Kids Go Tech (KGT) a aparut pentru ca niste oameni si-au dorit sa schimbe in bine viata unor copii. Prin educatie, prin scolirea lor in tainele programarii, inca de mici. Mihai Motocu si Irina Bita sunt cei doi fondatori, iar Melinda Patrascu, coordonatoarea proiectului, este cea care ne-a raspuns amabil tuturor curiozitatilor.
Prima serie de cursanti a fost formata din 12 copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Logistica de care am avut nevoie a constat in laptopuri pentru fiecare participant, video-proiector si whiteboard.
Cursurile se desfasoara la Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj-Napoca, principalul partener al Kids Go Tech. Totul a inceput cu 3000 de euro, bani cu care s-au cumparat laptopuri si s-au asigurat cheltuielile necesare cu spatiul si staff-ul. Cel mai greu, spune Melinda, nu este sa-i aduci pe copii in fata calculatorului; ei sunt curiosi, invata repede, iar daca ai rabdare si caldura, se lasa usor inspirati. Cel mai greu este cu gasirea fondurilor si a partenerilor.
Pe langa biblioteca din Cluj si agentia de brading Comm’On, este nevoie si de alte surse de venit, iar acesta este unul din planurile urmatoare ale echipei KGT.
Oamenii din spatele proiectului
Mihai Motocu are 28 ani si este presedintele asociatiei. Mihai este om de afaceri si investitor si datoreaza succesul de care se bucura tocmai faptului ca a invatat sa programeze la varsta de 13 ani, motiv pentru care isi doreste sa indrume si sa sprijine copiii pe acelasi drum. Este fondatorul mai multor companii IT precum: Agilio, Streamaxia si mai nou a fondat FVC
Irina Bita are 27 de ani si este avocat colaborator la SCA Lapusan & Partners din Cluj-Napoca. Ea este implicata in mai multe proiecte filantropice, avand o experienta de mai bine de 10 ani in domeniul ONG-urilor, fiind un promotor al proiectelor caritabile care privesc domenii precum educatia si protectia mediului. Cu domeniul IT a stabilit legaturi din 2016, de cand este board-advisor la Streamaxia.
Melinda Patrascu la 37 ani este mama a doi copii si este director de HR la Steamaxia. Ea este coordonatoarea proiectului KGT, cea care se asigura de faptul ca la fiecare intalnire copiilor sau traineri-lor nu le lipseste nimic si totul functioneaza conform planului. Este „ingerul” KGT care rezolva orice impediment care este de natura sa afecteze desfasurarea cursurilor si ii multumim pe aceasta cale.
In spatele proiectului sunt si prietenii de la Digital Kids (avand ca presedinte pe Roxana Rugina), Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj-Napoca, Sonia Nechifor de la Comm’On si multi altii.
Ideea cursurilor gratuite
Ideea de inceput a fost a presedintelui asociatiei, Mihai, care crede cu tarie ca educatia este singura cale pe care tinerii o au la indemana pentru a-si schimba destinul dat de faptul ca traiau in Romania anului 2016, in care exista si inca exista analfabetism si abandon scolar, conform statisticilor institutiilor europene.
De aceea a strans in jurul lui mai multi prieteni care sa-l ajute la implementarea ideii. Fata de aceasta necesitate s-a nascut conceptul KGT prin care ofeream la acel moment cursuri de programare gratuite copiilor provenind din medii dezavantaje.
Ulterior, am aflat de conceptul CoderDojo care avea deja succes pe plan international si ne-am dat seama ca principiile pe baza carora functioneaza le impartasim si noi.
Astfel, am decis sa implementam conceptul de CoderDojo si la Cluj si sa incurajam astfel copiii din toate mediile, deci nu doar cele defavorizate, sa participe si sa invete unul de la altul.
Dupa ce am luat decizia de a implementa programul CoderDojo, am reusit sa parteneriem cu Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj-Napoca, locul in care se desfasoara in prezent cursurile. Acestia ne pun la dispozitie o sala, sprijin logistic si de asemenea ei sunt cei care suporta costurile privind utilitatile (energia electrica, internet etc).
Practic, Kids Go Tech a luat nastere din dorinta de a darui si de a schimba in mai bine viata copiilor.
Resursele si perioada de inceput
Am inceput in luna mai a anului 2016 si primul curs l-am tinut intr-un co-working space de pe strada Traian, din Cluj-Napoca. Parteneri in acest demers inca de la inceput ne-au fost prietenii de la Digital Kids care ne-au oferit knoweldgebase-ul lor si experienta pe care o aveau deja cu copiii.
Ne amintim cu drag de emotiile pe care si noi le-am avut la primul curs, fiind prima noastra experienta de acest fel, intr-un mediul atat de organizat. Am fost impresionati de usurinta si firescul cu care s-au intamplat lucrurile. Probabil ca si dulciurile pe care le-am oferit copiilor au avut un efect pozitiv :)
Prima serie de cursanti a fost formata din 12 copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Logistica de care am avut nevoie a constat in laptopuri pentru fiecare participant, video-proiector si whiteboard. Bineinteles, a fost necesara si prezenta copiilor si a trainerilor.
Costurile de inceput au fost sub 3.000 de euro prin care am achizitionat laptop-urile si am asigurat cheltuielile necesare cu spatiul si staff-ul.
Despre cursuri
Cu Iulian, Ionela, Andra, George, Adina, Alex, Vlad, Cristian, Iulia, Cata, Andrei, Anca si cu ceilalti traineri sau voluntari am fost pusi in legatura, in principal prin intermediul Roxanei Rugina, de la Digital Kids. Cursurile predate sunt cele puse la dispozitie de Code, Scratch sau Code Combat, in functie de nivelul de cunostinte al participantilor. Incercam sa ii invatam pe copii, in primul rand, sa aiba incredere in ei.
