Membrii Forum Apulum s-au cunoscut anul trecut la proteste. Iar recent, au scos ghidul ilustrat al comunismului

Membrii Forum Apulum s-au cunoscut anul trecut la proteste. Iar recent, au scos ghidul ilustrat al comunismului

Protestele mari de anul trecut au incetinit unele rele de la varf, dar au avut si alt rol decat de ”damage control”. De exemplu, Forum Apulum este un ONG care s-a infiintat ca rezultat al manifestatiilor din Alba Iulia. Niste oameni s-au intalnit acolo, iar acum promoveaza gandirea critica, dezbaterile si educatia civica. Membrii au un background foarte variat - medici, jurnalisti, programatori. Toti, cu scopul comun de a misca ceva in societate.  Diana Filimon este presedintele asociatiei si cu ea am stat de vorba pentru a ne povesti de proiectele, planurile si reusietele recente ale grupului de voluntari.

Pana acum cea mai mare provocare pentru noi a fost prima editie a „civicON-Festival de atitudine”. A fost un eveniment de nisa, diferit de orice s-a mai facut in Alba Iulia, un festival de educatie civica.

Iar recent, Forum Apulum a scos un un ghid ilustrat al comunismului. S-a lucrat cu ilustratori buni, cu istorici dispusi sa-si doneze timpul si cu o editura din Alba care a acoperit toate costurile. Ghidul, spune Diana, va ajunge si-n online, dar mai important, deocamdata , este sa ajunga in mainile tinerilor. Dati maine o fuga pana-n Colivia daca vreti sa vedeti despre ce e vorba. E si un muzeu al epocii de aur.

Ana Kun a ilustrat instalarea comunismului, Saddo perioada cea mai dura din anii ‘50, Bogdan Topirceanu fenomenul „Pitesti”, Livia Coloji si Razvan Cornici au colorat „epoca de aur”, iar George Rosu realitatile vietii in comunism. Toate capitolele au fost introduse de Dan Perjovschi, iar o ilustratie mai ampla ce introduce ghidul este realizata de Andreea Ilisai.

 

Un ONG in Alba

Daca am fi fost pusi sa gandim acum un an unde vom ajunge cu asociatia, sunt sigura ca nimeni nu ar fi putut anticipa. Am pornit din dorinta de a schimba ceva in mentalitatea romanilor, am considerat ca trebuie sa ne concentram pe tineri si ne-am gandit ce am sti sa facem.

Am inceput cu o conferinta despre fenomenul Fake News, apoi am ajuns sa organizam un eveniment de 4 zile pe tema comunismului explicat tinerilor, intitulat „Partidul te vrea tuns”. In doar 3 luni, am reulit sa ajungem la cateva sute de elevi si studenti prin expozitie stradala cu miturile despre comunism, proiectii de filme documentare, panel cu profesori de istorie si chiar sa avem ca invitat un supravietuitor al inchisorilor comuniste.

Gandirea critica e o unealta foarte buna pentru tineri, indiferent pentru ce opteaza sa fie in viata. Noi vrem sa ii provocam sa fie curiosi, critici, sa filtreze informatiile si sa judece opiniile oferite lor. Educatia civica e o unealta prea putin folosita de romani, a sti regulile jocului democratic e un avantaj foarte mare.

 

Cum v-ati cunoscut?

Desi locuim toti intr-un oras destul de mic, majoritatea dintre noi ne-am cunoscut la protestele din februarie anul trecut. Am vrut sa canalizam energia de la proteste in ceva concret si pe termen lung. 

Oamenii din strada au fost nevoiti sa compenseze si sa contrabalanseze indiferenta unei parti importante a romanilor si noi credem ca ar trebui sa ne manifestam nu doar in strada, ci si prin implicare efectiva.

Suntem un grup foarte pestrit, in ceea ce priveste profesiile, ce am facut pana acum, ce interese avem. Unii dintre noi am fost implicati in diverse alte proiecte de voluntariat, dar cumva al nostru s-a legat cel mai bine. Am fost oamenii potriviti la locul potrivit si mai ales la timpul potrivit din vietile fiecaruia.

Diana Filimon - presedinte - Filolog la baza, dar interesata mai mult de tot ce tine de comunicare si creativitate, a fost pe rand jurnalist, organizator de evenimente si om de PR in multinationala. In prezent antreprenor si visatoare alaturi de ceilalti colegi din Forum Apulum la a schimba lumea. 

