Dobandirea statutului de digital nomad. Luminita Balaban (Godmother): "A contat mult sa am un plan bine gandit pus in Excel, cu orele cand voi fi logata, dezbatut impreuna cu managementul"

Dobandirea statutului de digital nomad. Luminita Balaban (Godmother): "A contat mult sa am un plan bine gandit pus in Excel, cu orele cand voi fi logata, dezbatut impreuna cu managementul"

Ce-i mai important pentru tine, jobul sau doua luni in Asia, incercand sa vezi daca poti trai si munci acolo singur(a), pe banii tai? Nu dati raspunsul acum, ganditi-va. Pana atunci, va propunem raspunsul Luminitei Balaban, Digital Project Manager la Godmother: ambele, in mod egal.  A avut noroc de sefi care i-au inteles nevoia de a pleca si, astfel, au rezultat aproape de luni de meetinguri pe Skype, plaja, munca, sala, plaja, munca etc. In Thailanda.

A fost important sa lucrez din Asia pe programul Romaniei, sa coordonez de la distanta creatia sau omul de Social Media junior, sa am in continuare intalniri virtuale cu echipa sau clientii

Asadar, din Thailanda, dar pe fusul orar al Romaniei, adica intre orele 2 si 11 PM, ora locala, astfel incat clientii si colegii sa nu simta distanta prea mult. Hubul din care Luminita a lucrat in Bangkok l-a gasit pe Google si se numeste Phuket STASH.

S-a intamplat sa comunic bine prin emailuri cu proprietarul si sa raman acolo. In acea casa am fost ca o familie, fiecare cu laptopul sau, dar cu aceeasi conexiune la wifi si cu dorinta de a face slalom intre timp liber si proiectele care ne aduc venitul necesar.

Pe langa job si plaja, Luminita s-a avut grija de blogul si canalul sau de YouTube, unde a documentat experienta.  

 

La munca, in Thailanda

Aventura a inceput cu un gand care a incoltit si a crescut timp de un an, iar apoi mi-am facut curaj de a-l pune in aplicare, asumandu-mi toate riscurile care puteau fi, chiar si acela de a-mi pierde jobul. 

Acum vreo doi ani am auzit despre nomazi digital si m-a intrigat foarte mult conceptul. Imi amintesc ca la finele lui 2016 pregateam un articol pe blogul meu, despre acest subiect. In februarie 2017 am calatorit in Tenerife si am locuit la cativa prieteni plecati din Cluj pentru a experimenta stilul de viata „Digital Nomad”.

Mi s-a parut fascinant si am decis ca vreau sa vad cum este. Cu toate astea, atunci ca si acum, sunt parte din echipa Godmother ca Digital Project Manager, pe program mai mult decat full time.

In primavara lui 2017 am decis ca voi pleca in Asia o perioada, dar trebuie sa recunosc ca nu stiam exact cum. A pornit ca un vis, apoi l-am indeplinit pas cu pas, cu un Excel in fata, cu permutari de concedii, zile libere si zile de lucrat de la distanta.

Am gandit bugetul, locurile unde voi calatori si unde voi lucra. Prin vara deja aveam un plan care s-a modificat substantial in timp. Pendulam intre Indonezia si Thailanda. Am ales-o pe cea din urma pentru ca stiam ca voi putea vizita mai rapid si mai ieftin si alte tari din Asia de Sud Est. In 2017 am deschis si un Canal de Youtube de calatorii, printre putinele nisate de la noi

 

Obiective

Ele s-au imbinat: pe de o parte voiam sa experimentez stilul de nomad digital care lucreaza de pe plaja, asa cum vazusem eu in diverse articole si clipuri; pe de alta parte, am plecat sa fac cat mai mult continut pentru blog si vlog. Iar ultima motivatie a fost aceea de a ma bucura de Asia se Sud Este ca un localnic, nu in cadrul unui tur organizat de doar cateva zile. Mi-a iesit, cred eu.

 

Modul de lucru la Godmother

Godmother are o politica care incurajeaza lucrul in echipa, de la birou. De acasa se lucreaza in situatii exceptionale, chiar si pentru cei care fac Social Media. Programul meu de lucru este de luni pana vineri, de la 9.00 la 18.00, dar, ca orice om de Digital, exista multe exceptii. Nu stiu altii, dar eu imi ador jobul si ma consider norocoasa ca simt ca am o echipa alaturi de care sa cresc si cu ajutorul caruia sa fac proiecte frumoase.

Plecarea mea a fost o exceptie si s-a petrecut la 2 ani de la angajarea mea, perioada in care am avut o multime de rezultate. A contat mult sa am un plan bine gandit pus in Excel, cu orele cand voi fi logata, pe care l-am dezbatut impreuna cu managementul. A mai fost important sa lucrez din Asia pe programul Romaniei, sa coordonez de la distanta creatia sau omul de Social Media junior, sa am in continuare intalniri virtuale cu echipa sau clientii.

Toate au fost alegeri proprii, nu impuse de management. Am primit ulterior okul de la seful meu Valentin Vacarus si de la Alice Gavril, Client Service Director. Faptul ca au avut incredere sa ma lase sa imi indeplinesc acest vis m-a facut sa fiu si mai responsabila.

In general, nu sunt adepta migratului intre multe agentii, dar, post aceasta intamplare, imi doresc de doua ori mai mult sa fac proiecte senzationale si sa cresc si Godmother odata cu mine. Recunosc ca as fi plecat daca nu exista aceasta deschidere, cu toata parerea de rau. Simteam ca trebuie sa o fac si stiu ca s-ar fi intamplat indiferent de ce ar fi urmat dupa.

 

Durata

Experienta in Asia de Sud Est a durat 7 saptamni, 3 de concediu prin 4 tari: Singapore, Malaezia, Cambodgia si Vietnam si una in Thailanda. In concediu am intrat sa verific anumite lucruri, dar am incercat sa ma detasez si sa ma focusez pe filmat si bucurat de acele locuri total noi.

In Thailanda am locuit ntr-un Hub de Digital Nomazi, full time de la 2 la 11 pm, pentru a fi pe fusul orar al Romaniei. Diminetile au insemnat plaja, soare, sala, relaxare, urmate de orele de munca. Intr-un fel simt ca am mutat biroul. Personal lucrez mai bine de acasa, cu precadere cand vine vorba de idei creative sau de prezentari complexe de strategie. E drept insa ca cei din echipa vor dori sa te aiba alaturi deoarece comunicarea face to face este intotdeauna mult mai facila.

 

Traseul

Imi organizez singura vacantele si plecarile de foarte multi ani. Stiam ca vreau Asia, mare, caldura, nu foarte scump precum Japonia. As mai fi vrut sa am timp de alte orase din Vietnam, de Laos si chiar de Seoul, dar le-am lasat pentru urmatoarea deplasare.

A durat destule luni sa aleg cazarile ok la pret, centrale, in care sa ma simt confortabil si safe ca femeie singura. Am facut multe teste cu biletele de avion, cu greutatea maxima de bagaj. Am evitat escalele lungi. Este o intreaga poveste atunci cand te gandesti ca pleci aproape doua luni. Plus ca trebuie sa iei cu tine laptop, incarcatoare, trepied si camera foto in cazul meu, plus alte multe produse.

 

Hubul

Hubul l-am gasit pe Google. Stiam de la prietenii mei din Bangkok care fac Amazon ca in Phuket si in Chang Mai sunt multe astfel de locuri. La un search am ajuns la Phuket STASH si s-a intamplat sa comunic bine prin emailuri cu proprietarul si sa raman acolo. Nu a fost cel mai fancy, dar am avut camera mea, terasa si am cunoscut o multime de oameni, de pe aproape toate continentele in acest hub dintr-un sat din Thailanda.

De fapt, in acea casa cu doua etaje am fost ca o familie, fiecare cu laptopul sau, dar cu aceeasi conexiune la wifi si cu dorinta de a face slalom intre timp liber si proiectele care ne aduc venitul necesar.

 

Randamentul muncii

Nu am simtit nicio schimbare, deoarece pot fi si la Polul Nord si tot as face la fel de ok proiectele. Daca nu am stare sau o zi proasta si vreau sa nu fac ceva, o pot face si de la birou. Nu cred ca biroul fizic e cel care te face sa fii bun sau nu.

Pasiunea pentru jobul tau te face productiv, dorinta de a livra cat mai bine, de a-ti vedea proiectele implementate. M-a incarcat teribil doza de soare si plaja din cursul diminetii, inainte de a incepe programul normal de lucru.


Lucrul cu clientii si colegii

In munca intr-o agentie, fara doar si poate, intalnirile fata in fata sunt esentiale. Nu cred ca as putea lucra la infinit remote, deoarece observ cum se misca mai rapid lucrurile atunci cand am meetinguri cu echipa sau cu clientii. Cu toate astea, cat timp fiecare citeste ceea ce comunici in scris si intelege rolul sau in echipa, procesul se poate derula lin.

