat in iarna lui 2010. Intr-o dimineata, ma suna mama si-mi zice "Cata, vezi ca am citit eu de nu stiu ce casting pentru o noua productie TV. Ia baga-te, vezi ce iese". M-am dus, am dat castingul si, surpriza, o saptamana mai tarziu am fost sunat.

Au urmat 4.4 ani in care am fost si unul dintre actorii principali + producator/regizor al productiei, impreuna cu un foarte bun prieten si actor, Alin Brancu. Am invatat enorm; televiziunea te poate transforma intr-o semi-vedeta peste noapte. Conteaza mult cum esti tu, in interiorul tau. Personajul meu, Andrei Maris, era unul cumva departe de personalitatea mea, dar am reusit sa-l inteleg si ma bucur ca i-am dat viata in cele peste 500 de episoade pe care le-a avut serialul.

Totul s-a terminat brusc, asa cum se intampla tot timpul in televiziune. Primesti un telefon si, gata, nu mai filmezi, nu mai sunt bani, nu mai exista buget. Asa a fost si la noi. In ianuarie 2014 totul a luat sfarsit.

 

Ce facem acum?

Am  produs un episod-pilot pentru un sitcom gandit intr-o dupa-amiaza de martie impreuna cu toti colegii din serial - pe care am incercat sa-l ducem la diverse case de productie. Din pacate, o productie interna autohtona costa destul de mult si nici nu era foarte rentabila ca investitie din prisma televiziunilor. Era mult mai simplu pentru un trust sa cumpere un serial deja facut decat sa produca unul de la 0. 

Am pus in acelasi timp bazele unui curs de actorie pentru copii, impreuna cu Alin Brancu si Cristina Gavriloiu (partenera mea din serial si probabil cea mai tare persoana pe care am cunoscut-o vreodata; a trecut de la actorie la avocatura si vreau sa-i transmit ca sunt mega mandru si fericit de intreaga ei activitate).

Am avut cursuri in Bucuresti, Giurgiu si Buftea, lucrand cu sute de copii si invatandu-i, in mod interactiv, ce inseamna sa devii actor. Cam asa mi-am petrecut anul 2014-2015.

 

"Pleaca!"

Fast Forward. 16 octombrie 2015. Noaptea, ora 2.00. Simteam nevoia ca trebuie sa fac ceva, sa ies cumva din zona de confort. Luna urmatoare implineam 30 de ani. 30 DE ANI. Treaba asta m-a speriat si m-a si motivat... Sa ce? Nici eu nu stiam. M-am dus la PC si am inceput sa caut bilete de avion. Voiam sa plec undeva, departe. Cautam un bilet pana in 700 de euro. Dus-intors.

Vad Madrid-Lima. Bai, Lima asta e in Peru, parca, nu ?

Da, e Peru. AAA, e interesant acolo. Machu Picchu etc. Dar stai, am nevoie de viza? Cum e in America de Sud? Intru pe mae.ro si dau la search: Peru. ...cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru o sedere de maxim 90 de zile. Perfect. Iau biletul si pe-urma stau si ma uit in gol.

Nu stiu ce e in mintea ma. Dar ma trezesc instant. Bai, plec in Peru. Chiar plec in Peru.

25 octombrie 2015. Ziua plecarii. Emotii. Haos. Mi-am luat tot? Am nevoie de 2 incarcatoare pentru telefon? Cate carduri am? Dar imi ajung banii? Am destul cash? Sa mai iau o geaca? Am doar o bluza groasa, mai imi trebuie inca 2. Sau 3? Mama zice sa iau 3. Dar mama zice sa iau 3 si cand e vara. Lasa ca ma descurc cu una... Si asa am plecat eu in Peru, cu un rucsac de 7 kg in care aveam 3 bluze (mama).

Am fost plecat 3 luni de zile incredibile. M-am intors in tara cu gandul de a continua viata oarecum socially-correct pe care o traisem pana in acel moment, dar ceva era schimbat si nu mai puteam sta intr-un loc.

