Flavius Ilioni, coordonatorul Timisoara Refugee Art Festival (TRAF), lucreaza de 6 ani cu refugiati si solicitanti de azil. In tot acest timp, a folosit de mai multe ori expresii artistice pentru a aduce migrantii impreuna. Muzica, mancare, ateliere. Iar Asociatia SolidArt, entitatea din spatele festivalului, a luat fiinta in 2017, dupa prima editie Timisoara Refugee Art Festival. Din ea fac parte actori, scriitori, designeri si asistenti sociali "uniti de convingerea ca o schimbare se poate produce".
TRAF are ca scop conectarea comunitatii locale cu refugiatii care locuiesc in Timisoara si diseminarea de informatii despre fenomenul migratiei fortate la nivelul intregii tarii.
Au fost 4 zile de TRAF la aceasta a doua editie desfasurata in luna mai, la care au participat peste 500 de oameni. Pe langa activitatile proprii, organizatorii au avut si productii invitate: doua trupe de muzica care au concertat, o piesa de teatru, proiectii de film si asa mai departe. Asociatia Timisoara 2021 si UNHCR Romania au contribuit decisiv la reusita festivalului. De cealalta parte, insa, ignoranta si lipsa rabdarii fac victime printre oamenii cu acces la internet:
Ne-am confruntat, mai ales in ultima saptamana inainte de TRAF, cu foarte mult hate speech pe pagina noastra de Facebook. Dar eu am primit si amenintari cu moartea pentru ca lucram cu refugiati.
Un pic de intro. SolidArt
Timisoara Refugee Art Festival a avut prima editie in 2017, in cadrul unui proiect finantat de Comisia Europeana, care avea ca scop productia unei piese de teatru cu 15 tineri refugiati si 15 tineri non-refugiati din Timisoara.
Pe langa piesa de teatru, s-au adaugat ateliere de film, pictura, muzica si instalatii de arta. Asociatia SOLIDART s-a nascut dupa prima editie Timisoara Refugee Art Festival si reuneste actori, scriitori, designeri, asistenti sociali si lucratori de tineret, cu experienta diversa atat artistica cat si sociala si de management, uniti de convingerea ca o schimbare se poate produce.
Obiectivele organizatiei
Scopul asociatiei Solidart este de a crea cadrul pentru un dialog constructiv intre oameni, de a participa la formarea de comunitati solidare, responsabile si constiente, de a oferi membrilor acestor comunitati incredere pentru a se implica activ in viata comunitatii, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale si educationale prin:
- formarea unei comunitati de oameni care sa adere la scopul Asociatiei
- crearea unui spatiu social de expresie artistica interculturala
- organizarea de ateliere de arta prin care sa ofere persoanelor vulnerabile o voce si increderea ca aceasta voce este ascultata si conteaza
- realizarea de proiecte educative prin mijloace artistice
- productia si gazduirea de evenimente culturale ce au potentialul de a pune in discutie valorile comune ce ne unesc si de a sensibiliza publicul larg cu privire la problemele sociale
- combaterea discriminarii de orice fel si sustinerea integrarii sau reintegrarii sociale
- facilitarea accesului publicului la actul cultural
Proiecte
Spatiul BASCA - un spatiu de intalnire pentru persoane vulnerabile, artisti si comunitate. Basca este situata pe Splaiul Nicolae Titulescu nr. 5 (in curtea fostei fabrici de palarii Paltim). Locul unde s-a nascut TImisoara Refugee Art Festival - prima editie, si pe care l-am pastrat ca si liant cultural comunitar.
Teatru Forum - o forma de teatru care implica spectatori in derularea scenelor si finalul povestilor. Victor Dragos, regizorul de teatru forum, alaturi de alti colegi, au fost formati pentru a folosi aceasta metoda de interactiune si interventie in comunitate. In Decembrie 2017 am organizat la Timisoara un traning de teatru forum cu Rui Frati de la Theatre de l'Opprime din Paris.
Surse de finantare. Companii care v-au sprijinit
Suntem finantati prin derularea de proiecte, activitati de fund-raising, donatii, campanie 2%. Am beneficiat de donatii din partea unei companii de constructii, cu materiale de constructii pentru realibitarea BASCA dar nu avem un parteneriat constant de finantare din partea vre-unei companii din Timisoara. Am avut cateva discutii si cu alte companii, care speram sa se concretizeze pe viitor si sa sustina proiectele noastre comunitare.
TRAF
S-a nascut, asadar, in cadrul unui proiect finantat de Comisia Europeana, si a avut ca scop conectarea comunitatii locale cu refugiatii care locuiesc in Timisoara si diseminarea de informatii despre fenomenul migratiei fortate la nivelul intregii tarii. Sau, cum ne place noua sa spunem, construirea de poduri intre comunitatile de reugiati si cele locale, prin arta.
