Suntem martorii unei tehnologizari care se imprastie, cu multe acronime (AI, VR, AR etc), la nivel global. In Romania cel putin, schimbarile scot la iveala doua fete ale industriei de marcom: una curioasa si alta inspaimantata. E firesc sa apara intrebarea "daca nu ma descurc?", caci pana una-alta, industria e populata de inteligenta umana. Lucru care, spune Maria Predoiu (Presedintele IAA Romania, organizatie ce implineste 25 de ani de dezvoltare a industriei locale), mentine vie nevoia "de intelegere empatica a consumatorului, de onestitate in evaluarea plus-valorii pe care brandul o aduce in viata acestuia". Focusul si adaptarea in real time sunt prioritatile brandurilor. Cam asta e planul, mai ales daca vorbim de responsabilizarea pe bune.
Un exemplu de acest fel este Banca Transilvania cu Bucurestiul Intreprinzator. Sau Lego Green – daca isi vor indeplini promisiunea. Branduri ce construiesc valoare reala pentru publicul tinta si, implicit, pentru societate. Cat despre limita responsabilitatii – atunci cand se cauta o cauza nobila cu orice pret, dar nu are legatura cu brandul sau cu publicul tinta – cel mai probabil este doar o incercare de PR, fara impact real – nici in societate, nici in business.
Despre viitor, cu tot ce inseamna el pentru industria de marketing, va povesti Maria, in cadrul celei de-a 4-a editii a Zilei Publicitatii, eveniment care se intampla de azi intr-o saptamana.
Comunicarea, marketingul si schimbarile din digital
Desigur, schimbarile prin care trece industria, la nivel global, sunt continue si au un ritm mai rapid decat oricand. Si vor continua cu toate acronimele existente sau pe cale sa apara (AI, VR, AR, IoT, DMP, etc). Iar schimbarea are 2 fete – una stralucitoare, a noutatii, a curiozitatii aproape copilaresti “ce-i in sertarul acela?” si alta a fricii – daca nu ma pricep, daca nu-mi iese, daca gresesc? Cred ca aceasta este schimbarea cea mai dificila pentru marcomul romanesc – o adoptare in masa a mentalitatii “lead the change” vs. “adapt to the change”, sau, mai rau “deny the change”.
Avem nevoie de mai mult curaj faptic. Guess what? Nimeni nu stie ce nu se stie inca. In cel mai rau caz, invatam ceva nou. In cel mai bun caz, inventam un nou model/instrument etc, super tare pe care il vom pastra in suflet si in portofel multi ani de aici incolo.
Fisei postului de marketer: schimbari, evolutie
In primul rand, voi spune ce nu s-a schimbat. Nu s-a schimbat nevoia de intelegere empatica a consumatorului. De respect pentru viata sa. De onestitate in evaluarea plus-valorii pe care brandul o aduce in viata omului. De asemenea, nu s-a schimbat nevoia de a crea modele si planuri de conectare a brandurilor cu oamenii care sa aiba impact pozitiv in business. Vanzari si profit mai mare decat fara acel plan. Si nu in ultimul rand, nu s-a schimbat realitatea ca exemplele de succes se nasc prin colaborare sincera, prin parteneriate oneste, win-win.
Ce s-a schimbat? Gradul de complexitate in luarea deciziilor, viteza de adaptare la nou. Provocari personale? Preponderent pozitive – pe mine paginile albe ma motiveaza foarte tare, la fel cum ma bucura si cand vad o idee indrazneata (cum este Conferinta Globala IAA) ca devine realitate – desigur, cu multa ambitie si perseverenta.
Principalele provocari ale omului de marketing in 2018
As zice ca o provocare importanta este focusul. Trebuie sa fii foarte pragmatic, sa faci niste alegeri de business, de echipa, bine gandite si intru totul asumate si apoi sa faci aceste alegeri sa produca rezultate. Sa nu te abati de la ceea ce ai decis la orice bataie a vantului.
OK, o sa intrebati, dar cum poti sa “stick to your choices” si sa fii adaptabil in acelasi timp? Eu pledez pentru planificarea resurselor (bani, timp, oameni) in 3 blocuri: 1/ resurse pentru a asigura atingerea obiectivelor de business; 2/ resurse ca “asigurare pentru neprevazute” – ca sunt schimbari legislative, ca e o lansare exceptionala a unui competitor, ca sunt altele, in fiecare an se intampla. Si 3/ resurse pentru experimente si inovatie (pe principiul “win today and get ready to win tomorrow”). Autenticitatea, Diversitatea, Etica, Transparenta – nu sunt idei noi. Doar ca e mai la moda sa se vorbeasca despre ele. Activismul, boicotul – sunt alegeri personale, nu de business.
Responsabilizarea brandurilor
Ca intotdeauna, brandul este responsabil sa aduca valoare consumatorului potential. Valoare prin beneficii functionale, prin beneficii sociale, emotionale, valoare prin pret etc. Desigur, observam o escaladare a beneficiilor sociale promovate de branduri, venind in intampinarea unor nevoi sociale exprimate din ce in ce mai mult de oameni. Iar cazul care reusesc sa gaseasca acel “sweet spot” intre identitatea brandului, impactul real in societate (nu doar ca mesaj publicitar) si impactul in business sunt de aplaudat.
Uite, un exemplu de acest fel este Banca Transilvania cu Bucurestiul Intreprinzator. Sau Lego Green – daca isi vor indeplini promisiunea. Branduri ce construiesc valoare reala pentru publicul tinta si, implicit, pentru societate. Cat despre limita responsabilitatii – atunci cand se cauta o cauza nobila cu orice pret, dar nu are legatura cu brandul sau cu publicul tinta – cel mai probabil este doar o incercare de PR, fara impact real – nici in societate, nici in business.
Catre marketerii tineri
Talentelor interesate de marcom le-as spune ca daca ar fi sa-mi mai incep o data cariera, tot in marcom as vrea sa incep. E un domeniu fascinant, care te tine antrenat, te face sa inveti continuu, un domeniu care iti da libertatea sa creezi, sa fii inventator (sau psiholog, sau IT-ist, sau arhitect, sau ce visezi sa fii).
Dar pentru a avea intr-adevar success, e musai sa fii deschis la minte, sa nu lasi pe maine ce poti face azi, sa nu astepti sa fii impins de la spate sau sa fii trecut strada de mana… Sa oferi valoare ca sa primesti valoare. Iar lista posibilitatilor de crestere, de impact, de “having fun” e infinita.
Preview-ul discutiilor de la Ziua Publicitatii
De Ziua Publicitatii vom citi in viitor, vom face pariuri despre modelele de “brand building” sau despre super - talentele urmatorilor ani, vom explora modele (de urmat) care reusesc sa aiba impact global din Romania. Vom vorbi despre atitudini castigatoare care trebuie sa fie mai puternice decat blazarea sau victimizarea.
Despre importanta ecosistemului pe care il putem consolida impreuna. Speram sa fim contagiosi pe pozitiv si sa iesim de acolo o comunitate mai unita si mai indrazneata, cu bateriile incarcate pentru urmatorul capitol al marcomului romanesc.