[De ce sa ramai in Romania] Vlad Lazar: "Cand incepi sa te prinzi ca n-ai cum sa te ascunzi de tine dupa o granita, nu mai conteaza foarte tare in ce tara traiesti"

[De ce sa ramai in Romania] Vlad Lazar: "Cand incepi sa te prinzi ca n-ai cum sa te ascunzi de tine dupa o granita, nu mai conteaza foarte tare in ce tara traiesti"
Foto: Augustin Krysta

Asta e un fel de Romanie a lui Vlad Lazar, director de creatie Headvertising, surprinsa de colegul lui, @augustinkrysta (care colectioneaza, pe Instagram, si alte bucatele de viata romaneasca). Fotografia e (poate?) raspunsul pe care nu l-a gasit la intrebarea "ce inseamna sa fii roman". Dar asta chiar nu e important cand stai sa te gandesti daca pleci de aici sau de ce sa ramai. Ar fi mai important un mesaj de interes public care sa apara in orase, pe panouri uriase:

"Nimeni nu iti datoreaza nimic".

Vlad crede ca nivelul de fericire (sau de nefericire) e relativ constant indiferent ce faci si ce patesti. Iar daca vrei sa schimbi ceva, trebuie sa cauti solutia in creierul tau, nu pe harta. E ok si sa uram, mai spune Vlad. De la "Find what you love and let it kill you" la "Uraste si schimba", un text mai putin despre plecare si mai mult despre alegeri.

 

De ce sa pleci, de ce sa ramai

Din cand in cand ar trebui rezervate o parte dintre panourile OOH si mesh-urile uriase pentru mesaje de interes public. Exact cum sunt mesajele de la TV care-ti amintesc sa faci miscare, sa consumi mai putina sare si sa nu-ti ignori copilul. Doar ca, fiind OOH, ar trebui sa urce pe ele un mesaj mai scurt si mai simplu:

"Nimeni nu iti datoreaza nimic". Atat. Fara explicatii si fara detalii.

Nu e nimic nou, e un mesaj pe care l-ai mai auzit prin alte locuri, dar e ceva ce risti sa uiti foarte usor. Si cand uiti asta, ajungi rapid sa crezi ca ti se cuvin tot felul de lucruri pe care nu le primesti aici dar s-ar putea sa le primesti in alta parte. Lucru valabil si in relatiile dintre oameni, si in relatia ta cu job-ul tau, si in relatia ta cu tara in care traiesti.

Oamenii care raman in Romania cred ca Romania le datoreaza ceva pentru ca au ramas. Oamenii care pleca in alte tari cred ca tarile in care au ajuns le datoreaza ceva pentru sacrificiul pe care l-au facut. Si pana la urma isi iau cu ei toate frustrarile si nemultumirile la pachet, exact cum isi duceau emigrantii din American Gods zeii peste ocean. Alt loc, acelasi Czernobog.

Cand incepi sa te prinzi ca n-ai cum sa te ascunzi de tine dupa o granita, nu mai conteaza foarte tare in ce tara traiesti. Pana la urma nivelul tau de fericire (sau de nefericire) e relativ constant indiferent ce faci si ce patesti. Daca vrei sa schimbi ceva, trebuie sa cauti solutia in creierul tau, nu pe harta.

 

Destinatia (imaginara)

Cu siguranta de la jumatatea Europei in sus. Cat mai sus. Europa e la fel ca Romania. Cu cat mergi mai mult spre nord, cu atat e mai frumos.

 

Noile plecari

Nu mi se pare o perioada speciala. Toata viata mea am cunoscut oameni care au plecat, care sunt gata sa plece sau care se gandesc sa se intoarca. Intotdeauna am vazut oameni penduland intre "the grass is greener on the other side" si "iarba verde de acasa, sa ma ratacesc prin lume nu ma lasa".

 

Sfaturi pentru nehotarati

Sa plece. Sau sa ramana. Dar sa nu fie nehotarat.

Ezitearea asta te face sa-ti aduni prea multe argumente impotriva locului in care esti si sa ajungi sa-l urasti mult mai tare decat e cazul.

 

Cine e mai responsabil: cel care pleaca sau cel care ramane?

Toata lumea incearca sa-si gaseasca justificari complexe si inteligente pentru alegerile importante din viata. E placut si relaxant sa stii ca ai facut alegerea buna, asa ca si unii si altii o sa gaseasca motive sa creada ca sunt mai responsabili decat ceilalti.

De asta sunt atat de importante stirile Pro TV pentru romanii de afara. Un cocktail de drame, saracie, coruptie si gunoi face minuni pentru linistea unui om care se mai intreaba, din cand in cand, daca e bine ca a plecat.

 

Un motiv pentru care merita sa lucrezi in industria din Romania

Din cate m-am prins povestind cu oameni din alte tari, diferenta nu-i chiar atat de mare.

Diferenta dintre doua agentii de la noi e mult mai mare decat diferenta dintre o agentie de la noi si una similara in marime si stil de lucru de prin Europa. Problemele sunt aceleasi, clientii sunt la fel, colegii sunt la fel. Pare mai cool si mai relaxant daca te uiti pe conturile lor de social media, dar daca-i auzi vorbind despre munca lor de zi cu zi nu auzi prea multe diferente.

 

Conventia de "a fi roman"

Nu stiu sa raspund la intrebarea asta. Chiar nu stiu.

 

Ghid personal de supravietuire in Romania

Ziceam la inceput ca oamenii nefericiti in Romania au sanse foare mari sa fie nefericiti peste tot. Asta nu inseamna ca ar trebui sa fii fericit cu tot ce gasesti pe-aici. E OK sa urasti ce vezi in jur. E OK sa urasti coruptia, sa urasti traficul, sa urasti mitocania, lenea, nepasarea si toate lucrurile nasoale pe care avem de obicei tendinta sa le consideram foarte romanesti. E OK sa vrei lucruri mai bune pentru tine si pentru ceilalti din jur. Vorba lui Honda - Hate something, change something.

Numai sa nu uiti niciodata ca multe dintre nemultumirile si frustrarile tale au sanse mari sa vina de la tine, nu de la tara.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related