Nu am avut KPIi mai prosti, nu am pierdut vreun client, nu a fost nimic frapant in perioada cand am lucrat din alta tara. Cum spuneam, cred cu tarie ca nu statul efectiv in birou te face bun in jobul tau.

Tendita globala este de a lucra remote. Se pare ca pana in 2030 30% din populatie va lucra de la distanta, de la cafenea sau din orice lat spatiu, fara a avea un birou statis. Mi se pare relevant sa fii organizat, sa respecti deadlineurile, sa ai alaturi oameni smart si cu deschidere, care inteleg ce faci si care se sustin reciproc deoarece scopul comun este acelasi – de a implementa proiecte bune pentru clientii care au incredere in tine ca agentie.

 

Digital nomad, cu bune si rele

Experienta aceasta m-a incarcat pozitiv si creativ. Mi-am testat propriile limite, am cunoscut alte culturi si tipuri de oameni, am aflat multiple povesti de viata, am avut sansa de a experimenta un alt stil de viata.

Cred ca este fabulos sa fii nomad digital si sa ai luxul de a lucra cand si cum vrei. Totusi, a ramane in continuare angajat, adica a trebui sa fii logat minim 9 ore pe zi, nu este atat de spectaculos.

Este ok sa fugi de iarna, sa ai marea alaturi, dar ar fi fost mult mai simpatic sa pot profita de soare si sa lucrez project based. Recunosc ca as relua o astfel de aventura, pe alt continent, ceea ce se va intampla, dar in alta forma. Inca ma gandesc la un plan. Momentan imi place prea mult la Godmother cat sa iau decizii brutale.


Angajat si angajator

Am convingerea ca sunt avantaje pentru ambele parti. Stiu sefi din alte agentii care au apreciat aceasta deschidere, asadar ca imagine avem un plus pentru curaj si primii in a face acest experiment.

Apoi, tot ceea ce am invatat voi pune intr-o forma sau alta in practica. Niciodata nu stii cand vei avea o idee inspirata de Asia in cadrul unor proiecte. Personal, a fost una dintre cele mai curajoase si frumoase experiente din viata mea, am primit multe mesaje de incurajare si apreciere in social media de la oameni care nu ma cunosc si a schimbat putin modul de a ma raporta la munca si la ceea ce este important pentru mine ca om.

 

Resurse?

Cred ca aceasta a fost intrebarea care a stat pe buzele tuturor. Intre timp am pus pe read-my-mind.ro un articol detaliat in care povesteam ca distractia de aproape 2 luni a fost undeva peste 5000 de euro, cu toate biletele de avion, cazarile, mesele, croazierele sau tururile de o zi in diverse orase sau insule cumparate, plus costul masinii inchiriate in Thailanda.

Totul a fost platit de mine, nu am avut nicio sponsorizare, nu am vrut sa fac barter cu nicio agentie sau vreun hotel deoarece nu mi s-a parut fair pana cand nu voi creste canalul de Youtube.

Nu a fost usor, dar am mentionat ca mi-a luat luni de zile organizarea, asadar am platit esalonat, astfel incat m-am descurcat. Sfatul meu pentru cei care isi doresc sa experimenteze cum este sa fii Digital Nomad este sa nu plece singuri cum am facut eu. E mai ieftin in doi, atat la cazare, cu mancarea. Plus ca e mai simplu, macar si din punct de vedere al confortului psihic pe care il ai.

 

Feedback

E complicat sa fii departe de echipa. Nu imposibil, dar mult mai greu cand ceilalti trec prin iarna, iar tu pui poze pe Facebook de la plaja. Nu sunt convinsa ca va mai reusi cineva sa plece, nici macar eu, dar vom vedea ce ne va spune timpul.

In general nu cred ca toti sunt la fel, asa cum unii au nevoie de reguli si program pentru a livra ceva ok. Stilul acesta de viata este pentru oameni realmente pasionati de ce fac, focusati pe scop, care nu se lasa dusi de val si se culca pe o ureche, care inteleg in mod matur ca indiferent daca esti in Maldive sau in Bucuresti, ai aceeasi responsabilitate fata de colegi si client.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Godmother

We are brand experience artisans Godmother inseamna pasiune. Pasiune pentru crearea unor experiente de brand pozitive, bazate pe conexiuni profunde intre brand si consumator. Ne propunem sa inspiram audientele prin... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related