CRUD este un spectacol semnat de Ștefan Lupu și Daniel Chirilă care vorbește într-o manieră modernă despre trăirile tinerilor din România ultimilor 100 de ani. Spectacolul este alcătuit din patru tablouri create în urma unei documentări istorice a echipei de creație asupra a patru încercări ale tinerilor ultimului secol, încercări recurente care se regăsesc și în societatea zilelor noastre. CRUD este un puzzle de emoții și realități ficționate prin dramaturgie, coregrafie și elemente vizuale, creat în jurul feminismului interbelic, cenzurii în teatru din perioada comunistă, revoltelor sociale din ‘89-’90 și a apatiei contemporane. Producția îi are în distribuție pe tinerii actori finaliști ai Galei tânărului actor - HOP din ultimii 2 ani printre care: Adrian Dima, Adriana Aldea, Alexandru Cătănoiu, Alex Popa, Cosmina Olariu, Nicole Burlacu, Eliza Teofănescu, Ștefan Craiu, Tiberiu Enache, Tudor Morar, Georgiana Vișan, Paul Radu, Irina Sibef. Scenografia și costumele sunt semnate de Andreea Tecla și Maria Mădălina Niculae, iar ilustrația muzicală de Tudor Morar. Spectacolul se va mai juca în cadrul unui mini-turneu la Iași (Teatrul Național Iași23 și 24 mai), și la Cluj-Napoca (Fabrica de Pensule, 26 și 27 mai).
“Se numește CRUD pentru că vorbim despre tineri. CRUD e proaspăt, e blajin, e dureros, e sufocant, e greu. Poate că fiecare țară a avut și are momente dificile în construcția sau în consolidarea ei, dar pe noi aici ne-a condus cercetarea privind istoria tinerilor din România de la 1918 până în prezent - la termenul de crud. Am creat împreună cu Ștefan Lupu și finaliștii Galei Hop din ultimii 2 ani un spectacol care doare, care amuză și care nu stă nicio clipă. Un spectacol despre ce a însemnat și ce înseamnă să fii tânăr în România.”, Daniel Chirilă, manager AFTER HOP.
Spectacol CRUD este creat în cadrul proiectului cultural AFTER HOP dezvoltat de Platforma culturală Frilensăr în perioada martie-iunie 2018 în parteneriat cu UNITER și Asociația Green Hours. Proiectul beneficiază de o co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și de sprijinul Kaufland România. AFTER HOP își dorește în primul rând să trateze într-o manieră modernă, plină de culoare și tehnici teatrale contemporane, subiectul Centenarului Marii Uniri, într-un an în care oferta teatrală privind acest subiect se va adresa doar către anumite categorii de vârstă, publicul tânăr fiind neglijat. Proiectul are și o latură care privește formarea profesională și susținerea actorilor tineri vizând continuarea eforturilor Galei tânărului actor - Hop, proiect inițiat de UNITER, prin care actorii tineri se întâlnesc în primiii ani după absolvire pentru a-și testa aptitudinile alături de ceilalți colegi de generație. AFTER HOP, oferă tinerilor actori, pe lângă includerea în crearea unui spectacol, și șansa desfășurării unor workshopuri privind dezvoltarea aptitudinilor coregrafice, dramaturgice sau scenografice.
De aproape 5 ani, Platforma culturală Frilensăr s-a evidențiat în mediul cultural ca unul din cei mai importanți producători teatrali independenți, în repertoriul platformei găsindu-se 10 spectacole de teatru produse de la zero, de la scenografie, scenariu până la regie proprie. Spectacolele platformei au participat la festivaluri importante din țară, precum: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Gala Hop, Undercloud, Maratonul teatrului independent, Iași Fringe Festival, Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța, Festivalul de Teatru Scurt Oradea etc. În cadrul acestor festivaluri, membrii platformei Frilensăr au câștigat peste 10 premii, printre care amintim: Cea mai bună trupă de actori la Gala Hop 2016, Premiul juriului și Premiul pentru costume la Undercloud 2017 sau Premiul pentru cel mai bun scenariu la Maratonul Teatrului Independent 2014.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Organizatori: Platforma culturală Frilensăr; Asociația Green Hours
Sponsor principal: Kaufland România
Parteneri: UNITER, Teatrul Național “Ion Luca Caragiale” București, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași, Fabrica de Pensule Cluj
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Tananana, Agerpres, IQads.ro, SMARK, noizz.ro
*Proiectul cultural AFTER HOP nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.