 

Vlogul

BackPackYourLife a inceput dintr-o joaca, in al doilea drum prin America de Sud - februarie 2016. Am inceput sa fac vloguri pentru ca ma plictiseam. Calatoream singur si trebuia sa fac ceva. Asadar, mi-am zis: hai sa iau si eu o camera, care-o fi, si sa fac niste video-uri ca sa vada si mama, tata, sora mea etc. 

Eu sunt mai atras de lucrurile mai ciudate, mai putin documentate de alti travel vloggeri. Imi plac oamenii, evenimentele sociale, cat si zonele mai putin “sigure”. Fie ca vorbesc despre video-ul in care l-am intervievat pe Popeye, mana dreapta a lui Pablo Escobar, fie ca ma plimb prin Marawi, oras din Filipine atacat si dominat de ISIS in 2017, atunci simt adrenalina. Cel mai mult ma atrag locurile mai putin vizitate.

Canalul avea 5.000 de abonati in noiembrie 2016. In decembrie sarbatoream 50.000, iar in februarie 85.000. In mai am atins 100.000, iar acum am aproape 230.000.

Cresterea pe YouTube este extrem de greoaie, mai ales in Romania, mai ales pe aceasta nisa. Eu am avut noroc - foarte mult, as putea zice. Am prins niste video-uri bune, cu tot cu titluri, care s-au viralizat si mi-au adus trafic.

Eram singurul vlogger de travel in 2016 din Romania si lucrurile au ramas aproape la fel din pacate. Mai sunt oameni care au creat sau creeaza content genial pe travel, cum ar fi Daily Sugars sau Travel n2, dar ei au si niste vieti sociale normale, iar pentru asta au absolut toata admiratia mea.

 

Nomadul digital

A fi nomad digital e un mare trend, mai ales in Asia. Am cunoscut zeci de oameni ce au renuntat la joburile lor 9-5 pentru un venit mult mai mic, dar avand independenta. Oameni ce-si doresc altfel de vieti, cu alte prioritati decat cele pe care ni le recomanda societatea :)

Pentru mine, a fi nomad digital inseamna putin altceva. Natura muncii mele, acum, e legata 100% de calatorit. E greu sa creezi content constant si de buna calitate fara sa te misti. Iar mie asta imi plaaace teribil. Desi am avut luni bune pe care le-am petrecut in aceeasi tara (Vietnam, de exemplu), tot timpul am simtit nevoia de a ajunge in locuri noi, de a filma lucruri noi si de ma reinventa.

Un nomad digital poate sta intr-o tara 2-3-4 ani, in timp ce eu trebuie sa schimb locul, zona, orasul sau tara cat mai des posibil, lucru ce-mi place teribil.

 

Stil de viata, stil de lucru

Eu am un sistem de lucru foarte bine pus la punct. Spre exemplu, urmeaza sa plec pe Insula Siargao, cel mai tare loc la ora actuala din aceasta tara. Mi-am planificat din start lucrurile pe care le voi vizita. 

Luni, marti si miercuri sunt strict zile de filmat. Nu editez absolut nimic, fac un fel de daily vlogging care functioneaza si ca ghid de calatorie pentru zona. Joi si vineri trag cadre - filmez numai la Golden Hour (rasarit si apus), trag cadre B-roll, pentru intro-uri, secvente muzicale etc. Sambata ma voi relaxa si voi gusta din viata de noapte de pe insula. Duminica imi voi organiza toate fisierele si voi pregati munca pentru saptamana ce urmeaza. In saptamana urmatoare, primele 2-3 zile le voi petrece fie in camera de hotel, fie intr-o cafenea, editand aproximativ 6-7 ore/zi.

Acesta este work-flow-ul meu si am ajung sa-l respect cu sfintenie, mai ales atunci cand calatoresc singur (peste 80% din timp).

 

Promovarea

De Facebook nu m-am ocupat mai deloc. De vreo 3-4 luni am inceput mai puternic cu Instagram-ul, dar tot greu e. Eu nu sunt bun la social media si nu imi place, in general. Mie-mi place sa fac video-uri, imi place sa ascult muzica buna si sa trag cadre cat mai bune. YouTube-ul este singura platforma care mi-a permis sa fac asta si ii sunt fidel.

