Ezio Manzini este unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai inovarii sociale ca principalul motor al schimbarilor durabile. In prezent, preda Design Industrial la Politecnico di Milano si este fondatorul DESIS, o retea de proiecte, programe si evenimente care a pus pe harta un alt tip de design: pentru binele social.
Ezio considera ca toata lumea poate si ar trebui sa caute moduri de a inova din punct de vedere social, contribuind astfel la proiectarea unei lumi mai bune. Asta e ideea de baza a celei de-a treia carti pe care o scrie - Design, When Everybody Designs - Introducere in design pentru inovatie sociala - care cuprinde munca sa din ultimii 10 ani. Varianta in romana va fi lansata astazi si maine, la un eveniment organizat de editura Vellant, unde va vorbi alaturi de alti speakeri. Desi se cunoaste bine cu calatoritul, Ezio ne-a spus ca nu cunoaste foarte bine Europa de Est si este foarte curios de oportunitatile pe care le-ar putea aduce aici; in cuvintele lui: "acesta ar putea fi inceputul unei povesti noi!".
[For the English version of this interview, head here.]
Studiind despre designul inovarii sociale
Intr-un fel, mereu m-am confruntat cu aceasta problema, cu toate ca nu ii spuneam design pentru inovatie sociala sustenabila. Este adevarat ca in ultimele decenii am contribuit la infiintarea unor noi linii in activitatile de design (ca design strategic si service design) trebuie mentionat ca dorinta mea a fost mereu sa descopar cele mai bune culturi ale designului si cele mai bune unelte pentru a interactiona cu oamenii comunitatilor de profil si pentru a-i ajuta sa progreseze catre directii de gandire si lucru mai sustenabile.
In acest scop, am lansat o serie de proiecte si actiuni - cercetarea europeana "EMUDE / Cererile emergente privind utilizarile pentru solutii durabile" (in care scolile de design au fost rugate sa caute si sa colaboreze cu comunitatile creative, prezentand o serie de concluzii privind inovarea sociala), urmata de cercetarea ”Creative Communities for Sustainable Lifestyles” (CCSL), sprijinita prin Programul Natiunilor Unite pentru Mediu. Acestia din urma au extins aceleasi scopuri si metodologii dincolo de Europa, la nivel mondial. In acelasi timp, pentru a ne amplifica abordarea si mesajele, am reunit conferinta Changing the Change, in cadrul evenimentului Torino World Design Capital 2008.
O mostenire pozitiva a tuturor acestor activitati diferite a fost reteaua DESIS. In ultimii 10 ani notiunile de inovare sociala si design pentru inovarea sociala s-au raspandit in intreaga lume. Desigur, aceasta nu este o realizare DESIS ... dar suntem mandri ca am facut parte din aceasta poveste pozitiva.
Scalabilitatea inovarii sociale
Designul inovarii sociale este scalabil, dar in moduri diferite celor folosite pentru a masura inovatia tehnologica. Sa masori inovatia sociala inseamna sa creezi ecosisteme care permit actiunilor sa se desfasoare, evolueze. Asta inseamna medii in care mai multi oameni pot adopta moduri inovatoare de trai (aceasta pentru mine presupune feluri mai sustenabile si optimiste). In aceasta nota, urmatoarea etapa a muncii mele este designul for collaborative city making.
Unii designeri de astazi lucreaza deja ca inovatori sociali. Altii ajuta inovatorii sociali in activitatile lor. Dar multi se misca in directia opusa inovarii sociale scalabile. Asa ca trebuie sa schimbam asta.
3 principii pe care le preda studentilor
Nu am predat niciodata "designul industrial", ci pur si simplu "design", cu ramurile mai sus mentionate: ale designului strategic si service designului. Ceea ce incerc sa fac este sa-i invat pe elevi sa devina designeri reflexivi, in cursuri structurate project-based. Adica sa-si dezvolte capacitatea de a fi, in acelasi timp, critici (vis-a-vis de starea lucrurilor), creativi (pentru a gasi mereu ceva nou), deschisi spre dialog (raportat la realitatea in care lucreaza), pragmatici (pentru a gasi solutii viabile).
Ideea ca aceste patru capacitati diferite pot merge impreuna este cea mai importanta idee pe care incerc sa o las cu studentilor mei. Alta este ca, daca doresti sa fii designer, ar trebui sa cautati oportunitati in orice context in care ai ocazia sa lucrezi, chiar si in cele mai dificile. A treia este: orice problema poate fi reincadrata. Insemnand ca orice problema poate fi vazuta si in alte moduri, asa cum propune si cartea mea. In zilele noastre, oricine doreste sau nu, trebuie sa adopte aceasta abordare de design. Expertii in design, adica designerii profesionisti, pot ajuta oamenii si organizatiile sa o faca mai bine, in mai multe moduri. Vorbesc despre asta in carte.
Recomandari: designeri pe care ar trebui sa-i urmarim
Daca as face o lista de designeri de specialitate, nu am termina niciodata acest interviu. In orice caz, pot numi cateva recomandari: de la Hilary Cottam la John Thackara, in UK; de la Lou Yongqi la Fang Zhong, in China; de la Francois Jegou la Nik Baerten in Belgia; de la Giordana Ferri la Anna Meroni, in Italy.