Va plac lucrarile stiintifice pline de matematica? Aveti loc la Papers We Love

Va plac lucrarile stiintifice pline de matematica? Aveti loc la Papers We Love

Exista o comunitate care cuprinde vreo 50 de orase mari din lume, iar aceasta comunitate discuta vrute si nevrute despre articolele stiintifice de informatica. Se numeste Papers We Love (PWL), cu membri activi prin Los Angeles, Amsterdam, Madrid, Belfast sau Rio de Janerio. Iar din 2015 incoace, exista si-n Bucuresti, gratie lui Adrian Florea & friends. Adrian a terminat ”Arhitectura Navala”, iar apoi ”Matematica-informatica”. A lucrat in Milano, ca dezvoltator de soft, apoi la IBM, in Bucuresti, iar astazi este masterand in Franta, in zona de data science si big data. 

Intalnirile PWL de la Bucuresti se vor relua in primvara, spune Adrian, pentru ca sunt foarte apreciate de geeksii de la noi.  

La fiecare intalnire am depus mult efort pentru refacerea "ca la scoala" a aparatului matematic si cred ca asta a fost principalul punct de atractie al comunitatii.

In primul primul meetup, de exemplu, s-a discutat o lucrare a fondatorilor Google, scris pe vremea cand erau studenti la Stanford. Iar recent, Adrian a prezentat o lucrare in tandem cu fiul sau.

I-am propus sa prezentam impreuna un paper de reinforcement learning dintr-o dubla perspectiva: computationala si biologica. El face un doctorat la Oxford pe chemical biology, asa ca i-a revenit lui perspectiva biologica si mie cea clasica, de reinforcement learning.

Suna interesant? Asta pentru ca este, cititi tot interviul :)

 

Actual si mai demult

Am inceput un master in Franta in data science si big data si vreau sa lucrez pe partea de machine learning dupa ce-l termin. La IBM am construit timp de 6 ani o echipa minunata cu care am scris de la zero un produs complex, aproape integral dezvoltat la Bucuresti, vandut peste tot in lume.

Spre sfarsitul perioadei IBM am inceput din ce in ce mai mult sa fiu interesat de inteligenta artificiala, pana intr-o zi cand mi-am dat seama ca vreau de fapt sa fac doar asta in continuare, asa ca mi-am dat demisia si am inceput acest master. Am colegi din 28 de tari si toti sunt veniti aici din dorinta de a-si schimba in aceeasi directie cariera.

Pot spune ca m-am intors la prima dragoste caci acum multi ani, cand lucram ca cercetator stiintific, citeam acelasi gen de articole cu foarte multa matematica - am absolvit doua facultati foarte frumoase, mai intai arhitectura navala si apoi matematica-informatica.

 

Ideea intalnirilor

Un coleg din IBM m-a intrebat intr-o zi daca nu vreau sa facem o filiala la Bucuresti a Papers We Love, o comunitate raspandita in toata lumea, in aproape 50 de mari orase, de discutii pe marginea articolelor stiintifice de informatica. Incepusem sa citesc machine learning si aveam deja experienta italiana de comunitate cu Ugidotnet, cea mai mare comunitate de programatori .NET din Europa.

In Ugidotnet am fost foarte activ in cei 7 ani cat am trait si muncit la Milano ca dezvoltator software. Asa ca, ajutati cu sala de catre TechHub Bucharest, am ales un articol de discutat si am pregatit prima intalnire.

 

Cum a fost prima editie?

A fost misto, am discutat un paper al fondatorilor Google scris pe vremea cand erau studenti la Stanford :) paper care a fost prezentat de colegii mei Eduard Mucilianu (cel care a avut ideea comunitatii) si Stefan Adam. Eduard lucreaza acum la Londra pe machine learning, iar Stefan la Bucuresti. Cam la fiecare intalnire am avut 15-25 de oameni, incepand din acea seara de sfarsit de august 2015.

 

Oamenii intalnirilor

Comunitatea s-a creat din curiozitate, pentru unii, respectiv nevoie, pentru altii - de a invata partea clasica din machine learning pornind chiar de la articolele originale. La fiecare intalnire am depus mult efort pentru refacerea "ca la scoala" a aparatului matematic si cred ca asta a fost principalul punct de atractie al comunitatii.

Au garantia ca venind la aceste intalniri vor gasi coerenta necesara intelegerii acestei parti foarte frumoase a inteligentei artificiale. Am avut participanti si din Cipru si din Ucraina si mi-au spus abia la sfarsitul prezentarii ca nu vorbesc romaneste dar ca au reusit totusi sa inteleaga partea matematica :)

 

Ca in orice comunitate, tehnica sau nu, partea umana e cea care te imbogateste. Dupa fiecare prezentare, intalnirea se continua la restaurant unde vorbim pana tarziu in noapte, legam prietenii. Faptul ca ajuti e foarte fain si totul se intoarce inzecit. Am invatat asta in Italia, unde in fiecare an tineam prezentari in Microsoft si blogul meu tehnic in italiana era destul de cunoscut. Unii faceau aproape 1.000 de kilometri, din celalalt capat al Italiei, sa vina la aceste intalniri.

 

Best meetup

Nu stiu daca a fost cel mai reusit meetup, dar pentru mine a fost o prezentare care mi-a ramas in suflet. Anul trecut, cand a venit acasa fecior-miu in vacanta de Paste, i-am propus sa prezentam impreuna un paper de reinforcement learning dintr-o dubla perspectiva: computationala si biologica.

El face un doctorat la Oxford pe chemical biology, asa ca i-a revenit lui perspectiva biologica si mie cea clasica, de reinforcement learning. A fost o prezentare foarte lunga, cam doua ore si jumatate cred, au venit si cativa medici :) Am fost impresionat ca lumea a rezistat cu interes la o dubla perspectiva, atat de tehnica.

 

 

Promovarea intalnirilor

Reiau in primavara intalnirile, dupa ce termin cursurile si incep pregatirea tezei. Promovarea a fost exclusiv pe Facebook si Meetup, nu am simtit pana acum nevoia de o promovare mai larga.

 

Ultima lucrare stiintifica citita

Zilele astea am citit "Deep Learning: An Introduction for Applied Mathematicians" de Higham & Higham, mi-a atras atentia claritatea cu care e scris, ar putea sa ma ajute pentru o viitoare prezentare la primavara.

 

Planuri pentru 2018

Pentru ca majoritatea celor care vin la Papers We Love sunt programatori, pentru 2018 as vrea sa insotesc prezentarile de cod in Python sau R si, inspirat de cursurile destul de avansate de statistica pe care le fac cu doamna Christine Malot, mi-ar placea sa aduc o perspectiva statistica prezentarilor de machine learning.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related