IDEO IDEIS #13 se desfășoară între 06 și 12 august la Alexandria, sub sloganul „Tu cât ai dat cu fail?”. Tema de anul acesta îți propune o schimbare de perspectivă asupra eșecului: o nereușită profesională sau personală este o șansă să te cunoști mai bine, să evoluezi în carieră și chiar să devii un om mai bun. Amalia Enache, Ana Ularu, Deliric, Andreea Bădală și Radu Jude s-au implicat în campanie și și-au asumat public un eșec personal, pentru a le transmite liceenilor un mesaj important despre ce înseamnă perseverența.
„De mine am fost dezamăgită cel mai des, poate prea des. Am lucrat mult cu mine să nu mă mai învinovățesc atât de ușor pentru atâtea. De pildă, că am fost peltică rău când eram mică și, iată, acum prezint știri, deși nu ar fi zis nimeni că voi reuși vreodată asta. Sau că nu am intrat la facultate la Geografie, la secția de unde aș fi ieșit ghid turistic. Pentru cineva cu rezultatele mele, a părut de neînțeles să nu intru din prima la facultate. N-am pierdut vremea, am învățat tot felul de lucruri în anul care a trecut, până când am intrat la Jurnalistică la Timișoara, inclusiv să fac injecții.”, povestește jurnalista Amalia Enache, prezentatoare a Știrilor PROTV.
Despre raportarea la eșecuri vom vorbi și sâmbătă, 11 august, la Seara Povestitorilor, care va avea mai mulți speakeri ca niciodată: colectivul revistei DoR (Cristian Lupșa, Anca Iosif și Elena Văduva), fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, artistul Dan Perjovschi și fondatoarele asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. De asemenea, regizorul Radu Jude și actorul Mihai Bobonete vor susține câte un masterclass vineri, 10 august, moderat de Cătălin Ștefănescu.
Timp de o săptămână, locuitorii orașului Alexandria și vizitatorii vor lua parte la 17 spectacole de teatru (8 profesioniste + 9 de teatru tânăr), iar centrul orașului va fi animat în permanență de spectacole stradale și concertele Fanfara Transilvania. Și anul acesta, la Cinemateca Târzie vor fi proiectate cele mai interesante filme românești și europene ale anului. Dintre acestea, Un pas în urma serafimilor (r. Daniel Sandu) și Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (r. Bogdan Th. Olteanu), două filme de debut autohtone, au în distribuție tineri actori care au participat în anii trecuți la IDEO IDEIS.
În afara spectacolelor de teatru profesionist invitate, toate evenimentele din cadrul festivalului sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.
Fiecare trupă din secțiunea Spectacole de Teatru Tânăr are alături un mentor care le oferă participanților nu doar feedback aplicat, ci și îndrumare într-un sens cultural mai larg. Mentorii celei de-a 13-a ediții sunt Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoș și, pentru prima oară la IDEO IDEIS, Alexandru Papadopol.
ART&PLAY este secțiunea de dezvoltare comunitară a IDEO IDEIS, special creată pentru locuitorii din Alexandria. În fiecare zi din festival, copii și părinți din Alexandria pot participa la ateliere de dezvoltare personală, consiliere, cinema, filosofie și teatru comunitar. Participarea la ateliere este gratuită, locurile disponibile fiind ocupate în ordinea înscrierii.
Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
IDEO IDEIS 2018 este Hotspot cultural BRD.
Sponsori: Telekom România, Jacobs și Magia Alintaromei, Aqua Carpatica, Proinvest, Terraform, Brain SRL, Aurelian Săndulescu, Eurocar, Germino, Bredent Medical, Implant Consult, Ivagri, Societatea Profesională Notarială „Todireanu Mircea și Todireanu Magdalena”, Hary Pet, Eliana SRL, SC Deea SRL, Birou Individual Notarial Iote Elena
Partener de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria
Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Muzeul Județean Teleorman, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Asociația de prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria
Parteneri: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul EXCELSIOR, Festivalul Comediei Românești (FestCO), Divan Film Festival, One World Romania, ZeList, Conciato
Parteneri media: Virgin Radio, Radio România Cultural, Dilema Veche, Scena9, Ziarul Metropolis, SUB25, Liternet.ro, VICE România, The Institute, IQads, Start-up.ro, Noizz.ro, Liber în Teleorman