Eu lucrez de aproape 6 ani in Timisoara cu refugiati si solicitanti de azil si am folosit de multe ori diferite expresii artistice (muzica, mancare, ateliere) pentru a aduce migrantii impreuna.
Exista provocari in procesul de integrare a refugiatilor in Romania, datorita discriminarii si neintelegerii fenomenului - care duce la teama - si de aceea am vrut sa vorbim despre asta. Dar fara a crea o imagine de mila sau compasiune ci de umanitate si a faptului ca avem mai multe lucruri in comun decat care ne separa.
Prima editie. Evolutie
In primul an, TRAF a insemnat evenimente pe parcursul a 2 zile: o zi pentru o dezbatare la Universitatea de Vest din Timisoara si inca una (sambata) pentru productiile proprii artistice (film, concert de muzica, teatru forum, instalatii de arta si expozitia de pictura).
Anul acesta ne-am dorit sa devenim un festival in sensul intreg al cuvantului, adica sa nu avem expuse doar productii proprii, ci productii invitate. Si am reusit asta. Am avut 2 trupe de muzica care au concertat, 1 piesa de teatru, proiectii de film, etc.
Am inceput sa organizatm TRAF Editia II din Noiembrie 2017, cand am aplicat pe diferite finantari pentru festivaluri, asa ca stiam programul si conceptul cu mult timp inainte.
Resurse si parteneri
Doi partenerii au jucat un rol masiv in realizarea festivalului, respectiv Asociatia Timisoara 2021 care a finantat 2 concerte din cadrul festivalului, respectiv UNHCR Romania care a finantat o parte din activitatie de traning, dezbatere, seminar etc.
Dar pe langa suportul financiar in sine, increderea pe care cele doua asociatii reprezentative pentru evenimentului nostru, Asociatia Timisoara 2021 ca si reprezentare culturala iar UNCHR ca si autoritate in domeniul refugiatilor in Romania, ne-au onorat in mod puternic.
Fundatia Comunitara Timisoara a sprijinit TRAF 2 prin inscrierea festivalului in cele 18 proiecte sociale la Timotion, o campanie de strangere de fonduri prin sport.
Feedbackul negativ
Ne-am confruntat, mai ales in ultima saptamana inainte de TRAF, cu foarte mult hate speech pe pagina noastra de Facebook. Dar eu am primit si amenintari cu moartea pentru ca lucram cu refugiati.
Exista o comunitate nationalista si extremisa in mediul online, dar si in sanul societatii romanesti care are nevoie de informatii reale despre acest fenomen. Si rolul nostru in sine este sa facem si asta. Sa scadem, prin informare, discriminarea fata de refugiati, migranti.
Nu ne-a fost teama in mod fizic, pentru noi, dar ne temeam ca la festival vor aparea persoane impotriva migratiei care sa creeze un sentiment opus viziunii noastre: in loc de comunitatii primitoare, sa avem prezente comunitati impotriva. Si ne gandeam la refugiati, familii cu copii, care vor veni la festival si daca vor vedea o astfel de imagine, ar fi fost un impact negativ. Din fericire, la festival nu a venit nimeni din aceasta categorie, am avut binenteles si suportul Jadarmeriei Timis.
Am avut placerea insa sa avem 2-3 persoane la dezbaterea pe care am realizat-o la Universitatea de Vest din Timisoara, dar fiind o dezbatare, era normal sa avem reprezentanti de ambele tabere. A fost o experienta interesanta, din partea celor 2-3 persoane incarcata negativ, dar a fost gestionata corect, fara a le permite sa acapareze evenimentului si raspunzand cu fapte si date la diferite stereotipuri.
Toleranta si empatie in Romania
Romania mai are de progresat cand vine vorba despre categorii sociale vulnerabile. Si nu ne referim aici doar la refugiati, ci si la comunitatile rrome, persoane institutionalizate, minoritati, etc. Dar cred ca procesul este in desfasurare si reusim, incet incet, sa crestem prin vizibilitatea grupurilor vulnerabile, suportul comunitatii.
Concluzii
TRAF s-a incheiat cu 4 zile pline si peste 500 de participanti, lucru care ne-a bucurat. Ne dorim sa ramanem un festial mic, necomercial, care sa nu concureze cu festivaluri mari de muzica si arta, si sa construim incet incet o comunitate mare mare care sa fie orientata spre spectrul social.
Planuri
Suntem doar la editia II si deja visam la editia III. Toate productiile proprii realizate pentru TRAF 2 vor calatori la Bucuresti pe 16 Iunie la Muzeul National de Arta Contemporana unde vor avea loc diferite activitati cu ocazia Zilei Internationale a Refugiatului - 20 Iunie. Asadar, trecem muntii si venim si in capitala cu acelasi mesaj al solidaritatii pentru refugiati.