[Bibliografii personale] Bogdana Butnar: "Cumpar carti constant pe care le tin langa pat. Mi-am facut un obicei de a construi gramezi de carti necitite"

[Bibliografii personale] Bogdana Butnar: "Cumpar carti constant pe care le tin langa pat. Mi-am facut un obicei de a construi gramezi de carti necitite"

Prima tema din 2018 sa fie despre carti, ne-am spus. E un fel de a da tonul acestui an, de a-l imblanzi chiar de la inceput, de a nu-l lasa sa isi faca de cap. Nu e rau macar sa ne dorim asta. Cartile sunt cel mai bun mod de a porni idealist: ne ajuta, ne transforma, ne deschid mintile, fac lumea mai buna. Pe de o parte. Pe de alta, cer timp. Si efort. Ceea ce oamenii obositi nu prea au. Plus ca Netflixul e mereu aproape. Si Facebookul. Si mailul de serviciu. Si milioanele de linkuri cu chestii. Cititul (de carti) in sine a devenit o activitate pentru care trebuie sa lupti sa ajungi la ea. 

Si cand ajungi acolo, intr-un final, ce se intampla? De ce mai facem asta? De aici am pornit cu intrebarile si ele s-au transformat in altele: cum alegi cartile pe care le citesti? Cum se manifesta presiunea din jur? Care au fost titlurile care au marcat 2017? Ce a ramas pe lista pentru 2018?

Cu aceste dileme am ajuns in Londra, la Bogdana Butnar, Head of Strategy Poke. Bogdana cladeste constructii alambicate din carti prin toate colturile casei cu un scop clar: "ca sa ma simt vinovata ca am atatea si sa ma mobilizez sa citesc". Ce si cum a citit, cand, ce a surprins-o, ce a enervat-o, care au fost autorii supraestimati, ce titluri s-au lasat greu, vedeti mai jos:

 

Top 3 in 2017 

Homo Deus, A Brief History of Tomorrow, YN Harari - Pentru ca Sapiens a lui m-a dat peste cap si am incercat sa vad ce crede un istoric ca o sa se intample cu lumea asta. Credeam ca o sa fie mai ales despre tehnologie si a fost mai ales despre orice altceva deci m-a scos putin din elementul meu.

The Underground Railroad, Colson Whitehead - pentru ca in 2017 am vazut si citit multe de la autori de culoare cumva din nevoia de a intelege tensiunile de prin Statele Unite si Whitehead a fost universal recomandat. Plus ca ulterior cartea a luat si un Pulitzer dupa ce luase in 2016 National Book Award.

Paid Attention, Faris Yakob (asta e veche, de prin 2015, dar eu numai acu m-am adunat sa o citesc) - pentru ca la noi in industrie se vorbeste tot mai frecvent de imposibilitatea de a te deconecta de internet si cartea asta discuta in termeni foarte interesanti abuzul de atentie pe care il practica marile platforme si advertisingul in general.

 

Cartea pe care nu ai reusit sa o termini

Purity, Franzen - am terminat-o pana la urma, dar de ciuda nu de iubire. Mi s-a parut omul pompos in abordare, ca un mosneag care nu intelege noul si abia catre final unde, in cateva pagini, incearca sa lege povestea cu niste comparatii interesante, m-a prins scriitura. Poate e vina mea ca orice legat de Internet ma "sacaie" mai personal decat ar fi necesar.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult 

Pe feedul meu de Twitter oamenii au tot vorbit de Bad Men: How Advertising Went From A Minor Annoyance To A Major Menace dar ma tem ca tot tam-tamul vine din faptul ca autorul, Bob Hoffman (de altfel un ex-adman cat se poate de lucid) s-a gandit sa cante in struna celor care se uita la publicitatea online ca la apocalipsa si a scris o carte facila care trece in revista cam toate temerile si angoasele speriatilor de Internet.

 

Cartea care te-a surprins

The Power, Naomi Alderman - pentru ca ma asteptam sa fie un fel de roman feministoid tipic si n-a fost.

Si am descoperit un roman ilustrat Beverly, de Nick Drnaso, care m-a luat pe nepregatite si pentru ca nu ma asteptam sa fie atat de bine desenat si pentru ca povestile sunt atat de profunde.

 

Cartea de specialitate pe care nu trebuie sa o rateze nimeni 

A, una recenta nu am. Dar e musai sa citim cu totii Byron Sharp, cele doua How Brands Grow, daca n-am facut o deja.

 

O carte care te-a frustrat

Tot Purity a lui Franzen.

 

Cartea care (inca) iti inspira perfectiune :)

N-am relatii de genul asta cu cartile :)

 

Obiceiuri de lectura

Citesc rar si cu efort pentru ca m-a stricat putin Internetul si ma concentrez greu pe termen scurt. Nu mai reusesc sa citesc in metrou, spre exemplu. Am inceput sa tin cartile pentru weekend sau concedii cand am cel putin 2-3 ore pe care le pot dedica exclusiv unei carti.

Si cumpar carti constant pe care le tin langa pat. Mi-am facut un obicei de a construi gramezi de carti necitite fie pe noptiera fie pe masuta de cafea ca sa ma simt vinovata ca am atatea si sa ma mobilizez sa citesc.

 

Hartie sau e-book

Hartie pe cat se poate. Citesc pe Kindle numai cartile pe care le iau din "obligatie", carti de specialitate, scrise de colegi din industrie etc. Beletristica si autorii favoriti ii vreau pe hartie.

Cumpar cel putin 3 carti pe luna si le aleg pe criterii simple: autori noi premiati, recomandari de la oamenii in care am incredere si necitite de la autori favoriti.

 

Lista din 2018

Numai romane ilustrate :) IRL si The Wrenchies de la Cory Doctorow, This One Summer, Mariko Tamaki si am o colectie de nuvele, Thought X, un fel de intersectie de beletristica si teorii stiintifice recente.

 

De ce citesti

De ce citesc? Ca sa traiesc nu numai in exterior, ci si in interior :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related