Marius Rusu - vicepresedinte - Programator web, atras de latura aceasta a implicarii civice. A fost implicat in trecut in proiectul M10 si inca mai crede ca schimbarea societatii civile si politice din Romania se poate realiza. A derulat campania „Alba Iulia, fa o cerere!” prin care a dorit sa popularizeze faptul ca cetatenii au dreptul de a-si face cunoscute problemele ce tin de administratia locala si ca autoritatile au  obligatia de a incerca sa-i ajute si sa le rezolve. S-a implicat in proiectul „Forum Apulum” din dorinta de a contribui la schimbarea pe care si-o doreste in randul tinerilor ce reprezinta viitorul de maine.

Ciprian Cucu - vicepresedinte - Cadru didactic universitar cu experienta de 10 ani si un doctorat in domeniul tehnologiilor educationale. A fost membru in mai multe asociatii care promoveaza educatia, arta sau cultura.

Alina Tudor - arhitect, a inceput voluntariatul pe monumentele patriei si ulterior a trecut si in zona sociala si civica. Recent si-a facut o specializare in restaurarea patrimoniului construit. 

Oana Bulgaru - arhitect, in continua cautare a libertatii si a frumosului. A fost voluntar la evenimente de cultura si protejarea mediului. 

Valentin Ciontea - Jurnalist prin profesie, istoric prin pregatire, a inteles ca datoria fiecaruia dintre noi este de a cauta sa ne afirmam spiritul si inteligenta in slujba societatii si a familiei. O persoana deschisa spre o evolutie personala si in extenso, spre evolutia societatii romanesti. 

Viorel Mada - medic pneumolog, pasionat de inovatii si inventica datorita profesorului de chimie si fizica din scoala generala, a facut medicina cu gandul de a face cercetare medicala, a invatat pe parcurs despre ce inseamna sa fi medic, sa ai compasiune, rabdare si bucuria de a-i ajuta pe ceilalti. 

 

Grupul de voluntari

A crescut, acum suntem 14 membri Forum Apulum, plus inca aproximativ 10 persoane care ne ajuta punctual in diverse proiecte si am avut pe langa noi cam 10 elevi voluntari. Criteriul nostru de „recrutare” este sa fim pe aceeasi lungime de unda, sa crestem ca grup nu doar numeric, ci valoric. Decat sa fim pe hartie o organizatie mare, dar fara proiecte realizate, preferam sa fim mai putini, dar eficienti.

 

Cel mai reprezentativ proiect

Pana acum cea mai mare provocare pentru noi a fost prima editie a „civicON-Festival de atitudine”. A fost un eveniment de nisa, diferit de orice s-a mai facut in Alba Iulia, un festival de educatie civica, ceea ce din start suna ciudat.

Scopul a fost de a face oamenii, in special tinerii, sa se implice, sa miscam ceva in ei. Am incercat sa facem asta in moduri diferite, de la prezentarea lui Dan Perjovschi, la o discutie panel cu Attila Biro si Cristina Foarfa, jurnalisti cu un cuvant de spus, la ateliere pe educatie civica cu Funky Citizens, jurnalism cu Bianca Oanea si Ovidiu Vanghele la discutii despre stiinta si teoriile conspiratiei cu Alex Doppelganger.

A fost o provocare pentru ca am avut nume grele in domeniile lor, trei zile de ateliere si prezentari si mai ales a fost intrebarea daca sunt interesati si pregatiti tinerii din Alba Iulia pentru asa ceva.

Am fost placut surprinsi cand am vazut elevi care au stat cate o zi intreaga la evenimente, au fost prinsi de discutii si credem ca au plecat mai interesati de lumea din jur. Mai ales a fost pentru noi o bucurie sa cunoastem o multime de oameni pe care ii admiram de mult timp si care ne-au ajutat mult sa crestem si chiar sa ajungem in directia in care mergem acum.

 

Surse de finantare

In 2017 noi am fost cea mai importanta sursa de finantare. Principalul nostru sprijin este o firma din Alba Iulia care a printat tot ce am avut nevoie in mod gratuit, pentru evenimentul civicON am primit o sponsorizare de la o firma din oras, in rest am suportat noi toate costurile de pe parcursul anului. 

 

Provocari de ONG

Probabil cea mai mare provocare este sa facem oamenii din jur sa inteleaga cat de important e sa facem munca de voluntariat, sa ne implicam, ori cu timp liber, ori cu resurse, ori cu sustinerea evenimentelor organizate in orasul nostru.

Stim ca e o perioada in care nimeni nu mai are timp, dar e foarte important sa facem un efort suplimentar de a ne rupe rutina, sa sprijinim munca ONG-urilor din jurul nostru pentru ca sunt o plasa de siguranta in democratie, un resort suplimentar pentru a sprijini orice domeniu. Plus ca sunt oameni care pun foarte mult suflet in ceea ce fac, pun timp si bani pentru a ajuta cum pot comunitatea din care fac parte.

 

Implicarea cetatenilor

Credem ca ne aflam intr-un trend de crestere a implicarii oamenilor in ceea ce inseamna societate civila. Daca acum 5-6 ani romanii erau mult mai retinuti si inchisi in propriile bule, acum lucrurile se misca. Proiectul Forum Apulum ar fi fost cel mai probabil mult mai greu de pornit acum cativa ani.

 

Cu toate acestea, inca ne izbim de un anumit nivel de indiferenta. Oamenii se mobilizeaza punctual, pe anumite subiecte, apoi revin la vietile lor, ceea ce e firesc, doar ca nu putem schimba multe si pe termen lung doar prin rabufniri aleatorii de energie, ci prin implicare constanta. 

 

Povestea ilustrata a comunismului autohton

 

Orice neadevar este o problema; credem ca pentru a reusi ca indivizi si ca societate e nevoie sa intelegem lumea din jurul nostru. Asta include cunoasterea si acceptarea trecutului, inclusiv a episoadelor mai putin comode, ca sa putem sa ne intelegem pe noi insine si prin asta sa clarificam cum am vrea sa fim, unde am vrea sa ajungem.

Observam de altfel o tendinta, cu adevarat ingrijoratoare, de crestere a pozitiilor extreme - si asta la nivel global - fie ca vorbim de miscari ultra-nationaliste, extremism religios sau grupari anarhiste.

Credem ca „tinerii nostri” sunt expusi la cateva tipuri de discurs ce alimenteaza astfel de pozitii, de la nostalgia fata de „epoca de aur” la mesaje nationaliste si populiste ce tind sa sadeasca frica de nou, de „ceilalti”, oricine ar fi ei.

Ne dorim sa contracaram acest discurs si sa o facem intr-un mod accesibil si interesant, in speranta ca le vom trezi curiozitatea fata de lume si aprecierea pentru adevar.

 

Echipa care a contribuit

Ghidul ilustrat al comunismului, „Partidul te vrea tuns”, este rezultatul unei munci de echipa in Forum Apulum. Ne-am impartit toti din munca de informare, contactarea ilustratorilor, coordonarea echipei, redactarea textelor si punerea lor pe hartie.

Pentru a ne asigura ca tot ce am scris este corect, am avut ajutorul „consultantilor” nostri, Daniela Cetean, profesor de istorie la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, Adrian Simion, profesor de istorie la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia, precum si a lui Alin Muresan din partea IICCMER.

Ghidul face o trecere cronologica prin ceea ce a insemnat comunismul in Romania, de la instalarea lui brutala si pana in „epoca de aur” a lui Nicolae Ceausescu. Ne-am luat informatiile de pe internet, din carti de istorie, dar cel mai dificil a fost sa filtram toate aceste date si sa le „traducem” intr-un limbaj usor accesibil pentru elevi.

E foarte greu sa rezumi toate aceste decenii de comunism in doar cateva fraze succinte si relevante in acelasi timp. Exista manuale de istorie care fac referire la comunism, carti si documentare la televizor sau clipuri pe internet, dar in atata zgomot de fond riscam sa pierdem mesajele de baza. Asta am vrut noi sa incercam sa facem, sa livram elevilor datele de baza despre comunism, intr-un mod diferit si facil. Si interesant, mai ales.

O intrebare de care ne-am mai izbit a fost daca am ales sa includem si partile bune ale comunismului in ghid. Noi spunem intr-un cuvant de incheiere ca au fost si lucruri pozitive, dar tendinta in timp este sa uiti ceea ce e negativ intr-o anumita perioada a vietii si sa ramai cu ce e bun. Ori noi tocmai asta incercam sa facem. Sa aducem aminte sau sa prezentam celor care nu au trait atunci, realitatea: comunismul a fost un sistem dictatorial, care iti ingradea puternic drepturile si libertatile si care nu a avut rezultatele economice si sociale promise.

 

Partea de ilustratie

Pentru noi a fost o surpriza foarte placuta ca aproape toti ilustratorii pe care i-am contactat ne-au sarit in ajutor. Cu doar cateva exceptii motivate, pentru ca nu aveau timp fizic pentru a ne ajuta in proiect, toti au fost dispusi sa ne ajute.

I-am contactat cat se poate de simplu, pe mail sau pe Facebook, nestiind initial cum va fi primit proiectul nostru. Toti au fost bucurosi sa ne ajute, singurele frustrari au fost ca nu au avut mai mult timp sa faca ilustratii si mai elaborate. Am lucrat foarte bine cu fiecare dintre ei si le multumim foarte mult ca ne-au fost alaturi. Pentru noi a insemnat foarte mult sprijinul lor.