In prezent, cursurile KGT se tin din doua in doua saptamani cu exceptia vacantelor, in zilele de miercuri, de la ora 16.30 la 18.00 la Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj Napoca, iar dat fiind numarul mare de copii care s-au prezentat la cursuri de cand se desfasoara la biblioteca, participarea la curs este posibila numai cu inscriere prealabila, deoarece nu dispunem de suficiente locuri in sala / laptopuri / PC-uri / traineri; insa lucram si la acest aspect.
Feedback-ul copiilor este tocmai ceea ce ne da entuziasm sa continuam. Prin abordarea naturala si cat mai simpla, fie a temei pe care o predam, fie a oricarui alt subiect pe care il discutam, am observat ca este cea mai simpla cale prin care sa ne adresam copiilor.
In interactiunea cu copiii cel mai mult ajuta sa fii, cum spuneam, natural, sa ai o atitudine pozitiva si prietenoasa si sa le oferi exemple practice pe care ei le inteleg usor, si spunem asta fara a pretinde ca am deprins inca o tehnica perfecta prin care sa predam copiilor.
Revenind la ideea care a stat la baza infiintarii asociatiei, consideram ca orice pregatire educationala pe care un copil o primeste il va ajuta in mod inevitabil in viitorul profesional. Mai mult, programa cursurilor pe care noi o abordam este special destinata nivelului de percepere al copiilor de diferite varste, are o logica simpla in spatele algoritmilor necesari pentru a scrie un program.
Plus ca este foarte animat si copiii sunt atrasi de componenta de gamification (spre exemplu, pot folosi ca grafice si animatii: animale, masini, Mos Craciun, oameni de zapada etc). Astfel, prin abilitatea de a gandi creativ, de a rationa sistematic si de a lucra organizat intr-o echipa - abilitati pe care copii le deprind la finalul cursurilor de programare pe care le sustinem, acestia dezvolta aptitudini esentiale pe care societatea moderna le presupune, isi formeaza o perspectiva noua si descopera ca increderea in sine schimba vieti.
Ca atare, insusindu-si abilitatile de baza in programare, la o varsta frageda fie pot continua pe acest drum si sa-si dezvolte cunostintele de programare, fie isi dezvolta gandirea logica care-i va ajuta in orice activitate.
Invitatii speciali
Ce ne-am dorit inca de la inceput sa ne diferentiam de alte asociatii care ofera in principiu acelasi lucru si care sunt ghidate dupa aceleasi valori ca si KGT, a fost sa motivam copiii. De aceea incercam pe cat posibil ca la cursurile noastre sa participe oameni de succes, care le poate transmite copiilor povestea lor de viata si sa-i motiveze astfel, prin propriul lor exemplu.
Fizicianul Bogdan Mihaila, de exemplu, le-a vorbit copiilor despre importanta educatiei si despre modalitatea in care dumnealui a ajuns sa fie un profesionist in domeniul sau. In opinia noastra, acest lucru i-a inspirat foarte mult pe copii.
Ne propunem in continuare sa invitam si alti oameni de valoare a caror prezenta sa aiba un impact pozitiv asupra copiilor care participa, avem deja in minte urmatoarele nume si speram ca caestia sa accepte invitatia noastra.
Probleme cu care va confruntati
Cea mai mare provocare am crezut ca va fi sa gasim primii copii care sa participe la cursurile noastre, care sa aiba continuitate si sa fie curiosi si apoi sa gasim noi o modalitate prin care sa-i tinem motivati sa participe ora de ora. Dupa ce au inceput primele cursuri, am vazut ca lucrurile functioneaza din inertie si am inteles ca adevarata provocrare o reprezinta gasirea unor sponsori care sa se alature demersurilor noastre.
Cat priveste sursele de finantare, pana in prezent, membrii si prietenii asociatiei sunt cei care au facut acest proiect posibil, din propriile lor surse de venit. Dar colaboram, cum spuneam, cu Digital Kids si Simplon, coordonate de catre Roxana Rugina, cu Biblioteca Judeteana Octavian Goga si agentia de branding Comm’On.
Avand deja doi ani de experienta si avand lucrurile puse la punct, ne vom gandi si la initierea unor campanii publicitare si comunicate de presa. Pana in prezent, nu ne-a concentrat pe acest aspect si am fost vizibili doar pe pagina de Facebook.
Planuri
Despre planuri ne place sa vorbim cel mai mult. In 2018 ne dorim sa devenim sustenabili, sa diversificam sursele de venit si sa scalam activitatea, pentru a plati trainerii si pentru a cumpara mai multe laptopuri.
De asemenea, ideea noastra initiala a fost ca la finalul fiecarui modul sa-i rasplatim pe cei mai buni dintre participanti cu premii constand in laptopuri sau tablete si aici ne referim la participantii care nu detin un astfel de dispozitiv.
Pana in prezent, din pacate, doar unui participant (Cristi, 14 ani) am reusit sa ii daruim un laptop pe care sa il foloseasca acasa si sa il aduca si la cursuri. Cristi ne-a uimit cu interesul, curiozitatea si capacitatile sale insa sunt si alti participanti care ne-au impresionat insa nu am avut resursele necesare pentru a le rasplati progresul, asa cum ne-am propus.
Speram ca in 2018 sa atragem sponsori carora sa le placa activitatea si ideea noastra si care sa le daruiasca copiilor dispozitive pe care sa poata programa si acasa.