[UPDATE] Pozitia MTR in legatura cu incidentele din 4 februarie a fost formulata si poate fi citita pe site-ul lor, adica aici.
Scenariul stirii initiale, mai jos.
FADE IN.
Interior. O sala de cinema. Intuneric.
Niste oameni se uita la un film cu nota 7.6 pe IMDB. E o atmosfera agreabila, nu este lume multa in sala si nici nu se plescaie popcorn. Niste pusti se pupa pe randul din spate, nederanjati decat de cate o linie de dialog spusa mai rastit de protagonistii din "120 de batai pe minut". O tipa ajunge cu intarziere la film, isi lumineaza calea catre locul sau (desi nu e cu locuri) cu ajutorul lanternei de la un Samsung vechiut. Tipa se aseaza, nu o sasaie sau apostrofeaza nimeni; filmul, scris de regizorul Robin Campillo si de Philippe Mangeot, este - se pare - destul de bun. Daca tot are telefonul deschis, tipa intarziata intra sa mai citeasca o data descrierea filmului:
Members of the advocacy group ACT UP Paris demand action by the government and pharmaceutical companies to combat the AIDS epidemic in the early 1990s.
Nu trec 3 minute. Subit, lumina in sala de film a Muzeului Taranului Roman se aprinde, proiectia se opreste, se aud zgomote si scandari neintelese. Privitorii sunt nevoiti sa se obisnuiasca, intr-o fractiune de secunda, nu doar cu lumina puternica, ci si cu privelistea unor indivizi picati parca din secolul trecut.
Se canta slagare bisericesti, se scandeaza impotriva homosexualilor, non-crestinilor, a tot ce nu este "natural" si romanesc. Se aud "huo", "baaa" si cateva dezacorduri flagrante. Au descins extremistii.
Vine politia. Nu se lasa cu arestari, pentru ca una-i sa deranjezi niste hipsteri intr-o sala mica, si alta e sa deranjezi un guvern intreg, cu scandari rimate. Lumea se uita ca proasta si face calculul: deci 2018 > 1940.
FADE OUT.
Si cateva cronici asupra performance-ului, mai jos:
Haideti s-avem o saptamana buna.