Pentru a avea o imagine a ghidului nostru, noi le-am dat structura ghidului si date suplimentare pentru bucata fiecaruia. Am gandit ca fiecare capitol sa fie ilustrat de catre un artist, sa aiba un anumit ton.

Ana Kun a ilustrat instalarea comunismului, Saddo perioada cea mai dura din anii ‘50, Bogdan Topirceanu fenomenul „Pitesti”, Livia Coloji si Razvan Cornici au colorat „epoca de aur”, iar George Rosu realitatile vietii in comunism. Toate capitolele au fost introduse de Dan Perjovschi, iar o ilustratie mai ampla ce introduce ghidul este realizata de Andreea Ilisai.

 

Cea mai dificila etapa

Probabil redactarea textului, ca sa obtinem un text cat mai scurt, dar in acelasi timp reprezentativ si corect. In plus, am incercat sa ne punem in locul unui om care nu a trait in comunism si a avut tangente cu aceasta perioada doar prin intermediul parintilor, ori a informatiilor de la scoala.

La evenimentul de lansare de la Bucuresti vom distribui mai multe exemplare ale ghidului in mod gratuit. A fost tiparit de catre prietenii nostri de la Vertical Graphic, o firma din Alba Iulia, care a suportat toate cheltuielile pentru ca si ei cred in acest proiect.

Intentia noastra este sa strangem fonduri pentru a-l putea distribui in cat mai multe licee si localitati din Romania, in diverse evenimente, dar vom incarca si o varianta digitala pe internet.

 

Lansarea & colaborarea cu Funky Citizens

A inceput in 2017, destul de simplu, printr-un mail trimis lor prin care le propuneam sa facem un eveniment la Alba Iulia. Ei au fost de acord, iar de acolo am inceput munca pentru ceea ce a devenit „civicON - festival de atitudine”, unde am organizat impreuna ateliere de cultura civica pentru elevi si diferite prezentari si dezbateri.

Se pare ca le-a placut si lor de noi, ca noua de ei, asa ca ne-au lansat o invitatie deschisa sa-i vizitam in Colivie, ceea ce s-a potrivit pe ideea de a lansa Ghidul la nivel national.

 

Evenimentul din Colivie

Vineri vom avea pentru inceput o prezentare a ghidului, realizata de catre colegul nostru Ciprian Cucu, apoi vor vorbi Lucian Vasile de la IICCMER si Attila Biro, jurnalist Rise Project. Invitarea lui Lucian Vasile a venit dupa ce am intrat in contact cu cei de la IICCMER pentru a ne consulta referitor la textul ghidului.

Iar Attila Biro este jurnalistul care in 2013 a documentat proiectul multimedia „Lista tortionarilor care traiesc”, un proiect jurnalistic extrem de important pentru a infrunta realitatile comuniste.

Dupa discutiile de inceput, oaspetii vor putea vizita o mini-expozitie ce va cuprinde cateva din ilustratiile din ghid tiparite la dimensiune mai mare si obiecte din comunism precum diafilme, casete video, bibelouri sau nelipsitul peste de sticla, totul stropit cu sifon si sustinut de un mix muzical inspirat din discotecile de altadata.

 

Planuri

Scopul nostru este clar: sa ajunga ghidul la cat mai multi tineri. Ghidul tiparit va fi distribuit gratuit in licee, in activitati diverse care sa contureze aceasta conversatie - ateliere, prezentari, dezbateri. O varianta digitala va fi disponibila si pe site-ul nostru: forumapulum.ro. Cu Apulum avem planuri mari, normal, vrem sa schimbam lumea :)

Serios vorbind, credem ca temele pe care le-am ales - cultura civica, gandirea critica si dezvoltarea comunitatii - sunt esentiale, considerand evolutia recenta a societatii la nivel global (impunerea discursului de tip extremist, cresterea fenomenului „fake news”).

Printr-un mix de activitati - proiectii de film, dezbateri, lansari de ghiduri, cursuri si ateliere - credem ca putem avea un impact observabil si de durata, sa contribuim la acea schimbare de mentalitati de care se mai vorbeste uneori.

In 15 martie deschidem oficial in Alba Iulia Casa Forum - un spatiu cultural/educational destinat tinerilor, unde vom desfasura o mare parte din activitatile locale. In acelasi timp ne dorim o prezenta nationala - avem deja planificate activitati in Sibiu, Cluj, Bucuresti, Timisoara, cu sprijinul comunitatilor si asociatiilor din aceste orase.

Pe termen lung ne dorim colaborari stranse cu oameni dedicati din diferite orase, pentru replicarea activitatilor noastre in tara.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related