Odata saturat acest mediu, radio-ul si outdoorul au fost urmatoarele tinte care si-au atins si ele potentialul maxim ca si aglomerare publicitara si capacitate de a mai infuenta decizia de cumparare a noastra, ca si “consumatori”, spune Claudia Chirilescu, Director General Spoon.
Dar TV-ul este in continuare lider, situatia de sold-out s-a generalizat, iar in 2017 au inceput sa apara semne inca din luna martie, chiar februarie pentru statiile de nisa. Piata de TV creste fata de perioada similara din 2016 cu 8%, cele mai importante categorii fiind medicamentele, telecom si retail-ul general.
Internetul creste cu cel putin 50% y.o.y. Dar aceste cifre probabil ca nu reflecta cresterea adevarata intrucat investitiile in Facebook si Google nu sunt monitorizate. Din internet ca si intreg, consumul de continut din mobile a crescut spectaculos, explica Claudia.
Ea crede ca provocarea anului va fi adaptarea agentiilor la reglementarile impuse de legislatia GDPR privitor la protectia datelor personale.
Media in 2018
Challenge-ul anului 2018 noi il vedem in adaptarea agentiilor la reglementarile impuse de legislatia GDPR privitor la protectia datelor personale.
Uniunea Europeana regementeaza in aceste luni si politicile comerciale ale retailerilor din online si urmeaza reglementarea transporturilor intracomunitare. Chiar daca poate par departe de domeniul marcomm aceste aspecte, ele influenteaza direct industria noastra intrucat forteaza clientii/ retailerii/ advertiserii / producatorii sa se alinieze acestor regementari si schimba regulile jocului din perspectiva marginilor de profit pe care acestia le avea in politicile lor comerciale.
Eu vad industria de media foarte mult influnetata de evolutia tehnologiei, accesului la resurse si informatii si toate aceste reglementari trebuiesc serios luate in considerare.
Tendintele din 2017
Anul 2017 a fost un an de crestere economica in aproape toate sectoarele iar acest aspect s-a reflectat si in dimensiunea bugetelor de comunicare investite.
Eu vad o saturare in ultimii ani a mediul TV, un mediu de referinta pentru majoritatea advertiserilor traditionali.
Odata saturat acest mediu, radio-ul si outdoorul au fost urmatoarele tinte care si-au atins si ele potentialul maxim ca si aglomerare publicitara si capacitate de a mai infuenta decizia de cumparare a noastra, ca si “consumatori”.
Online-ul are posibilitati aparent nemarginite, dar limitate de lipsa de expertiza pe contructia de strategii de comunicare adaptate acestui mediu. Aici vad eu provocarea: ce mediu absoarbe eficient si cu rezultate palpabile bugetele de comunicare din piata? Care sunt expertii care stiu sa adaptaze comunicarea la acest canal atat de masurabil, pragmatic si imprevizibil precum online-ul?
Categorii
A crescut mult gambling-ul (60% vs 2016), horeca (40% vs 2016), turismul (32% vs 2016). Au scazut benzinariile. Pharma ramane pe pozitie.
Medii
Internetul creste cu cel putin 50% y.o.y. Dar aceste cifre probabil ca nu reflecta cresterea adevarata intrucat investitiile in Facebook si Google nu sunt monitorizate. Din internet ca si intreg, consumul de continut din mobile a crescut spectaculos.
TV-ul este in continuare lider, atat din punct de vedere penetrare (95%) cat si capacitate de a livra reach.
Din punct de vedere al numarului de statii, acesta a ramas relativ constant. La fel si consumul zilnic de TV, care pentru 2017 se situeaza la 5 ore si jumatate in medie.
Situatia de sold-out s-a generalizat, in 2017 incepand sa apara semne inca din luna martie, chiar februarie pentru statiile de nisa.
Piata de TV creste fata de perioada similara din 2016 cu 8%, cele mai importante categorii fiind medicamentele (+22%), telecom (-5%) si retail-ul general (+23%)
Din punct de vedere al sumelor investite, acestea au crescut in 2017 cu 10% fata de perioada similara din 2016.
Digitalul
Aici nu avem date complete si de aceea nu m-as hazarda sa iau ca reper doar datele monitorizate din spendingul pe regii locale. Este mult programatic si remarketing asa ca retailul si telecomul sunt lideri, in perceptia mea.
Investitiile in online se fac urmarind obiective clare, conversii in mare parte daca vorbim de liderii in investitii. Costul per obiectiv urmarit variaza si fiecare entitate isi urmareste si optimizeaza cat de mult poate aceste aspecte.
Evolutia companiei
Noi in ultimii ani am dezvoltat foarte mult zona de servicii si expertiza digitala. De la Spoon Media, care oferea servicii de strategie si buying de media am evoluat catre spoon digital si spoon creative. Avem nevoie de aceasta expertiza mai complexa pentu a putea intelege si gestiona eficient comunicarea in mediul online.
Modelul de business al agentiilor de media in viitor
Modelul de business al agentiilor se schimba odata cu schimbarea modului in care consumatorii se raporteaza la informarea despre un anumit subiect si achizitia produsului sau serviciului care ii intereseaza.
Daca in trecut faceam mult comunicare de awareness si push pe promotii, acum trebuie sa fim contextuali si relevanti pentru consumator, tinand cont de faza in care se afla el in ciclul de achizitie. Este mult mai mult efort intern, a trebuit sa construim si sa dezvoltam o expertiza noua si sa ne asumam rezultatele generate.
Dificultati pe piata de media
Dificultatile vin din mobilitatea fortei de munca, generatiile actuale sunt mai deschise spre schimbare. Antreprenorul trebuie sa creeze o cultura organizationala centrata pe evolutie, provocari noi, timp si spatiu de lucru flexibil si inspirational pentru a atrage talente.