Publicul care ma urmareste aici este printre cele mai advertiser friendly din Romania. Peste 85 dintre prietenii mei virtuali au intre 18 si 35 de ani, treaba care ma bucura teribil.

Interactionez zilnic cu cei care ma urmaresc, ii ajut sa-si planifice vacantele si chiar calatoresc alaturi de ei. In luna iunie a acestui an am calatorit prin Vietnam cu 7 romani din toate colturile Europei. La fel, in ianuarie voi calatori cu 8 romani prin America de Sud. Asta reprezinta cea mai mare realizare, din punct de vedere profesional, pentru mine.

 

Greutatile

Singurele lucruri dificile sunt energia si lucrurile care te mai pot surprinde. In curand fac 3 ani de calatorit non stop. Am fost intr-o gramada de locuri extraordinare, plaje incredibile, jungla, orase, lacuri etc. Este foarte greu sa mai fii surprins.

Calatoritul poate deveni rutina, poate deveni frustrant, poate deveni plictisitor. Da, sa calatoresti poate fi si plictisitor. Dar asta face parte din viata. Singura diferenta e legata de optiuni. Eu pot alege. Atunci cand calatoresti, poti alege. Vrei o plaja? Sau vrei un oras? Unde iti doresti sa mergi acum? Iti faci research-ul si te-ai dus.

 

Familia ma sustine 100% in ceea ce fac, iar asta e important. Am sute de mesaje in care diversi oameni imi scriu: "As vrea sa calatoresc si eu, am posibilitati, dar cand le-am zis prietenilor si parintilor de ideea mea, mi-au spus ca mai bine imi bag mintile in cap si-mi vad de treaba.”

De obicei raspund ca nu tot ceea ce functioneaza pentru mine va functiona si pentru altii. Calatoritul pe termen lung ridica probleme diferite fata de o vacanta.

Totusi, mai tuturor le zic "ecuatia vietii", gandita de BackPackYourLife :)) intr-o zi de 24 de ore, o treime ne-o petrecem dormind. Mai raman 16 ore. 8 le petrecem fie la scoala/universitate, fie la job. 2-4 ore/zi se duc pentru lucrurile normale: mancat, cumparaturi, plati, facturi, trafic, stat la cozi etc. Mai raman 4 ore, sa zicem, pentru noi.  Ganditi-va o secunda la treaba asta. 

Viata pe care o traiti trebuie sa fie directionata de dorintele voastre, in niciun caz de atasament sau de reguli sociale nescrise. Societatea in sine este gandita pentru a ne tine intr-un loc - dar astazi traim o perioada in care lumea ne e deschisa. 

 

Definitia succesului 

Faptul ca am aproape 230.000 de oameni care ma urmaresc si ca strang, in medie, 2.000.000 de vizionari/luna evident ca ma bucura, ma face sa simt ca munca-mi este apreciata. La fel, faptul ca am reusit sa strang, in mai putin de 2 ani ani, de la zero, cea mai mare comunitate online romaneasca de oameni ce iubesc calatoriile ma bucura si mai mult.

Dar succesul il simt atunci cand reusesc sa dau curaj, sa arat oamenilor ca Planeta e mare si frumoasa, ca a calatori nu este mai periculos decat a sta acasa si ca oameni frumosi sunt peste tot.

Partea a doua a anului ma va duce printr-o zona mega interesanta a lumii, pe care de abia astept s-o explorez si sa vi-o arat. E ora 01.16 acum, ma trezesc in 6 ore si plec intr-un alt oras, cu alte lumini si cu alte povesti de spus.

 

Catalin si-a calculat proportia ideala fara influente si fara prea multe griji. Tu cat de static esti si cat de nomad ai vrea sa fii? Adevarul e ca nu esti legat de cladiri, orase sau tari. Nu depinzi de birou, nici macar de rutina; numai de tehnologie. Iar asta face totul customizabil.

Exploram optiunile oferite de mobilitatea digitala alaturi de noul Mercedes-Benz Clasa A, anume intr-o serie editoriala parte din campania "Just Like You".

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related