Tipul cu florile: "Nu imi place sa fac ceea ce s-a mai facut de mii de ori. Acolo unde putem elimina complet kitschul ne consideram invingatori"

Tipul cu florile: "Nu imi place sa fac ceea ce s-a mai facut de mii de ori. Acolo unde putem elimina complet kitschul ne consideram invingatori"

Chiar si florile pot ajunge un cliseu. Depinde de combinatii. Bogdan Anghene pastreaza elementele traditionale, dar cauta si alte cai de a aduce natura la evenimente si sarbatori. Licheni stabilizati, de exemplu. Sau decoruri si pereti vii. A lucrat prin multe ateliere de design floral din Bucuresti, a invatat si apoi a experimentat, devenind The Flower Guy. 

El povesteste cum a evoluat domeniul acesta in Romania si cum s-a schimbat relatia romanilor cu florile. Daca pana acum alegeau crini sau garoafe, acum prefera anemonele, bujorii sau Cosmos. In cel mai recent aranjament creat, de exemplu, a folosit Protea. Chiar daca sarbatoresc nunti sau botezuri, aranjamentele pot sari cliseele, spune el. Cum? Lucrand cu dorintele oamenilor si incercand sa le deschizi perspectiva si catre altceva. 

 

Cum ai ajuns The Flower Guy

E simplu, pasiunea pentru flori si natura m-au adus in punctul asta. De mic m-a fascinat frumusetea gradinilor si stiam ca ca atunci cand am sa-mi aleg meseria trebuie sa fie ceva care sa-mi faca placere.

Inainte de toate trebuie sa-ti placa. Am lucrat pe la mai toate atelierele mari din Bucuresti, am fost mereu curios sa acumulez cat mai multa experienta si sa invat cat mai multe lucruri noi.

 

The Flower Guy

Atelierul a aparut atunci cand mi-am dat seama ca pot mai mult, ca nu sunt un simplu executant, am propria mea viziune si pot face fata oricarei provocari. Cat despre greutatile de inceput... fac parte din evolutia atelierului.

O afacere este ca un copil, il cresti usor usor si dai o parte din tine in fiecare zi pana cand incep sa apara si rezultatele. Micile impedimente le iau ca atare si mergem mai departe, cred ca asta e secretul unui business de succes. Perseverenta!

 

Servicii

La noi in atelier imbinam mai multe laturi ale acestei frumoase meserii. Am intrat si pe segmentul corporate care ne aduce in momentul de fata comenzi in egala masura ca si evenimentele private.

Serviciile noastre acopera cam tot ce se poate realiza cu flori si plante, incepand de la pereti verzi din licheni stabilizati, decoruri din plante vii, cadouri corporate, comenzi personalizate pentru diverse evenimente sau lansari de produs si desigur evenimentele clasice care ne tin ocupati pe timpul verii: nuntile.

 

Primul client

Primul proiect pe care l-am dus la capat in noul atelier a fost nunta unor prieteni carora le multumesc ca au avut incredere in noi. Este destul de dificil sa convingi atunci cand esti la inceput de drum, iar oamenii prin natura lor, nu cred pana nu vad cu ochii lor.

 

Un proiect special

Este vorba de un proiect care se deruleaza de anul trecut, si anume amenajarea unui restaurant din centrul Bucurestiului. Atelierul nostru se ocupa de partea de amenajare cu licheni stabilizati. Tot acolo se va monta o harta a lumii realizata integral tot din licheni.

 

Etapele

Asta depinde mult si despre ce fel de aranjament este vorba. La un buchet de mireasa de exemplu, pot lucra cam jumatate de ora, insa depinde mult si de tipul de buchet. Prima etapa este curatarea si estetizarea florilor dupa care se trece la realizarea buchetului.

 

Cele mai populare

Cu trecerea timpului clientii se autoeduca din ce in ce mai mult si nu mai prefera crini, garoafe sau flori care se purtau in anii trecuti si prefera anemonele, bujorii, cosmos etc.

 

Tendinte

Ultima floare, recent folosita intr-un aranjament a fost Protea.

Pantone a dat startul anul acesta cu culoarea Ultraviolet. De aici tendintele se ramifica in diferite stiluri florale. Miresele incep si ele sa fie mai receptive la noi stiluri iar acestea sunt foarte variate si in functie de personalitatea cuplului.

 

Relatia romanilor cu florile

Cum spuneam, au devenit mai selectivi. Daca inainte se opreau la piata sa cumpere un buchet de flori pentru aniversarea iubitei, acum prefera sa caute ceva mai deosebit. Noi punem suflet in fiecare aranjament realizat, rezultatul fiind pana la urma creatie florala. Si cum fiecare arta transmite un mesaj sau o stare, de aici si interesul romanilor pentru flori mai "speciale".

Fiecare client este special in felul lui. Sunt personane care isi fac "temele" inainte de intalnirea cu noi, cunosc denumirile florilor despre care discutam si stiu exact ceea ce-si doresc.

In principiu clientii noi sunt sceptici. S-au obisnuit sa plateasca pentru servicii prestate necorespunzator, caci in Romania inca se intampla ... vin cu garda sus insa pleaca cu zambetul pe buze. Cam asta e mersul lucrurilor la inceput de drum.

 

Designul floral in Romania

Domeniul designului floral a evoluat si continua sa evolueze ceea ce este un lucru bun. Inca mai este loc de evolutie ceea ce este si mai bine, insa ce am observant in ultima perioada este o explozie de ateliere si florarii, unele mai bune altele mai putin bune.

Este obositor pentru cineva care doreste sa comande un buchet de flori sau sa-si gaseasca o firma cu care sa lucreze pe parte de aranjamente si trebuie sa caute prin sute de site-uri. Vorbesc aici de mediul online care a explodat pe acest plan.

 

Clisee

Oh, sunt cateva. In principiu nu imi place sa fac ceea ce s-a mai facut de mii de ori. Din pacate nu pot evita complet asta, lucram cu oameni si cu dorintele lor care sunt reguli pentru noi. Incercam pe cat posibil sa-i educam, venim cu sugestii si idei, iar acolo unde putem elimina complet elementul de kitsch ne consideram invingatori.

 

Florile preferate

Cel mai multi imi plac Macii, Anemonele si Ranunculus. Atunci cand am ocazia si timpul necesar imi fac cate un mic aranjament si acasa, de regula cu flori de sezon.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded